MissieH24, duurzame actie op Spa-Francorchamps

Het FIAWEC-veld bestaande uit Hypercar-, LMP2- en LMGTE Am-machines wordt voorafgegaan door het LMPH2G elektrisch-waterstofprototype voor een pre-racedemonstratie. De revolutionaire racewagen – die niets anders dan water uitstoot – is geen onbekende op Spa-Francorchamps. In 2018 voltooide het verschillende ronden in de handen van Yannick Dalmas tijdens de European Le Mans Series-ontmoeting, tankend met waterstof met het oog op nieuwsgierige toeschouwers verzameld in de pitstraat.

Sinds 2018 heeft MissionH24 gestage vooruitgang geboekt, met nieuwe “primeurs” onthuld op Spa-Francorchamps (zie video), zoals het mobiele H2-station gecreëerd door TotalEnergies. In 2022 nam de H24 het stokje over van de LMPH2G, nam deel aan de Michelin Le Mans Cup en bereikte de geblokte vlag in elke ronde die werd ingevoerd. Een baanbrekende prestatie. In 2023 zullen beide auto’s aanwezig zijn op de TotalEnergies 6 uur van Spa-Francorchamps om de vooruitgang van deze nieuwe technologie te tonen.

Terwijl de H24 zal worden tentoongesteld in het edutainmentdorp van de fanzone, zal ACO-president Pierre Fillon zaterdag om 10:00 uur het circuit betreden in de LMPH2G met Amaury Bertholomé, CEO van Circuit de Spa-Francorchamps, op de passagiersstoel. Voor het team is dit een ideale gelegenheid om het onderzoek van de autosport in de zoektocht naar koolstofvrij racen en mobiliteit te laten zien.

Pierre Fillon, ACO President en MissionH24 Joint Chair: In een tijd waarin de Hypercar-klasse tot zijn recht komt, moet endurance ook werken aan het verminderen van emissies. Met MissionH24 verkennen we de waterstofoptie. Het laboratoriumproject heeft al verschillende autofabrikanten overtuigd. We zijn helemaal opnieuw begonnen, want nog nooit heeft een waterstofprototype op dit niveau geracet. In slechts vijf jaar hebben we veel bereikt en we waarderen de steun van circuits zoals Spa-Francorchamps die bijzonder proactief en innovatief zijn met betrekking tot de energietransitie.

Amaury Bertholomé, CEO, Circuit de Spa-Francorchamps: Dit jaar markeert de vijfde verjaardag van de samenwerking tussen het circuit van Spa-Francorchamps en de ACO. In 2018 werd een sterke, duurzame relatie gesmeed met de officiële lancering van het MissionH24-programma. Het is een opmerkelijk verhaal dat zich vandaag voortzet op Spa-Francorchamps. We zijn de ACO dankbaar voor het kiezen van ons circuit om een duurzamere vorm van racen te helpen ontwikkelen door middel van een veelbelovend, innovatief proces dat elke uitdaging aangaat, seizoen na seizoen. Ons veeleisende, technische circuit is hier niet vreemd aan, omdat het deze elektrisch-waterstofprototypes een platform geeft om te laten zien waartoe ze in staat zijn en ons in staat stelt een leidende rol te spelen in het versterken van de banden tussen de autosport en de mobiliteitssector. 

Jean-Michel Bouresche, MissionH24 Operations Manager en H24Racing Team Principal: Het MissionH24-programma ging in 2018 van start toen Yannick Delmas voor het eerst een prototype met een elektrische waterstofaandrijving op het circuit van Spa-Francorchamps bracht. Norman Nato en Stéphane Richelmi volgden met de LMPH2G en vervolgens de H24 om de relevantie van deze innovatieve technische oplossing te bewijzen. Presteren op dit legendarische circuit is altijd een uitdaging. Het doel van MissionH24 blijft om obstakels te overwinnen en uitdagingen aan te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait