DIRIYAH E-PRIX: EEN WEEKEND VOL POSITIEVE PUNTEN EN LESSEN VOOR DS AUTOMOBILES

  • De DS Automobiles konden dit jaar geen punten scoren in de derde race van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap.
  • Jean-Eric Vergne finishte op 16Þ in Diriyah op zaterdag terwijl Stoffel Vandoorne 20 wasÞ na een straf na de race
  • Er zijn verschillende lessen te leren in de aanloop naar de volgende ronde in India op 11 februari

 

De derde race van dit seizoen 2023, die plaatsvond in Diriyah (Saoedi-Arabië), resulteerde er niet in dat DS Automobiles zijn puntentotaal kon aanvullen in seizoen 9 van het ABB FIA Formule E-kampioenschap Nadat Jean-Eric Vergne vrijdag zevende werd, was het dit keer zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne die zijn stempel leek te drukken nadat hij vanaf de achtste plaats op de grid was gestart.

Helaas verhinderde een radioprobleem de Belg om zijn ideale strategie toe te passen in een wedstrijd die opnieuw extreem dicht bevochten werd. Bij gebrek aan de informatie die hij nodig had om het gevecht met zijn rivalen aan te gaan, kon de Belg zich geen weg omhoog banen in het veld. Hij kwam over de finish in 11Þ plaats, maar werd na de finish bestraft voor het niet voor een tweede keer activeren van de ‘aanvalsmodus’ (als gevolg van het radioprobleem) waardoor hij daalde tot 20Þ in het eindklassement.

Jean-Eric Vergne kon niet beter dan 16Þ in de kwalificatie en had dus een moeilijke race, vooral na contact met zijn voormalige teamgenoot Antonio Félix Da Costa. Ondanks zijn inspanningen eindigde de enige tweevoudig kampioen in de geschiedenis van de Formule E op 16Þ aan de finish.

Hoewel de resultaten op papier weinig lijken op de hoop die het team aan het begin van het jaar koesterde, stelden de twee races in Saoedi-Arabië de Franse premiumfabrikant en het hele DS PENSKE-team in staat om verschillende nuttige lessen voor de rest van het seizoen op zich te nemen. In de kantoren en op de simulator terug op de basis in Versailles zullen de inspanningen worden verdubbeld. Na een intense start van het seizoen zal het duidelijke doel zijn om te verbeteren op het gloednieuwe Hyderabad-circuit in India, waar de vierde race van seizoen 9 zal plaatsvinden. Het ABB FIA Formule E-kampioenschap wordt op 11 februari hervat.

 

Eugenio Franzetti, directeur DS Performance:

“Het was een heel leerzaam weekend met een aantal zeer positieve dingen om te behouden en andere meer gecompliceerde ervaringen die ons toch veel hebben geleerd. Het team is zeer gemotiveerd om het meeste uit alle geleerde lessen te halen en we zijn nu allemaal volledig geconcentreerd op de volgende race in India!”

 

Jean-Éric Vergne, Formule E-kampioen in 2018 en 2019:

“Vandaag had ik gewoon niet het tempo, noch in de kwalificatie, noch in de race. We hebben veel dingen geprobeerd en we moeten de auto ontwikkelen om vooruitgang te boeken. Ik ben erg blij met het werk dat het team het hele weekend heeft gedaan en ik denk dat ik goed heb gereden. We waren echter gewoon niet snel genoeg, dus ik hoop dat we dingen in de nabije toekomst kunnen verbeteren.”

Stoffel Vandoorne, regerend Formule E-kampioen:

“Het was een ingewikkelde dag. Toch hadden we ons kunnen verbeteren in de kwalificatie, want voor het eerst kon ik doorstoten naar de duels (waarin de top acht na kwalificatie tegen elkaar per groep wordt geplaatst). Dit laat zien dat we vooruitgang boeken, ook al hebben we nog wat werk te doen. Ik begon vanaf de achtste plaats op de grid en had er vertrouwen in dat we plaatsen konden goedmaken, gezien de efficiëntie die onze auto sinds het begin van het seizoen heeft laten zien. Helaas verloor ik na vier of vijf ronden de uitlezing van het stuur en alle radiocommunicatie met het team. Ik had dus geen informatie om mijn energie te beheren, en om het nog erger te maken, werd ik na de race bestraft omdat ik mijn tweede ‘aanvalsmodus’ niet had genomen. Je zou kunnen zeggen dat het geluk op dit moment niet aan onze kant staat…”

 

Kerncijfers sinds DS Automobiles in de Formule E kwam:

  • 92 wedstrijden
  • 4 kampioenschapstitels
  • 15 overwinningen
  • 44 podia
  • 21 pole positions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait