De top off-road race trapt het nieuwe jaar af in Saoedi-Arabische duinen.

De Dakar Rally 2023 gaat op 31 december terug naar Saoedi-Arabië voor zijn vierde editie, met ’s werelds beste off-road racers die 5.000 racekilometers moeten afleggen, verdeeld over 14 getimede speciale etappes voordat de geblokte vlag uiteindelijk op 15 januari in Dammam valt. Hier is alles wat u moet weten:

Over de Dakar Rally

– De Dakar Rally is het hoogtepunt van de Rally Raid kalender. Rally raid, ook wel cross-country rallying genoemd, is een vorm van lange afstand off-road racen die over meerdere dagen plaatsvindt.

– Het Dakar Rally avontuur vindt zijn oorsprong in 1977 toen de Franse motorcoureur Thierry Sabine verdwaalde op zijn motor in de Libische woestijn tijdens de Abidjan-Nice Rally. Nadat hij zich een weg uit de woestijn had genavigeerd, was de Fransman vastbesloten om een race te ontwerpen die voortkwam uit zijn ervaring met een route die begon in Europa, doorging naar Algiers en Agadez doorkruiste voordat hij uiteindelijk in Dakar eindigde. Sinds die tijd is de Dakar Rally geëvolueerd van racen in Afrika naar Zuid-Amerika en nu naar Saoedi-Arabië.

– De wedstrijd bestaat uit één etappe per dag bestaande uit elk minstens één “speciale” etappe (enkele honderden kilometers lang), die op of off-road kan zijn. De totale afgelegde afstand is enkele duizenden kilometers. Het evenement vindt plaats over een periode van tien tot vijftien dagen.

– Het klassement van de etappe bestaat uit de tijden die in de speciale etappe zijn vastgesteld plus eventuele sportieve straffen. De wedstrijd vereist een nauwkeurige navigatie, die wordt uitgevoerd via een roadbook dat door de organisatoren wordt verstrekt en aan het begin van elke etappe wordt uitgedeeld.

– De startvolgorde van elke special wordt gebaseerd op de tijden die zijn ingesteld in de getimede sector van de vorige fase, inclusief eventuele sportieve straffen (bijvoorbeeld voor snelheidsovertredingen in schakelsectoren of ontbrekende waypoints) die tijdens de etappe zijn opgelopen.

– De Dakar Rally van 2023 is het langste parcours sinds 2014 deelnemers rijden 5.000 kilometer specials in een proloog en 14 etappes. De Prologue Stage start op 31 december 2022 in Yanbu aan de Rode Zee met het veld dat helemaal oversteekt – geladen met meer duinen en potentiële valkuilen dan ooit tevoren – naar Dammam aan de Arabische Golf voor een finish op 15 januari.

Nasser Al-Attiyah testing in Merzougha for Rally Dakar 2023 , Morocco on October 23, 2022 // Kin Marcin / Red Bull Content Pool // SI202211250190 // Usage for editorial use only //

De Dakar Rally Red Bull Atleten 2023

– De zwaarste test van de autosport van endurance racen is dat het Red Bull Desert Wings-team van kampioenen en frisse talenten zich voorbereidt om zichzelf tot het uiterste te drijven over het slopende zand van Saoedi-Arabië.

– In de T1 Car Class keren Nasser Al-Attiyah en co-rijder Mathieu Baumel (FRA) terug naar Saoedi-Arabië achter het stuur van een Toyota GR DKR Hilux T1+ waarbij de Qatarese coureur mikt op een vierde Dakar-titel. De 51-jarige zei: “We zijn klaar om onze titel te verdedigen. Het zou ongelooflijk zijn om weer te winnen.”

– Ook giniel De Villiers (ZAF)/Dennis Murphy (ZAF) en Lucas Moraes (BRA)/Timo Gottschalk (DEU) gebruiken de Toyota Hilux T1+, terwijl Sébastien Loeb (FRA) terugkeert in zijn BRX Prodrive Hunter naast bijrijder Fabian Lurquin (BEL) nadat hij in 2022 tweede werd achter Al-Attiyah.

– Drievoudig Dakar-winnaar Carlos Sainz (ESP) en bijrijder Lucas Cruz (ESP) zullen deelnemen aan hun Audi RS Q e-tron E2 met Monsieur Dakar zelf Stéphane Peterhansel (FRA) en co-rijder Edouard Boulanger (FRA) die zich ook bij Mattias Ekström (SWE) voegen / Emil Bergkvist (SWE) in Audi’s drieledige aanval, terwijl Dakar-stalwart Kuba Przygoński (POL) uitkomt voor MINI met bijrijder Armand Monleon (ESP).

– Titelverdediger in Dakar en FIM World Rally-Raid Championship sam Sunderland (GBR) zal Red Bull GASGAS Factory Racing vertegenwoordigen als hij mikt op een derde Dakar-overwinning. Hij verklaarde: “De race van 2023 lijkt een van de zwaarste ooit te worden. Ik maak me geen illusies over wat dat betekent.”

– Ook rijdend bij Red Bull GASGAS Factory Racing is Daniel Sanders (AUS) die in 2021 vierde werd met tweevoudig Dakar-winnaar Toby Price terug op zijn KTM 450 Rally-motor. De Australiër zei: “Het terrein in Saoedi-Arabië maakt de rally erg snel. Sommige etappes zijn een sprint naar de finish.”

– Red Bull KTM Factory Racing beschikt ook over oud-kampioenen Matthias Walkner (AUT) en Kevin Benavides (ARG), terwijl ook Štefan Svitko (SVK), Mohammed Balooshi (ARE) en Camille Chapelière (FRA) aan de start staan.

– In de side-by-side categorie, een nieuwe samenwerking tussen het Red Bull Off-Road Junior Team en Can-Am ziet de 20-jarige Seth Quintero (VS) racen in een Can-Am Maverick T3 naast co-coureur Dennis Zenz (GER). Hij zei: “Ik denk dat we een heel goede basis hebben en kans maken om Dakar te winnen.” Seth Quintero heeft het record voor de meeste gewonnen etappes in de Dakar Rally, met 12 etappezeges in 2022.

– Austin ‘AJ’ Jones (USA)/Gustavo Gugelmin (BRA) en Mitch Guthrie (USA)/Kellon Walch (USA) staan ook in de line met Cristina Gutiérrez (ESP) en co-rijder Pablo Moreno (ESP) die voor het eerst de leiding nemen over een Can-Am Maverick. Ze zei enthousiast: “We gaan ons zeker amuseren.”

– Regerend Dakar T3-kampioenen Chaleco López (CHL) en Juan Pablo Latrach (CHL) zijn nu teamgenoten van Gutiérrez met Rokas Baciuška (LTU)/Oriol Vidal (ESP), Guillaume De Mevius (BEL)/François Cazalet (FRA) en drievoudig quadracewinnaar Ignacio Casale (CHL) en navigator Alvaro León (CHL) ook aan de startlijn terwijl de autosportwereld zich opmaakt voor een nieuwe titanenstrijd over de zandduinen om het nieuwe jaar te beginnen.

Stephane Peterhansel testing the Audi RS Q e-tron in Merzougha for Rally Dakar 2023, Morocco on October 23, 2022 // Kin Marcin / Red Bull Content Pool // SI202211251474 // Usage for editorial use only //

Volledige deelnemerslijst van Red Bull-atleten:

Motor Fietsen

#1 – Sam Sunderland (GBR) – Red Bull GASGAS Factory Racing
#18 – Daniel Sanders (AUS) – Red Bull GASGAS Factory Racing
#8 – Toby Price (AUS) – Red Bull KTM Factory Racing
#52 – Matthias Walkner (AUT) – Red Bull KTM Factory Racing
#47 – Kevin Benavides (ARG) – Red Bull KTM Factory Racing
#25 – Mohammed Balooshi (ARE) – MX Ride Dubai
#26 – Camille Chapelière (FRA) – Team Casteu
#142 – Štefan Svitko (SVK) – Cross Team

Cars

#200 – Nasser Al-Attiyah (QAT) / Mathieu Baumel (FRA) – Toyota Gazoo Racing
#205 – Giniel de Villiers (ZAF) / Dennis Murphy (ZAF) – Toyota Gazoo Racing
#230 – Lucas Moraes (BRA) / Timo Gottschalk (DEU) – Toyota Gazoo Racing
#201 – Sébastien Loeb (FRA) / Fabian Lurquin (BEL) – Bahrain Raid Xtreme
#207 – Carlos Sainz (ESP) / Lucas Cruz (ESP) – Team Audi Sport
#204 – Stéphane Peterhansel (FRA) / Edouard Boulanger (FRA) – Team Audi Sport
#211 – Mattias Ekström (SWE) / Emil Bergkvist (SWE) – Team Audi Sport
#222 – Laia Sanz (ESP) / Maurizio Gerini (ITA) – Astara Team
#203 – Kuba Przygoński (POL) / Armand Monleon (ESP) – X-Raid MINI JCW Team

Lichtgewicht prototype

#300 – Francisco ‘Chaleco’ López (CHL) / Juan Pablo Latrach (CHL) – Red Bull Can-Am Factory Racing
#302 – Cristina Gutiérrez (ESP) / Pablo Moreno (ESP) – Red Bull Can-Am Factory Racing
#400 – Rokas Baciuška (LTU) / Oriol Vidal (ESP) – Red Bull Can-Am Factory Racing
#301 – Seth Quintero (USA) / Dennis Zenz (GER) – Red Bull Off-Road Junior Team presented by BF Goodrich
#303 – Austin ‘AJ’ Jones (USA) / Gustavo Gugelmin (BRA) – Red Bull Off-Road Junior Team presented by BF Goodrich
#314 – Mitch Guthrie (USA) / Kellon Walch (USA) – Red Bull Off-Road Junior Team presented by BF Goodrich
#304 – Guillaume De Mevius (BEL) / François Cazalet (FRA) – GRally Team
#322 – Ignacio Casale (CHL) / Alvaro León (CHL) – X-raid Yamaha Racing Supported Team

Nasser Al-Attiyah & Mathieu Baumel testing in Merzougha for Rally Dakar 2023 , Morocco on October 28, 2022 // Kin Marcin / Red Bull Content Pool // SI202211250216 // Usage for editorial use only //

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *