De World RX van de Benelux keert terug naar het Circuit Jules Tacheny

Het FIA World Rallycross Championship viert zijn tiende seizoen door in 2023 naar Afrika en Azië te reizen, met de vers onthulde kalender van de serie met iconische locaties, een intrigerende nieuwe toevoeging en de terugkeer van enkele oude favorieten, waaronder de legendarische geboorteplaats van de sport.

Het schema van tien ronden werd vandaag geratificeerd door de FIA World Motor Sport Council en zal rallycrosspuristen behagen en tegelijkertijd een nieuw publiek aanspreken, terwijl World RX zich voorbereidt om op volle snelheid vooruit te racen in de tweede campagne van zijn opwindende elektrische tijdperk.

Net als in 2022 begint de actie half juni in Hell in Noorwegen, voordat het begin juli naar misschien wel het beroemdste circuit van de discipline – Höljes in Zweden – verhuist voor het legendarische ‘Magic Weekend’, dat de 100e ronde van World RX zal markeren.

Drie weken later keert het kampioenschap voor het eerst sinds 2019 terug naar Groot-Brittannië, met een zomerverblijf in Lydden Hill, waar rallycross meer dan een halve eeuw geleden werd geboren. Het klassieke Belgische circuit Mettet – een hoofdbestanddeel van de beginjaren van de serie – is de volgende, gevolgd door het immer populaire Portugese circuit Montalegre, waarvan de herziene lay-out in 2022 enkele van de meest spectaculaire races van het seizoen genereerde.

De laatste Europese stop op de planning is het Duitse Estering in september. Het karaktervolle circuit in de buurt van Buxtehude net buiten Hamburg is – net als Mettet – sinds 2018 afwezig op de kalender en was het toneel van een van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van World RX, toen Kevin Eriksson het beroemd ‘stuurde’ helemaal rond de buitenkant en in de leiding in de eerste bocht op weg naar de overwinning in 2016.

Na het Europese deel van het seizoen zullen de auto’s naar Kaapstad worden vervoerd om te strijden op Killarney International Raceway, in de schaduw van de Tafelberg. De laatste keer dat de serie voet aan wal zette in Zuid-Afrika, brachten Timmy Hansen en Andreas Bakkerud de fans in vervoering met een sensationeel duel om de coureurskroon, dat eindigde in contact en een dramatische doodsstrijd.

De campagne eindigt iets meer dan een maand later op een nog aan te kondigen nieuwe locatie in Azië, met details die volgen.

Voortbouwend op zijn succesvolle comeback vorig jaar, zal Nyirád in Hongarije opnieuw het FIA European Rallycross Championship organiseren met een op zichzelf staand evenement in mei. Het volledige Europese schema zal te zijner tijd worden meegedeeld.

Arne Dirks, Executive Director, Rallycross Promoter GmbH, zei:

“We zijn verheugd om de 2023 World RX-kalender te presenteren, die volgens ons het allerbeste van rallycross vertegenwoordigt en die de afgelopen maanden het onderwerp is geweest van een enorme inspanning achter de schermen. Het ziet er duidelijk iets anders uit dan de afgelopen seizoenen, en we zijn verheugd om eindelijk ‘onze vleugels uit te slaan’ en ons weer buiten Europa te wagen.

“Sinds we het roer hebben overgenomen als promotor van dit geweldige kampioenschap, zijn we vastbesloten om terug te keren naar Kaapstad om World RX te presenteren aan de enthousiaste Zuid-Afrikaanse fans, en we zijn enorm verheugd om een nieuw evenement in Azië aan de line-up toe te voegen, wat de wk-referenties van de serie echt onderstreept.

“Tegelijkertijd weerspiegelt de herintroductie van drie charismatische Europese locaties in Lydden Hill, Mettet en Estering onze wens om het rijke erfgoed en de tradities van rallycross te vieren en tegelijkertijd de elektrische toekomst van de sport te omarmen. Evenzo zijn de grote menigten die dit jaar in Hell, Höljes, Montalegre en Nyirád te zien zijn, een bewijs van de blijvende aantrekkingskracht van die circuits. We kunnen niet wachten om te gaan racen!”

2023 FIA World Rallycross Championship Kalender

20-21 mei Euro RX1/RX3 Euro RX van Hongarije, Nyirád

17-18 juni Ronde 1 World RX van Noorwegen, Hell
1-2 juli Ronde 2 World RX van Zweden, Höljes
22-23 juli Ronde 3 World RX van Verenigd Koninkrijk, Lydden Hill * **
5-6 augustus Ronde 4 World RX of Benelux, Mettet * **
26-27 augustus Ronde 5 World RX van Portugal, Montalegre
9-10 september Ronde 6 World RX van Duitsland, Estering * **
21-22 oktober Rondes 7/8 World RX van Zuid-Afrika, Kaapstad **
25-26 november Rondes 9/10 TBA, Azië **

* Onder voorbehoud van promotorovereenkomst
** Onder voorbehoud van spoorhomologatie

 

Het Circuit Jules Tacheny zal in het weekend van 5 en 6 augustus 2023 gastheer zijn voor de Benelux-editie van het prestigieuze FIA World Rallycross Championship. De vzw RUMESM (Royal Union Entre Sambre et Meuse), de organiserende club, heeft al heel wat ervaring, aangezien de World RX of Benelux er van 2014 tot en met 2017 gedurende 4 jaar georganiseerd werd.
Freddy Tacheny, voorzitter van de VZW RUMESM: ‘In naam van al onze vrijwilligers ben ik erg trots en blij met de terugkeer van de World RX naar ons circuit, wat vooral de overtuiging van de promotor illustreert om terug te keren naar meer historische circuits, bekend om hun technische layout, specifiek ontworpen voor rallycross, zoals het geval is in Mettet, Lydden Hill of Esterring. Ik wil erop wijzen dat de overdracht van het evenement tussen Spa en Mettet in volledige transparantie heeft plaatsgevonden met de directie van het circuit van Spa-Francorchamps dat de afgelopen jaren gastheer was van de Benelux-editie. Een belangrijk punt bij dit evenement is dat categorieën van auto’s met elektrische motoren en auto’s met verbrandingsmotoren worden gemengd. Het zal dus zowel de traditionele liefhebbers als de nieuwe generatie liefhebbers, geïnteresseerd in de nieuwste technologische ontwikkelingen, bekoren. We danken Arne Dirks, directeur van Rallycross Promoter GmbH, en de FIA voor hun keuze, gebaseerd op het vertrouwen dat we hebben gekregen tijdens onze 4 jaar durende organisatie tussen 2014 en 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait