Nieuwe boeken voor de autofan. VINCENT ARPONS

Saab 92-96V4. The original Saab. The complete story.

Het Zweedse Saab was van bij het begin een non conformistisch merk.

Geïnspireerd door de techniek van de vliegtuigafdeling, kozen de ontwerpers voor een aërodynamische lijn en een ongewone look.

Het originele concept van de UrSaab werd wel wat afgezwakt wanneer het tot een productiemodel kwam, maar het geheel bleef zijn avant-garde karakter behouden. Een duidelijk bewijs van de geniale scheppingskracht van ontwerper Sixten Sason. In het boek vind je de vele voorstudies en tekeningen die tot de Saab 92 zouden leiden. Uiteraard moest de 92 na verloop van tijd geactualiseerd worden en evolueerde zo naar de 93, 95 en 96. Het idee van de voorwielaandrijving werd behouden maar de aftandse tweetakttechniek werd wijselijk vervangen door een modernere V4 (Ford) motor. Dit boek helpt je wegwijs worden uit de verschillende types en wijdt ook een hoofdstuk aan de verdienstelijke rally-carrière van deze Saab.

Kortom, een prachtig boek!

 

Auteur: L. Cole. Taal: Engels.

ISBN: 978-0-7198-4017-3. 23 x 27 cm. 208 blz.

Uitgever: The Crowood Press. crowood.com

 

Lancia Flaminia. Details of the Collection.

Zoals we weten is auteur Wim Oude Weernink niet aan zijn proefstuk toe als het over Lancia-boeken gaat.

Ditmaal neemt hij de Flaminia-reeks in al zijn vormen onder de loep, Berlina, Coupé Pininfarina, Sport of Super Sport Zagato en de prachtige Touring versies GT, GTL & Convertibile.

Naar goede traditie gebeurt dit met de nodige nauwgezetheid, accurate tekst en interessante afbeeldingen of foto’s waardoor je tevens een prima tijdsbeeld krijgt.

In tegenstelling tot de vorige Lancia Type-boeken (Appia, Flavia/Fulvia en Commercial Vehicles) wordt dit boek gebracht in landscape-uitvoering (horizontaal), door uitgevers ook ‘Italiaans formaat’ genoemd. Dat past dan goed.

Achteraan vind je nuttige pagina’s met afbeeldingen van folders, kleuruitvoeringen, technische gegevens en nog veel meer.

Eccellente!

 

Auteur: W. O. Weernink. Taal: Engels.

ISBN: 978-9080649-66-8. 22 x 28 cm. 143 blz.

Uitgever: Simon Stevin/ Draaiboomken.

 

Fiat 518 e 527 ‘Ardita’. 1933-1938.

 

Alessandro Sannia heeft zich blijkbaar toegelegd op de Fiat-autoproductie en bracht al verschillende werken over vooroorlogse Fiat’s zoals de ‘Balilla’ of ‘Topolino’, maar ook over recentere types zoals de Coupé of de Barchetta.

Ditmaal zijn de 518 en 527 ‘Ardita’ (wat dapper, onverschrokken betekent) uit de periode 1933-1938 aan de beurt. De vele tijdsfoto’s en kleurafbeeldingen zijn heel interessant en illustreren de tekst, net als in de andere boeken uit die serie.

Kortom, boeiende lectuur omtrent Fiat auto’s waar je anders niet zoveel over vindt.

 

Auteur: A. Sannia. Taal: Italiaans.

ISBN: 978-88-96796-80-1. 19 x 27 cm. 40 blz.

Uitgever: Il Cammello Torini (I). il cammello.it.

 

Die Ducato-Story. Alles über die Kult-Mobile von Fiat.

De Ducato van Fiat hoef ik u zeker niet voor te stellen, meer dan 40 jaar lang al scoort dit werkpaard met succes op de Europese markt als bestelwagen, transporter, busje en vooral ook als campeerwagen.

De auteurs beschrijven de 3 opeenvolgende generaties sedert 1981 in geuren en kleuren. Een interessant hoofdstuk behandelt de vele varianten die in de fabriek Sevel Sud gebouwd werden of worden. Zo ontdek je naast de overbekende Citroën, Peugeot  of recente Opel-afgeleiden ook een vroege Alfa Romeo versie en is er nu zelfs een RAM-uitvoering die in Mexico wordt gebouwd. Allemaal te vinden in dit boek.

Naast de historiek wordt ook aandacht besteed aan het onderhoud en de techniek van de Ducato. Tevens zijn er tips voor zij die zelf willen sleutelen en goede raad voor wie een gebruikte camper wil aankopen.

Met andere woorden, de ideale gids voor Ducato-rijders of zij die het graag willen worden.

 

Auteurs: C. Steiger/ T. Wirth. Taal: Duits.

ISBN: 978-3613-04411-1. 24 x 27 cm. 240 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Lieben Sie Vollgas? Unvergessene Automobilgeschichten.

In een vorige boekenrubriek presenteerde ik reeds een boek van Motorbuch Verlag over journalist Fritz B. Busch. Dit werk is een compilatie van verschillende auto-artikels die hij schreef vanaf de jaren zestig voor het Duitse magazine Stern, tot en met de stukken die hij produceerde voor Auto Motor und Sport en later voor Motor Klassik, dat alles steeds in zijn gebruikelijke vlotte en humoristische stijl.

Een eerbetoon aan de autojournalist die zo onderhoudend schreef over auto’s die tot de gouden periode behoorden. Het voorwoord is van zijn dochter Anka Busch.

 

Auteur: F. B. Busch. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04485-2. 18 x 23 cm. 238 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Route 66. Ein roadtrip durch das automobile Herz der USA.

Er verscheen al heel wat lectuur over de Amerikaanse Mother Road, maar het onderwerp blijft dan ook bekoren.

De auteurs nemen je in dit boek mee op de bekende trip van Chicago tot L. A. en illustreren hun reis met kleurrijke foto’s genomen langs de weg, foto’s van de vele monumenten en tevens foto’s van de speciale auto’s die ze tegenkwamen.

Een boek dat de appetijt opwekt om zelf de Mother Road te gaan afrijden.

 

Auteurs: A. Polling/ S. Weiẞ. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04436-6. 24 x 27 cm. 205 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Braunes Erbe: Die dunkle Geschichte der reichsten deutschen Unternehmerdynastien.

De rubriek van de nieuwe uitgaven wordt afgesloten met een boek waar je niet vrolijk van wordt. Tijdens de jaren dertig en de daarop volgende WO II is zoveel gebeurd, dat er steeds maar materiaal blijft komen voor historici, vooral dan wanneer ze de periode vanuit een speciale invalshoek bekijken. Dat is net wat de auteur hier doet, want hij bestudeert zo’n zestal Duitse ondernemerfamilies, die voor 1940 al goed rijk waren, die zich tijdens de oorlog nog extra verrijkten en die zonder noemenswaardige tegenkanting en vooral zonder schaamte de draad terug opnamen na 1945.

Behalve de dynastie von Finck (bankwereld) en Oetker (Dr. Oetker bakpoeder enz.), neemt hij ook die families onder de loep, die sterk in de auto-industrie verankerd waren: Quandt (batterijen Varta en later BMW), Flick (groot aandeelhouder bij Mercedes-Benz) en Porsche/Piëch (KdF-wagen/Volkswagen, tanks enz.).

Hij beschrijft hoe deze ondernemersdynastieën hun industriële macht en invloed konden uitbreiden dankzij de opdrachten die de Nazi’s hun verschaften. Door ‘Arisierung’ (het onteigenen en inlijven van Joodse bedrijven en bezittingen) konden ze hun imperium ongehinderd uitbouwen, dat gebeurde niet alleen in Duitsland maar ook in de bezette landen. Tevens beschikten ze door het inzetten en uitbuiten van gevangenen over goedkope werkkrachten.

Na de oorlog onderzochten de Amerikaanse, Franse en Engelse bevelhebbers weliswaar de vele dossiers, maar na enkele jaren verslapte de aandacht. Vele van de beschuldigden gebruikten valse getuigenissen die in hun voordeel spraken of hun schuld minimaliseerden en dat alles resulteerde in zogenaamde ‘Persil’-processen (genoemd naar het bekende wasmiddel). De dreiging van het communisme en het begin van de ‘Koude Oorlog’ maakten dat de aandacht vlug afgewend was naar nieuwe problemen.

Uiteindelijk namen de betichte ondernemers na enkele jaren terug hun plaats in van voor de oorlog en profiteerden ze van de snel groeiende naoorlogse economie. Een vreemd verhaal dat heel wat bedenkingen oproept. Naast al het wrede en smerige wat tijdens de oorlog gebeurde (en bij uitbreiding in tijden van oorlog overal en nog steeds gebeurt), beklemtoont de auteur ook hoe weinig zich de huidige erfgenamen en nazaten lijken te bekommeren om het verleden.

Onder druk van wat eerder reeds verscheen en de verbijstering van de publieke opinie, hebben enkele nakomelingen al ‘Wiedergutmachungs’-projecten gestart, maar het blijft een pijnlijke en donkere passage in de geschiedenis van vele Duitse bedrijven.

 

Auteur: D. De Jong. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-462-05228-2. 15 x 22 cm. 496 blz.

Uitgever: Kiepenheuer & Witsch Köln (D) .

 

 

Op de antiquarische boekenplank:

 

Als aanvulling op de rubriek met de nieuw verschenen autoboeken, wil ik vanaf nu ook de aandacht vestigen op een interessant, ouder werk, dat wellicht nog enkel tweedehands te verkrijgen is.

 

A century of automotive style. 100 years of American car design.

Wie van Amerikaanse wagens en hun veelal weergaloze ‘styling’ houdt, moet deze titel zeker in zijn boekenkast hebben staan. Auteurs zijn Michael Lamm, bekend autojournalist, en Dave Holls, designer die zijn sporen verdiende bij GM.

Beiden spreiden hier hun kennis tentoon van de Amerikaanse automobielgeschiedenis en nemen je mee in de wonderlijke wereld van de Amerikaanse fabrieken en designstudio’s in de 20steeeuw.

Het is een ongelooflijk rijke en gedetailleerde beschrijving waarin je het verhaal leert kennen van talloze verdienstelijke ‘stylisten’ en de vele tendensen en evoluties in het autodesign. Het boek won dan ook terecht het Cugnot Award of Distinction in 1997. De talrijke, vaak ongeziene foto’s, de boeiende teksten en de nuttige index maken het boek tot het onbetwist standaardwerk omtrent dit onderwerp!

 

ISBN: 978-0932128-07-6

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *