20 AUTO’S VOOR 20 JAAR: DE EVOLUTIE VAN ROLLS-ROYCE, 2003-2023

Toen Rolls-Royce Motor Cars begon met de volledige productie bij Goodwood, produceerde het slechts één model: de originele Phantom van de zevende generatie. De eerste voltooide auto werd op 1 januari 2003 in een speciale ceremonie om een minuut na middernacht aan de nieuwe eigenaar overhandigd. Sinds dat historische moment zijn er maar liefst 20 verschillende modellen en varianten gemaakt en handgemaakt bij Goodwood – gelijk aan één voor elk jaar.

  • Rolls-Royce viert de eerste 20 jaar productie op zijn Goodwood productiecentrum
  • Een verhaal van voortdurende vooruitgang en evolutie, verteld door 20 individuele modellen
  • Elk gemaakt en handgemaakt in het huis van Rolls-Royce sinds 2003
  • Inclusief EX experimentele auto’s, die een naamgevingsconventie nieuw leven inbliezen voor het laatst gezien in de jaren 1950
  • Beschrijft een boog van technische innovatie en reacties op veranderingen eisen van de klant
  • Leidt tot het nieuwe volledig elektrische tijdperk dat wordt ingeluid door de Rolls-Royce Spectre


“Rolls-Royce heeft altijd gestaan voor innovatie en vooruitgang, voortdurend technische en creatieve grenzen verleggen in de meedogenloos streven naar perfectie geëist door de mede-oprichter, Sir Henry Royce. Onze opmerkelijke staat van dienst in het creëren van 20 verschillende modellen in onze eerste 20 jaar in het huis van Rolls-Royce is een direct resultaat van die rusteloze, avontuurlijke geest. Elk van deze modellen is een prachtige prestatie op zich; samen demonstreren ze onze uniek begrip van – en het vermogen om te reageren op – de veranderende behoeften, smaken en verlangens in de loop van de tijd.”
Torsten Müller-Ötvös, Chief Executive Officer, Rolls-Royce Auto’s

toen Rolls-Royce Motor Cars op ware grootte begon productie bij Goodwood, produceerde het slechts één model: de originele Phantom van de zevende generatie. De eerste voltooide auto werd op één minuut overgedragen aan de nieuwe eigenaar in een speciale ceremonie na middernacht op 1 januari 2003.

Sinds dat historische moment zijn er maar liefst 20 verschillende modellen en varianten zijn gemaakt en handgemaakt bij Goodwood – equivalent naar één voor elk jaar. De huidige Rolls-Royce modelfamilie weerspiegelt twee decennia van voortdurende innovatie en vooruitgang in ontwerp, technologie, materialen en methoden, zoals het merk zijn klanten tevreden wil stellen steeds veranderende behoeften, smaken en verlangens.

Phantom, en zijn broers en zussen Phantom Drophead Coupé en Phantom Coupé, werden gevolgd door de meer benaderbare Ghost, die doorging naar het best verkochte model te worden dat het merk ooit heeft geproduceerd sinds zijn stichting in 1904. De productfamilie groeide verder met Wraith (2013) en Dawn (2016), respectievelijk de krachtigste en meest verleidelijke modellen in de portefeuille van het merk; ze werden in 2018 vergezeld door Cullinan, de ‘Rolls-Royce onder de SUV’s’, die nu tot de meest ter wereld behoort wenselijke en veelgevraagde luxeproducten.

Met uitzondering van Phantom, alle modellen in het huidige product familie zijn verkrijgbaar als Black Badge varianten. Gemaakt voor een nieuw ras van cliënt die een meer subversieve, rebelse uiting van de Rolls-Royce merk, deze permanente Bespoke-serie is nu goed voor meer dan een derde van de totale output van het merk.

Sinds 2003, de thuisbasis van Rolls-Royce’s ontwerp en engineering teams hebben een aantal experimentele auto’s geproduceerd. In het houden van traditiegetrouw kregen deze de aanduiding ‘EX’, gebruikt tot de Jaren 1950 door Rolls-Royce ingenieurs om geheimhouding te handhaven tijdens het testen en ontwikkeling, en de kenmerkende rood-op-zilver ‘RR’ badge. Nooit bedoeld voor serieproductie, ze waren fundamenteel voor het proces van het creëren van enkele van de technisch belangrijkste en commercieelste succesvolle producten in de geschiedenis van het merk.

Twee Meesterwerken van Coachbuild die het ultieme vertegenwoordigen uitdrukking van Rolls-Royce’s Bespoke-capaciteiten sieren ook de lijst. Individueel in opdracht en volledig met de hand gebouwd, weerspiegelen ze de coachbuilding tradities van de beginjaren van het merk, met behulp van het allernieuwste op het gebied van hedendaags design, engineering, productie en ambachtelijke technieken om echte kunstwerken te creëren.

De eerste 20 jaar bij Goodwood hebben geresulteerd in de lancering van Spook. De eerste volledig elektrische Rolls-Royce in de geschiedenis, deze mijlpaal auto markeert ook het begin van een nieuw technologisch tijdperk, in welke ezeer nieuw Rolls-Royce model zal volledig elektrisch zijn vanaf 2030 vooruit. Nu de serieproductie nog moet beginnen, is Spectre niet strikt van de 20 auto’s geproduceerd tussen 2003 en 2023, dus verschijnt niet in de lijst die volgt. Het is echter zowel de volgende evolutionaire stap in de ontwikkeling van de modelfamilie, en de technische en filosofische basis voor alles wat in de toekomst zal volgen.

Deze opmerkelijke periode in de geschiedenis van het merk heeft de creatie van een talloze diep persoonlijke, complexe en mooie uitingen van de auto’s van het merk. Terwijl het bijna onmogelijk is om een selectie van de beste van de afgelopen twintig jaar te bewerken, hier zijn enkele echt voorbeeldige voorbeelden:

20 AUTO’S VOOR 20 JAAR

  1. Phantom, 2003
    De originele ‘Goodwood Phantom’ was de zevende generatie van draag wat nu het langst bestaande naamplaatje in de auto-industrie is geschiedenis. Met zijn huwelijk van technologie, comfort, prestaties en de kenmerkende ‘Magic Carpet Ride’, het zette een nieuwe standaard voor elke model dat is gevolgd.

    Rolls-Royce PHANTOM, 2003
    Rolls-Royce PHANTOM, 2003
  2. 100EX, 2004
    Geproduceerd ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de eerste ontmoeting tussen Charles Rolls en Henry Royce, dit was de eerste experimentele auto geproduceerd door Rolls-Royce Motor Cars onder eigendom van BMW Group. Aangedreven door een buitengewone 9-liter V16-motor, was het nooit bedoeld voor productie, maar was de directe voorloper voor wat zou word de beroemde Phantom Drophead Coupé.

    Rolls-Royce 100EX, 2004
    Rolls-Royce 100EX, 2004

  3. Phantom Extended, 2005
    Onthuld in Genève Motor Show in maart 2005, Phantom Extended was 250 mm (9,8 in) langer dan de ‘standaard’ Phantom. Hierdoor ontstond extra beenruimte in de achterste cabine, waardoor dit model vooral populair is bij klanten die liever chauffeur rijden.

    ROLLS-ROYCE PHANTOM VERLENGD, 2005
    ROLLS-ROYCE PHANTOM VERLENGD, 2005

  4. 101EX, 2006
    Zoals 100EX, dit experimentele prototype werd gebouwd op een verkorte versie van Phantom’s aluminium space frame, met de carrosseriepanelen geconstrueerd in koolstofvezel composiet. Het zou een blijvend leven en wereldwijde bekendheid vinden in zijn uiteindelijke productievorm als Phantom Coupé, aangedreven door de iconische 6,75-liter V12-motor.

    Rolls-Royce 101EX, 2006
    ROLLS-ROYCE 101EX, 2006
  5. Phantom Drophead Coupé, 2007
    One of the most sought-after models ever produced at Goodwood, the Phantom Drophead Coupé stunned the world on its debut. With distinctive styling derived from 100EX (see above), its defining feature is the interior wood veneering that flows around the cabin into the teak tonneau cover, inspired by a racing yacht deck.

    PHANTOM DROPHEAD COUPÉ, 2007
    PHANTOM DROPHEAD COUPÉ, 2007
  6. Phantom Coupé, 2008
    With its pillarless construction, this was a true hardtop two-door coupé – the first Rolls-Royce of its type to be produced in more than two decades. Like its drophead sibling, Phantom Coupé incorporated many of the design features and construction techniques developed on the experimental 101EX.

    PHANTOM COUPÉ, 2008
    PHANTOM COUPÉ, 2008
  7. 200EX, 2009
    Presented at the Geneva Motor Show in March 2009, 200EX was the experimental car that responded to client feedback for a more approachable and driver-orientated Rolls-Royce.

    ROLLS-ROYCE 200EX, 2009
    Rolls-Royce 200EX, 2009
  8. Spook, 2010
    Ontworpen voor een nieuwe generatie ascendent Rolls-Royce klanten, Ghost won onmiddellijk lof voor zijn eenvoudig, eigentijds ontwerp en moeiteloze, dynamische prestaties. Aan datum is het het meest commercieel succesvolle model in de geschiedenis van Rolls-Royce.

    ROLLS-ROYCE SPOOK, 2010
    ROLLS-ROYCE SPOOK, 2010
  9. 102EX, 2011
    Bekend als de Phantom Experimental Electric (EE), deze one-off elektrische prototype versie van Phantom begon Rolls-Royce’s verkenning van geschikte technologie om toekomstige generaties van zijn auto’s. ’s Werelds eerste superluxe batterij elektrisch voertuig, het toerde de wereld rond om reacties van klanten te meten, liefhebbers, de media en het bredere publiek.

    Rolls-Royce 102EX, 2011
    Rolls-Royce 102EX, 2011
  10. Ghost Extended, 2011
    Reageren op feedback van klanten die liever met chauffeur rijden, Rolls-Royce introduceerde een extended versie van Ghost, die extra ruimte biedt en comfort voor passagiers op de achterbank met behoud van de motor de meer gerichte rijeigenschappen van de auto.

    ROLLS-ROYCE GHOST VERLENGD, 2011
    ROLLS-ROYCE GHOST VERLENGD, 2011
  11. Wraith, 2013
    De fastback Wraith was bedoeld als de ultieme gran turismo; een auto die de gedurfde, pioniersgeest, het gevoel voor avontuur belichaamde en liefde voor snelheid die de mede-oprichter van het merk, The Hon, inspireerde Charles Stewart Rolls.

    Rolls-Royce WRAITH, 2013
    Rolls-Royce WRAITH, 2013
  12. Dageraad, 2016
    De ultieme superluxe vierzits cabriolet, Dawn is ontworpen om vier volwassenen in staat te stellen reis gezellig samen in alle comfort. Het dak is een ontwerp en technisch meesterwerk: genaamd ’the Silent Ballet’ de mechanisme werkt in volledige stilte in slechts 22 seconden, en op kruissnelheden tot 50 km/u; met het dak dicht, het interieur is zo stil als een Rolls-Royce Wraith.

    ROLLS-ROYCE DAWN, 2016
    ROLLS-ROYCE DAWN, 2016
  13. Black Badge Wraith en Black Badge Ghost, 2016
    De Black Badge-familie liet de wereld kennismaken met de merken enfants terribles, ondermijnende percepties van wat een Rolls-Royce ‘zou moeten’ zijn. Deze varianten zijn krachtiger en specifiek ontworpen om een nog directer, boeiender rijgedrag te leveren ervaring, terwijl het nog steeds bijna onbeperkte mogelijkheden biedt voor Personalisatie op maat. In Black Badge-gedaante, zowel Wraith als Ghost extra koppel, unieke luchtvering en aandrijving gekregen assen, intuïtieve gasrespons en scherpere, urgentere 8-speed automatische transmissie. Het resultaat was een nog wendbaarder en het betrekken van auto-ervaring, zonder afbreuk te doen aan de intrinsieke elementen van de moeiteloze Rolls-Royce ‘Magic Carpet Ride’.

    ZWARTE BADGE WRAITH EN BLACK BADGE GHOST, 2016
    ZWARTE BADGE WRAITH EN BLACK BADGE GHOST, 2016
  14. 103EX, 2016
    Misschien wel de meest radicale experimentele auto ooit geproduceerd op Goodwood, Rolls-Royce Vision Next 100, codenaam 103EX, gepresenteerd de compromisloze kijk van het merk op de toekomst van luxe mobiliteit. Volledig elektrisch, met een volledig autonome aandrijving en verbeterde kunstmatige intelligentie, het maakte een ondubbelzinnige uitspraak over De toekomstige richting van Rolls-Royce, zowel op het gebied van elektrische aandrijving als moeiteloos, zeer persoonlijk reizen.

    Rolls-Royce 103EX, 2016
    Rolls-Royce 103EX, 2016
  15. ‘Sweptail’, 2017
    Rolls-Royce blies de kunst nieuw leven in van carrosseriebouw met de prachtige ‘Sweptail’, beschreven bij de tijd als ‘automotive Haute Couture’. Geïnspireerd door coachbuilt Rolls-Royces en racejachten uit de jaren 1920 en 30, dit unieke tweezits coupé met een glazen panoramadak en een attaché koffers verborgen achter de koetsdeuren.

    ROLLS-ROYCE 'SWEPTAIL', 2017
    ROLLS-ROYCE ‘SWEPTAIL’, 2017
  16. Phantom 8, 2017
    Geen naamplaatje neemt een meer vereerde plaats in het pantheon van grote auto’s en inderdaad, luxe goederen als Phantom. De taak om het opnieuw uit te vinden voor een gedurfd, nieuw tijdperk was daarom met voortreffelijke zorg benaderd. Het resultaat was een Phantom die inspeelde op de veranderende gevoeligheden van een nieuwe generatie met behoud van de iconische aanwezigheid die ervoor zorgt dat het blijft bestaan status als de “Beste auto ter wereld”.

    ROLLS-ROYCE PHANTOM 8, 2017
    ROLLS-ROYCE PHANTOM 8, 2017
  17. Cullinan, 2018
    Cullinan is echt de ‘Rolls-Royce onder de SUV’s’, ontworpen en gebouwd om jongere, succesvolle vermogende particulieren naar de uiteinden van de Aarde in ultiem comfort. Met zijn ‘moeiteloze, overal’ mogelijkheden, eindeloze op maat gemaakte mogelijkheden en unieke lifestyle functies – waaronder de Recreatie Module – het is geworden een van de meest gewilde luxegoederen op de planeet.

    ROLLS-ROYCE CULLINAN, 2019
    ROLLS-ROYCE CULLINAN, 2019
  18. Zwarte Badge Cullinan, 2019
    Cullinan genoot in zijn nieuwe, donkerdere persona, met onder meer een krachtigere 6,7-liter V12-motor, zwarte 22-inch gesmede lichtmetalen velgen, Pantheon grille en Spirit of Ecstasy mascotte, plus de eerste gelakte remklauwen ooit gemonteerd op een in de fabriek geleverde Rolls-Royce.

    ROLLS-ROYCE ZWARTE BADGE CULLINAN, 2019
    ROLLS-ROYCE ZWARTE BADGE CULLINAN, 2019
  19. Nieuwe Ghost, 2020
    Als het ging om het presenteren van een nieuwe Ghost, Rolls-Royce reageerde op de eis van een nieuw ascendent generatie succesvolle vrouwen en mannen voor een auto, perfect afgestemd op nieuwe codes van luxe. Het resultaat is een esthetiek die geeft prioriteit aan minimalistisch design en viert materiële substantie. De auto werd ook ontworpen om een boeiende en dynamische karakter zonder concessies te doen aan de sereniteit en het comfort in de achterste suite.

    ROLLS-ROYCE SPOOK, 2020
    ROLLS-ROYCE SPOOK, 2020
  20. Bootstaart, 2021
    De Boat Tail commissies namen Rolls-Royce Coachbouw in nieuwe rijken van complexiteit en durf, in een veeleisend technisch en creatief project dat bijna duurde vier jaar. Een echt kunstvoorwerp, dit geheel handgemaakte auto demonstreerde de toewijding van het merk aan coachbuilding als centraal onderdeel van de toekomstige richting en strategie.

    ROLLS-ROYCE BOOTSTAART, 2021
    ROLLS-ROYCE BOOTSTAART, 2021

    WWW.ROLLS-ROYCE.COM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait