Audi op het 100e Autosalon van Brussel

  • Terugblik op 2022
  • De Audi Q8 e-tron en Q8 e-tron Sportback in Belgische première op het Autosalon
  • Een blik op de toekomst met de Audi skysphere concept en Audi A6 e-tron concept

Op het 100e Autosalon van Brussel staat de Audi-stand in het teken van de elektrificatie, met oplaadbare modellen in nagenoeg elk marktsegment en twee concept cars die een blik op de toekomst werpen. 2022 mag dan een recordjaar zijn geweest wat de verkoop betreft, het bracht ook stevige uitdagingen op het vlak van productie. Voor 2023 evolueren die productievooruitzichten in positieve zin. ​

Zelfs in een jaar met amper nieuwe lanceringen, noteerde Audi België in 2022 een recordjaar in zijn verkoopcijfers. De uitstekende verkoopcijfers kwamen vooral uit de groeiende vraag naar groenere mobiliteit bij professionele klanten. Eén verkochte Audi op twee wordt intussen elektrisch aangedreven; dat kan volledig elektrisch zijn of plug-in hybride. Zeven maanden lang voerde Audi zelfs de inschrijvingscijfers aan bij de volledig elektrisch aangedreven auto’s.

De forse logistieke uitdagingen in de productie, maken dat die historische verkoopcijfers van 2022 zich nog niet meteen laten vertalen in inschrijvingscijfers.

“Het tekort aan halfgeleiders, de oorlog in Oekraïne, de aanslepende Covid-maatregelen in landen waar onderdelen geproduceerd worden en de logistieke problemen die daarmee gepaard gaan leiden tot historisch lage productieniveaus. Dat stelt ons natuurlijk voor uitdagingen, maar ook voor onze klanten is het soms puzzelen. Daarom hebben we innovatieve programma’s gelanceerd zoals bijvoorbeeld Audi Bridge Lease, waarmee klanten in afwachting van een nieuwe bestelling al kunnen beschikken over een nieuwe wagen die snel geleverd kan worden aan dezelfde prijs” stelt Emanuele Bolacchi, Managing Director Audi België. ”Gelukkig is er intussen ook goed nieuws: de productievooruitzichten voor 2023 zien er al merkelijk beter uit!”

Static photo,
Colour: Helio Silver

Made in Belgium

Grote sterren op de Audi-stand zijn ongetwijfeld de Audi Q8 e-tron en Audi Q8 e-tron Sportback die in Belgische première aan het grote publiek worden voorgesteld. Deze volledig elektrische SUV en zijn coupé variant rollen bij Audi Brussels van de band.

Eind 2018 was de e-tron de eerste volledig elektrisch aangedreven Audi. Hij ontpopte zich tot een groot success. Meer dan 5.500 Audi’s e-tron vonden inmiddels hun weg naar Belgische klanten. Vandaag legt de Audi e-tron de lat opnieuw hoger: hij krijgt een facelift en… een nieuwe naam: Q8 e-tron. De geoptimaliseerde aandrijflijn, de verbeterde aerodynamica en de grotere batterijcapaciteit resulteren in een groter rijbereik: tot 582 km in de SUV en 600 km in de Sportback (beide volgens de WLTP-norm). De Q8 50 e-tron en Q8 55 e-tron hebben twee elektromotoren en een systeemvermogen van ​ respectievelijk 250 kW en 300 kW.

Blik op de toekomst – twee concept cars

Audi werpt een blik op de toekomst met de productiegerichte Audi A6 e-tron concept en het studiemodel Audi skysphere concept.

Na SUV’s en sportcoupés is het tijd voor een 100% elektrische berline. De Audi A6 e-tron concept introduceert alvast een mooie toekomst voor 100% elektrische Audi’s. Dankzij zijn nieuwe, innovatieve Premium Platform Electric (PPE) kan de A6 e-tron concept met veelbelovende troeven uitpakken: elegant en dynamisch design, een rijbereik tot 700 km (volgens de WLTP-norm), snel en efficiënt opladen dankzij het 800-volt systeem, waardoor in tien minuten voldoende energie kan worden opgenomen om meer dan 300 km af te leggen. Van 0 naar 100 km/u spurt de elektrische A6 in vier seconden voor de krachtigste versies en met zijn innovatieve verlichtingstechnologie garandeert hij een slimmer zicht op de weg

In 2024 zal de zeer gelijkende productieversie van de Audi A6 e-tron op de markt komen.

De tweede concept car die in Brussel zal schitteren is een studiemodel: de Audi skysphere concept. Een spectaculaire elektrische roadster waarmee het merk zijn vooruitstrevende visie op flexibele ruimte en het luxesegment van morgen toont.

De skysphere was de eerste van vier nieuwe concept cars, waarbij de ‘spheres’ een platform worden voor ervaringen die verder gaan dan de rijbeleving alleen. Alle sphere-modellen zijn elektrisch aangedreven en zijn geschikt voor level 4 autonoom rijden.

De Audi skysphere, ontwikkeld in de Audi Design Studio in Malibu, maakt twee verschillende rijbelevingen mogelijk. Hij is in te zetten als comfortabele Grand Tourer en als sportauto. Het geheim zit hem in de variabele wielbasis. Een geavanceerd systeem maakt het mogelijk om die wielbasis en daarmee de lengte van de auto zelf met 250 mm te verlengen.

In ‘Sports’ modus maakt de Audi skysphere gebruik van de korte wielbasis (totale wagenlengte 4,94 meter). De bestuurder houdt in de ergonomische cockpit altijd de volledige controle.

In ‘Grand Touring’-modus wordt de wielbasis met 250 mm verlengd en komt de totale lengte van de skysphere op 5,19 meter. Tegelijkertijd verdwijnen de pedalen en het stuurwiel, waardoor inzittenden van een nog ruimer interieur kunnen genieten. In deze modus rijdt de skysphere autonoom (Level 4). Dat betekent dat er geen ingrepen van de bestuurder meer nodig zijn.

Static photo, Colour: Madeira Brown metallic.

Tentoongestelde modellen

Onderstaande modellen zijn te zien op Audi-stand van om en bij de 1.000 vierkante meter:

Audi A1 Sportback

Audi A3 Sportback TFSI e

Audi Q2

Audi Q3 Sportback TFSI e

Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron Sportback

Audi A6 Avant TFSI e quattro

Audi Q8 TFSI e quattro

Audi Q8 e-tron

Audi Q8 Sportback e-tron ​

Audi RS e-tron GT

Audi Q5 Sportback TFSI e

Audi skysphere concept car

Audi A6 e-tron concept car

Static photo,
Colour: Helio Silver

Salonvoorwaarden

Wie Autosalon zegt, zegt natuurlijk ook salonvoorwaarden. Audi biedt optievouchers die, naargelang het gekozen model en het gekozen optiebedrag, variëren tussen de 1.250 euro (Audi A1) en 10.000 euro (Audi A8) en geldig zijn op opties en packs.

Klanten die hun huidige wagen willen overlaten aan hun Audi-verdeler, kunnen daarenboven genieten van een aantrekkelijke overnamebonus tussen de 500 euro (Audi A1) en 10.000 euro (Audi A8).

Om het sportieve en dynamische karakter van het Audi-gamma te benadrukken, introduceert het merk speciale Audi Sport editions. Dat zijn extra goed uitgeruste versies van de Audi A1, A3, Q2 en Q3 aan nettoprijs met een totaal klantenvoordeel dat kan oplopen tot 12.200 euro (voor een A3 Sport edition).

Klanten die kiezen voor een plug-in hybride of elektrisch model ​ kunnen kiezen voor een EDI- laadpaal (ter waarde van 1.300 euro excl. BTW) of een extra korting van 500 euro incl. BTW op een plug-in hybride of 700 euro incl. BTW op een elektrische wagen.

Static photo, Colour: Chronos Gray metallic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait