Wereldpremière op Amelia Island: de nieuwe BMW X5 en BMW X6, de nieuwe BMW X5 M Competition en BMW X6 M Competition maken hun intrede.

De nieuwe edities van de BMW X modellen en high-performance varianten in het luxe Sports Activity Vehicle en Sports Activity Coupé segment maken hun eerste publieke verschijning op het Concours d’Elegance 2023 in Florida. De BMW 3.0 CSL racecoupé en de in serie geproduceerde versie van de “Batmobile” worden in de BMW Group Classic ruimte naast het BMW 507 design icoon om beurten tentoongesteld. Een roadtrip door Florida bracht een handvol BMW roadster modellen van vier generaties samen.

 

München. Voor liefhebbers van klassieke auto’s in Noord-Amerika is het Amelia Island Concours d’Elegance al lange tijd de perfecte seizoensopener. En de 28e editie van dit voorjaarsevenement richtte de schijnwerpers op exquise zeldzaamheden uit vervlogen tijden, maar ook op nieuwe modellen uit Beieren. BMW en BMW M GmbH bundelden hun krachten om de nieuwe edities van hun Sports Activity Vehicles en Sports Activity Coupés – geproduceerd in de BMW Group Plant Spartanburg – te presenteren. Voor het eerst werden de nieuwe BMW X5 en de nieuwe BMW X6 aan het publiek voorgesteld, plus de BMW X5 M Competition (brandstofverbruik, gecombineerd: 13,1 – 12,9 l/100 km [21,6 – 21,9 mpg imp]; CO2-uitstoot, gecombineerd: 295 – 291 g/km in de WLTP-cyclus) en BMW X6 M Competition (brandstofverbruik, gecombineerd: 12,9 – 12,7 l/100 km [21,9 – 22,2 mpg imp]; CO2-uitstoot, gecombineerd: 292 – 287 g/km in de WLTP-cyclus) high-performance modellen, met hun verbeterde design en uitgebreide technologie.

Nauwkeurige designaanpassingen, waaronder nieuwe koplampen en de nieuwste versie van het volledig digitale controle-/bedieningssysteem BMW iDrive met BMW Curved Display, geven het exterieur en het interieur van de nieuwe BMW X5 en de nieuwe BMW X6 een frisse uitstraling. En voor nog meer rijplezier zorgt de nieuwe en krachtigere aandrijving van het plug-in hybride model BMW X5 xDrive50e (brandstofverbruik, gecombineerd: 1,1 – 0,8 l/100 km [256,8 – 353,1 mpg imp]; elektriciteitsverbruik, gecombineerd: 27,0 – 22,9 kWh/100 km; CO2-uitstoot: 26 – 18 g/km in de WLTP-cyclus) en de eveneens nieuwe motoren met 48V mild hybridetechnologie die in alle andere modelvarianten zijn ingebouwd. De nieuwe BMW X5 M Competition en de nieuwe BMW X6 M Competition hebben een zichtbaar aangescherpt exterieur en voor het eerst een gemeenschappelijk frontdesign. De cabines van beide auto’s zijn voorzien van de modernste technologie in de vorm van het BMW Curved Display inclusief het BMW iDrive controle-/bedieningssysteem met M-specifieke scherminhoud. Hun uitgebreid gewijzigde V8 motoren werken nu ook met 48V technologie en leveren hun maximale vermogen van 460 kW/625 pk met nog meer urgentie en in nog indrukwekkender stijl.

De vier modellen die op Amelia Island hun wereldpremière beleven, profiteren ook van een aanzienlijk uitgebreide reeks systemen voor automatisch rijden en parkeren. Zowel het parkeren als de complete manoeuvres kunnen worden uitgevoerd van buiten de auto met behulp van een Apple iPhone.

 

BMW Group Classic schittert met racelegendes en designiconen.

Naast de sportieve nieuwkomers van BMW en BMW M op Amelia Island was ook een echte autosportlegende aanwezig: de BMW 3.0 CSL. BMW Group Classic bracht de legendarische racer naar de show om een heel bijzondere verjaardag te vieren. Precies 50 jaar geleden reden Toine Hezemans (NL) en Dieter Quester (AT) met de 3.0 CSL naar de overwinning in de toerwagenklasse (“Tourisme Spéciale”) tijdens de 24 uur van Le Mans. De betrouwbaarheid van de 3,3-liter motor in auto nummer 51 speelde daarbij een sleutelrol, want het duo eindigde ook als 11e in het algemeen klassement van de prestigieuze uithoudingsklassieker.

Op Amelia Island werd de 3.0 CSL racecoupé om beurten tentoongesteld in de BMW Group Classic ruimte met de in serie geproduceerde versie van de tweedeurs auto die ook bekend staat als de “Batmobile” (vanwege zijn spectaculaire achtervleugel). Deze laatste ontwikkelingsfase van de BMW 3.0 CSL met 3,2-liter motor met 206 pk, waarvan slechts 167 exemplaren werden gemaakt, viert dit jaar ook zijn 50e verjaardag. De kers op de taart van de BMW Group Classic line-up was de BMW 507. De roadster staat nog steeds bekend als één van de meest iconische BMW auto’s aller tijden.

BMW Z3 en BMW Z4: kenmerkend BMW roadster gevoel over vier generaties.

In de aanloop naar het Amelia Island Concours d’Elegance werd bijna drie decennia roadstergeschiedenis herenigd. Een roadtrip door Florida bracht een handvol BMW Z3 en BMW Z4 modellen van vier generaties samen. De selectie van auto’s voor de tour van Zuid-Florida naar de locatie van het evenement voor klassieke auto’s in het noordoosten van de Sunshine State varieerde van de BMW Z3 tot de nieuwste BMW Z4, die onlangs een nieuwe ronde van design en uitrusting kreeg.

De BMW Z3 was het eerste model dat voor de wereldmarkt werd gebouwd in de BMW Group fabriek Spartanburg in de Amerikaanse staat South Carolina. De roadster werd onthuld in 1995 en maakte zijn eerste publieke verschijning in de kaskraker James Bond film GoldenEye. Hij bleef te koop tot 2002, toen hij werd vervangen door de eerste BMW Z4. Met zijn opvallende lijnen en geavanceerde uitrustingsdetails zette de Z4 duidelijk een streep onder zijn voorganger. Zeven jaar later zorgde de tweede generatie van de BMW Z4 voor een frisse interpretatie van de roadster-kunst – met zijn elegant vloeiende lijnen en, vooral, een intrekbare metalen hardtop die met een druk op de knop elektrohydraulisch omlaag en weer omhoog kon worden gebracht. De derde generatie van de Z4 tovert sinds 2018 een glimlach op de gezichten van liefhebbers van open-top rijplezier. Scherpe proporties, een klassiek – en elektrisch aangedreven – softtopdak en een nieuw niveau van dynamisch talent onderscheiden hem van de massa, net als de unieke zes-in-lijn motor van het topmodel.

CO2 UITSTOOT & VERBRUIK.
BMW X5 M Competition: Brandstofverbruik, gecombineerd: 13,1 – 12,9 l/100 km [21,6 – 21,9 mpg imp]; CO2-uitstoot, gecombineerd: 295 – 291 g/km in de WLTP-cyclus.
BMW X6 M Competition: Brandstofverbruik, gecombineerd: 12,9 – 12,7 l/100 km [21,9 – 22,2 mpg imp]; CO2-uitstoot, gecombineerd: 292 – 287 g/km in de WLTP-cyclus.
BMW X5 xDrive50e: Brandstofverbruik, gecombineerd: 1,1 – 0,8 l/100 km [256,8 – 353,1 mpg imp]; elektriciteitsverbruik, gecombineerd: 27,0 – 22,9 kWh/100 km; CO2-emissies: 26 – 18 g/km in de WLTP-cyclus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait