Benavides verdient tweede Dakar-titel als Al-Attiyah en Jones ook winnen

Nasser Al-Attiyah pakte een vijfde autokroon en Kevin Benavides kreeg eindelijk de betere van Toby Price voor zijn tweede Dakar Rally-motortitel, terwijl het Red Bull Off-Road Junior Team geschiedenis schreef met hun eerste overwinning dankzij AJ Jones en Gustavo Gugelmin in T3.

De 2023 Dakar Rally geblokte vlag is zondag na 5.000 kilometer tegen de klok gevallen met 14 etappes door Saoedi-Arabië, van de Rode Zee tot de Arabische Golf via de Lege Wijk woestijn.

– Naarmate we dieper in de twee weken durende rally kwamen, werd het duidelijk dat niemand Al-Attiyah zou stoppen om zijn vijfde Dakar-titel te pakken, de Qatarees in perfecte sync met zijn bijrijder Mathieu Baumel en hun Toyota GR DKR Hilux T1 +. De 52-jarige zei: “Het was een moeilijke Dakar voor iedereen. Het is gek om mijn titel te kunnen verdedigen. Ik ben heel blij dat ik vijf keer heb gewonnen.”

– Al-Attiyah dichterbij dan wie dan ook was negenvoudig WRC-winnaar Sébastien Loeb, want de Fransman won zes opeenvolgende etappes samen met co-rijder Fabian Lurquin in de BRX Hunter om genoegen te nemen met de tweede plaats. De 48-jarige zei: “We hebben ook een nieuw record van ritzeges gevestigd, dus het is niet zo slecht.”

– Het meest verrassende autoresultaat kwam van de Braziliaanse rookie Lucas Moraes en zijn bijrijder Timo Gottschalk, want zij eindigden als derde overall bij hun debuut in een Hilux. De 31-jarige zei: “Eindigen op het podium is belangrijk voor de rallygemeenschap in Brazilië, omdat het nog nooit eerder was gebeurd.”

– Als vierde eindigde het Toyota Gazoo Racing duo van Giniel De Villiers/Dennis Murphy, terwijl Kuba Przygoński/Armand Monleon en Laia Sanz/Maurizio Gerini ook met Sanz eindigden en haar record van het voltooien van alle 13 Dakar-edities die ze in motor en auto heeft deelgenomen, handhaafde.

– Het was aan de Zweden Mattias Ekström/Emil Bergkvist om Team Audi Sport te vertegenwoordigen op het podium van de laatste etappe, maar collega-Audi-ploegen en Dakar-legendes Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger en Carlos Sainz/Lucas Cruz moesten deze keer voortijdig stoppen met de rally.

– De wielerwedstrijd van dit jaar werd pas in de laatste kilometers beslist, waarbij Red Bull KTM Factory Racing-rijder Benavides nu twee van de vier edities van Saoedi-Arabië won. De 34-jarige Argentijn zei: “Het is ongelooflijk om de overwinning te pakken aan het einde van deze compleet gekke Dakar.”

– In de 14e etappe was het Benavides’ Australische teamgenoot Price die met 12 seconden aan de leiding ging, maar hij gleed naar 43 seconden achterstand met de Amerikaan Skyler Howes als derde en de Australiër Daniel Sanders van Red Bull GASGAS Factory Racing als zevende overall nadat hij de rally in de eerste week had geleid. Er was ook een 12e plaats voor Štefan Svitko terwijl Mohammed Balooshi zijn vierde Dakar voltooide en hopelijk snel herstel voor de geblesseerden Matthias Walkner, Sam Sunderland en Camille Chapelière.

– Niet alleen behaalde het jonge Red Bull Off-Road Junior Team USA presented by BFGoodrich de eerste twee posities in het algemene T3-klassement, maar won ook meer dan de helft van de 14 betwiste etappes.

– Winnaar van de T4-race van vorig jaar, dit keer stond Jones voor het eerst in T3 in zijn Can-Am Maverick en de Arizonian stelde niet teleur. De 26-jarige zei: “Een grote shout out naar het hele team, al het werk dat achter de schermen gebeurt. We zouden het niet kunnen doen zonder de hulp van die jongens. Mijn navigator Gustavo heeft het geweldig gedaan. We hebben het gedaan, twee jaar op rij!”

– Jones hard pushend helemaal was zijn mede Red Bull Off-Road Junior Team USA gepresenteerd door BFGoodrich-coureur Seth Quintero en co-coureur Dennis Zenz, de titelhoop van de 20-jarige Californiër verpletterde in de eerste week vanwege technische problemen en water in de tank, maar hij vocht terug. Hij zei: “Om eindelijk door elke etappe van de Dakar te rijden, voelt geweldig.”

– De derde raceploeg van het team, Mitch Guthrie Jr. en co-rijder Kellon Walch pakten vijf ritzeges en offerden hun eigen charge op bij een zesde om teamgenoot Rokas Baciuška te helpen die in de T4-race in de problemen kwam.

– Het podium werd gecompleteerd door Guillaume De Mevius en François Cazalet. De Belg zei: “Ik ben een beetje gefrustreerd toen de overwinning er was.” Red Bull Can-Am Factory Team-teams van Cristina Gutiérrez/Pablo Moreno en Chaleco López/Juan Pablo Latrach eindigden als vierde en vijfde.

– Helaas voor Baciuška en bijrijder Oriol Vidal kon de 23-jarige zijn T4-voorsprong niet vasthouden, omdat de jonge Poolse coureur Eryk Goczal profiteerde van de problemen in de 14e etappe van de Litouwer om hem met 16m44s naar de tweede plaats te duwen.

Nasser Al-Attiyah (QAT) for Toyota Gazoo Racing races during stage 11 of Rally Dakar 2023 from Shaybah to Empty Quarter Marathon, Saudi Arabia on January 12, 2023. // Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool // SI202301120189 // Usage for editorial use only //

Geselecteerd eindklassement

T1 Autoklasse

1. Nasser Al-Attiyah (QAT) Toyota 45:03:15

2. Sébastien Loeb (FRA) BRX +01:20:49

3. Lucas Moraes (BRA) TOYOTA +01:38:31

4. Giniel De Villiers (ZAF) TOYOTA +02:31:12

14. Mattias Ekström (SWE) AUDI +06:51:00

18. Kuba Przygoński (POL) MINI +07:28:50

32. Laia Sanz (ESP) ASTARA +19:18:39

Fietsen

1. Kevin Benavides (ARG) KTM 44:27:20

2. Toby Prijs (AUS) KTM +00:43

3. Skyler Howes (VS) HUSQVARNA +05:04

7. Daniel Sanders (AUS) GASGAS +25:57

12. Štefan Svitko (SVK) KTM +01:50:42

35. Mohammed Balooshi (ARE) HUSQVARNA +09:54:18

T3 Lichtgewicht Prototype

1. AJ Jones (USA) CAN-AM 51:55:53

2. Seth Quintero (VS) CAN-AM +52:05

3. Guillaume De Mevius (BEL) OT3 +01:35:42

4. Cristina Gutiérrez (ESP) CAN-AM +02:56:20

5. Chaleco López (CHL) KAN-AM +02:59:48

10. Ignacio Casale (CHL) YAMAHA +06:53:27

23. Mitch Guthrie Jr. (VS) MCE5 +27:58:08

T4 SSV

1. Eryk Goczal (POL) CAN-AM 53:10:14

2. Rokas Baciuška (LTU) KAN-AM +16:44

3. Marek Goczal (POL) CAN-AM +18:15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait