Vijfenzeventig jaar Porsche-sportwagens: Porsche viert een succesverhaal

In 1948 realiseerde Ferry Porsche zijn droom van een sportwagen: met zijn team produceerde hij de Porsche 356 ‘No. 1’ Roadster. Het markeerde de geboorte van een legendarisch merk en legde de basis voor een voorbeeldig succesverhaal, voor de Porsche-legende. De sportwagenfabrikant viert in 75 zijn 2023-jarig jubileum met vieringen over de hele wereld en de Porsche Vision 357.

Stuttgart. “75 jaar Porsche staat voor pioniersgeest, passie en dromen. We vieren het samen met mensen die geïnspireerd zijn door dromen”, zegt Oliver Blume, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche AG. De vieringen trappen af met de speciale tentoonstelling ‘Driven by Dreams. 75 jaar Porsche sportwagens’, die op 27 januari opent in de ‘DRIVE. Volkswagen Group Forum’ in Berlijn en loopt tot 10 september 2023. Bezoekers krijgen de kans om zich onder te dompelen in de visies en ondernemingen van het succesverhaal van Porsche en om hun eigen dromen en waarden vast te leggen met behulp van een digitale module.

‘Driven by Dreams’ bepaalt de essentie van het merk. Bovendien weerspiegelt de slogan de aanpak waarmee de mensen achter Porsche elke dag werken om de dromen van klanten over de hele wereld te vervullen. “We zijn trots op ons erfgoed. Het is de basis voor een succesvolle toekomst. We associëren ons erfgoed met innovatie en vooruitgang – en voegen voortdurend buitengewone nieuwe momenten toe aan het unieke Porsche-verhaal”, legt Blume uit.

75 Jahre Porsche Sportwagen © Dirk Michael Deckbar | +491723108973 | mail@deckbar.de |

Een terugblik op de conceptuele reis naar de toekomst

De Porsche Vision 357 – een hommage aan de 356 – is daar een goed voorbeeld van en is voor het eerst te zien in Berlijn. Hiermee brengt het Style Porsche-team monolithisch design in het heden en toont het mogelijke implementaties van een toekomstige ontwerpfilosofie: een treffend voorbeeld is de consistente verbetering van de lichtsignatuur, die zowel vooruitstrevend als visionair is in de manier waarop het naar de toekomst wijst. Het fundamentele concept weerspiegelt het samenspel tussen traditie en innovatie: hoe zou ferry Porsche’s droom van een sportwagen er vandaag de dag uitzien?

“Met de Porsche Vision 357 hebben we een heel bijzonder verjaardagscadeau gemaakt. Het onderstreept het belang van ons design-DNA op basis van de 356”, zegt Michael Mauer, Vice President Style Porsche. “De studie is een poging om verleden, heden en toekomst coherent te combineren. De verhoudingen doen denken aan het historische model, terwijl details de blik in de toekomst visualiseren.” Gebouwd op het platform van de 718 Cayman GT4 RS met 368 kW (500 pk), vertegenwoordigt de Porsche Vision 357 uitstekende sportwagenprestaties.

Design is al sinds het prille begin een elementair onderdeel van de Porsche-legende. Visionaire studies en concept cars vormen de basis voor onmiskenbaar en innovatief design. “Creatief nadenken over de toekomst is een van de kerntaken van Style Porsche. Conceptstudies zijn de poel van ideeën die het ontwerp van morgen voeden”, zegt Mauer. “We zijn voortdurend bezig met een conceptuele reis naar de toekomst van mobiliteit. Keer op keer dient de merkgeschiedenis als inspiratiebron. Terugkijken op onze traditie met een toekomstige concept car is niet zo paradoxaal als het lijkt. Creatieve vrijheid is ook belangrijk: dit is waar waardevolle ideeën kunnen ontstaan, die ons helpen onze consistente ontwerpfilosofie in innovatieve nieuwe richtingen voor te stellen.”

Verdere hoogtepunten op de locaties

Porsche zet zijn jubileumviering net buiten Stuttgart voort op Retro Classics. De toonaangevende vakbeurs voor de oldtimercultuur vindt plaats van 23 tot en met 26 februari. Op 9 juni opent het Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen een uitgebreide speciale tentoonstelling. OOp 10 en 11 juni zal Porsche Duitsland het jubileum van het ‘Festival of Dreams’ op de Hockenheimring in de kijker zetten. In het Porsche Experience Center daar zal de sportwagenfabrikant de geschiedenis, het heden en de toekomst van het merk tentoonstellen. Er zijn voertuigtentoonstellingen, ‘Dream Talks’, live acts, verschillende thema-ervaringen en een overvloed aan verdere hoogtepunten en fascinerende ervaringen voor Porsche-liefhebbers, Porsche-clubleden, autogemeenschappen, fans en klanten van alle leeftijden. Jongere bezoekers zullen zich vermaken in het ‘Kids World’-gebied. Het ‘Festival of Dreams’ biedt ook overnachtingsmogelijkheden, met een speciaal aangewezen ‘van’ gebied. En de autosport zal een grote rol spelen: naast een live-uitzending van de 24 uur van Le Mans zullen ook de Porsche Carrera Cup Deutschland, de Porsche Carrera Cup Benelux en de ADAC GT Masters aanwezig zijn.

Roadshow en tentoonstellingen over de hele wereld

Het succesverhaal van ’75 Years of Porsche Sports Cars’ wordt ook gevierd in het Petersen Automotive Museum in Los Angeles, de hoogste autotentoonstelling ter wereld op de Grossglockner en het Swiss Museum of Transport in Luzern. Bovendien wordt het tentoonstellingsmateriaal van ‘Driven by Dreams’ naar meer dan 60 bestemmingen in Europa en de VS gebracht in een speciaal voor het jubileumjaar ontworpen ‘Heritage Truck’. De afsluiting van de wereldwijde activiteiten is het autofestival ‘Rennsport Reunion’ in Californië van 28 september tot 1 oktober.

Zestig jaar 911 en 100 jaar Le Mans

Er zijn ook twee andere grote jubilea te vieren in het jubileumjaar ’75 jaar Porsche Sports Cars’: 60 jaar 911 jaar en 100 jaar 24 uur van Le Mans. Sinds zijn presentatie op de International Motor Show (IAA) in september 1963 is de 911 verblind en met zijn iconische ontwerp en onvergelijkbare rijervaring heeft hij zich ingebed in het collectieve geheugen van sportwagenfans over de hele wereld. Ook de organisatoren van de meest gerenommeerde endurancerace ter wereld hebben reden tot feest: op 10 en 11 juni vieren ze de honderdste verjaardag van de 24 uur van Le Mans op de Sarthe. Elke sportwagenfabrikant droomt van succes op het Circuit des 24 Heures du Mans, en Porsche heeft een bijzonder nauwe relatie met de Franse endurance-klassieker: het merk is het meest succesvol op Le Mans en is de enige deelnemer die sinds 1951 onafgebroken vertegenwoordigd is geweest op de 24-uursrace. Gedurende deze tijd heeft het bedrijf 110 klasse- en 19 algemene overwinningen behaald.

WWW.PORSCHE.BE

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait