24 uur van Le Mans: de twee PEUGEOT 9X8’s van Team Peugeot TotalEnergies sluiten aan bij de finish van het eeuwfeest!

  • Aan het einde van een spannende race die de #94 aan het einde van de avond leidde, staat Team Peugeot TotalEnergies op de 8e plaatse en 12e Hypercar
  • Meer dan 300.000 toeschouwers aanwezig gedurende het hele weekend
  • Een uitzonderlijke editie en een opvallend resultaat voor Team Peugeot TotalEnergies

 

De honderdste verjaardag van de 24 uur van Le Mans heeft zijn beloften ingelost … En wat een ongelooflijke race!

 

Meer dan 300.000 toeschouwers kwamen het hele weekend de honderdste verjaardag van de 24 uur van Le Mans vieren, 91e editie van de mythische race en 4e ronde van het World Endurance Championship.

 

Aan het einde van de 24-uursrace, en om zijn terugkeer te markeren, passeerden de twee hybride-elektrische hypercars van Team Peugeot TotalEnergies de geblokte vlag bij de 8e (#93) en de 12e (#94) plaats in de categorie Hypercar.

 

Naast dit resultaat is het vooral het verloop van de gebeurtenis dat in de herinneringen zal blijven. Een moeilijke week op het circuit van Le Mans, onderbroken door verschillende gevaren, het Peugeot TotalEnergies Team kende een race vol verrassingen en spectaculairheden. Het was veelbewogen, met veel races, incidenten en opgaven gedurende de 24 uur. Het grillige weer, met regen op slechts bepaalde delen van het circuit, kruidde de evenementen en voedde de strategieën van de teams door het klassement bij vele gelegenheden te wijzigen, waaronder drie neutralisaties door Safety Car.

93 DI RESTA Paul (fra), JENSEN Mikkel (dnk), VERGNE Jean-Eric (fra), Peugeot TotalEnergies, Peugeot 9×8, action during the 24 Hours of Le Mans 2023 on the Circuit des 24 Heures du Mans from June 10 to 11, 2023 in Le Mans, France – Photo Julien Delfosse / DPPI

Paul Di Resta aan het stuur van de #9 PEUGEOT 8X93 en Nico Müller in de #9 PEUGEOT 8X94 namen de start van Lebron James, levende legende van de NBA. De twee PEUGEOT 9X8’s bleven in het ritme en in de race, in contact met de andere concurrenten door de Safety Cars-exits te managen. Een lichte exit van de baan met sterke gevolgen van de #93 aan het einde van de dag op zaterdag degradeert hem na 6 uur koersen naar de achterkant van het Hypercar-peloton.

 

In de uren die volgden, zorgde een gedurfde strategie ondersteund door de dynamische kwaliteiten van de 9×8 en zijn coureurs ervoor dat de #9 PEUGEOT 8X94, bestuurd door Loïc Duval, de leiding nam in de 24 uur van Le Mans, die hij meer dan 4 uur zou vasthouden dankzij Nico Müller en Gustavo Menezes. Het zal het enthousiasme van fans van het merk Peugeot en emotionele reacties opwekken die het publiek verrukken. Tijdens de 11e uur racen, Gustavo Menezes is verrast en raakt de glijbanen in de 1tijdperk Twist van Hunaudières. Maar dankzij het fantastische werk van het hele team is de auto slechts 20 minuten later weer op de baan. Ondertussen hield de #93, bestuurd door Jean-Eric Vergne, Mikkel Jensen en Paul Di Resta, een constant tempo aan en klom op in het klassement om de 6 te bezettene Plaats halverwege.

 

De rest van de nacht en ochtend verliep zonder grote problemen voor de twee PEUGEOTs, die dankzij coureurs en een geconcentreerd team in het ritme bleven. Door deze regelmaat kan de #93 de 5 bezettene Plaats en de #94 om in 10 te wijzene Positie na 18 uur racen.

 

Op slechts 2u30 van de finish moeten beide auto’s echter terugkeren naar de box om een hydraulisch probleem op te lossen. Wederom toonde het team al zijn talent, zoals het eerder in de week bewees tijdens de pitstop challenge en die het won. Dankzij dit prachtige collectieve werk kunnen de twee auto’s weer starten en zal het in het laatste uur van de race hetzelfde zijn wanneer de PEUGEOT 9X8 #94 terug moet naar de garage voor een ingreep aan de motor.

94 DUVAL Loic (fra), MENEZES Gustavo (usa), MULLER Nico (swi), Peugeot TotalEnergies, Peugeot 9×8, action during the 24 Hours of Le Mans 2023 on the Circuit des 24 Heures du Mans from June 10 to 11, 2023 in Le Mans, France – Photo Paulo Maria / DPPI

Paul Di Resta en Nico Müller passeren zo zij aan zij de finishlijn van de honderdste verjaardag van de 24 uur van Le Mans onder de ogen van Linda Jackson, Managing Director van Peugeot, en Carlos Tavares, Managing Director van Stellantis die het team kwam ondersteunen tijdens deze lange raceweek.

 

Ter gelegenheid van dit eeuwfeest kreeg het Peugeot TotalEnergies Team uitzonderlijke steun van zijn partners, het publiek, de media, fans, enz. en hartelijk dank voor deze steun in allen. En tot slot onze partners, zonder wie dit avontuur niet mogelijk zou zijn en die al de hele week naast het team aanwezig zijn.

 

De PEUGEOT 9X8 is op 9 juli weer op de baan voor de 6 uur van Monza, ronde 5 van de FIA, gevolgd door de Fuji-ronde en tot slot de finale in Bahrein.

 

93 DI RESTA Paul (fra), JENSEN Mikkel (dnk), VERGNE Jean-Eric (fra), Peugeot TotalEnergies, Peugeot 9×8, action during the Test Day of the 24 Hours of Le Mans 2023 on the Circuit des 24 Heures du Mans on June 4, 2023 in Le Mans, France – Photo Florent Gooden / DPPI

ZEIDEN ZE

 

Linda Jackson – CEO van Peugeot: “Ik ben erg trots op deze succesvolle terugkeer voor Peugeot. 30 jaar na het bezetten van alle trappen van het podium trotseerden we de kansen door de eerste plaats enkele uren tot midden in de nacht te bezetten. Onze twee auto’s kwamen over de finish, waaronder de #93 die als achtste eindigde. Het is de demonstratie van onze vastberadenheid, onze knowhow op het gebied van betrouwbaarheid, kwaliteit en eis. Emotie is onze energie, uitmuntendheid onze obsessie. Peugeot en Le Mans zijn nauw met elkaar verbonden door hun geschiedenis, we leggen een solide basis voor de toekomst.

Ik dank het hele Peugeot-team en onze partners voor hun werk en alle fans voor hun steun, deze editie van 2023 heeft zeker snelheid! Tot ziens in de Sarthe over een jaar en in Monza over een maand. »

 

Jean-Marc Finot – Senior VP Stellantis Motorsport: “Als deelnemers kunnen we niet tevreden zijn met het klassement omdat onze eerste auto op de 8e plaats staat.e. Maar wat achter de cijfers schuilgaat, is vooral een geweldig evenement en een grote inzet van het team. We zien race na race dat we vooruitgang hebben geboekt en deze 24 uur van Le Mans hebben weer een stap op het gebied van prestaties gemarkeerd. We konden vechten met de topteams en zelfs meer dan 4 uur aan de leiding van de race staan. Het was een moment van zeer intens delen in het hart van het team en een moment van emotie voor alle liefhebbers van het merk Peugeot. We hadden ook te maken met de feiten van de race, ook al wisten we niet allemaal hoe we ze moesten vermijden. Wat betreft betrouwbaarheid zien we dat we sinds de Sebring race veel vooruitgang hebben geboekt. Aan de andere kant is de 24 uur van Le Mans een zeer veeleisende race en we zien dat we nog werk te doen hebben. Maar we zijn erg trots op onze eerste deelname aan Hypercar, om onze twee auto’s terug naar de finish te brengen. Ik ben erg blij om dit moment te delen met het hele team en al onze fans. »

 

Olivier Jansonnie – Technisch Directeur Peugeot Sport: “Onze vreugde weerspiegelt het werk van een heel jaar of zelfs meer van alle mensen die dit programma hebben gepusht We zijn soms uitgekozen vanwege ons gebrek aan resultaten, prestaties, betrouwbaarheid. Hoewel we niet dezelfde prestaties lieten zien als de beste concurrenten, waren we dichtbij en compenseerden we dat met een gedurfde racestrategie vergezeld van een enorme inzet van het team. Natuurlijk, als je de laatste drie uur aanwezig was, kon je deze toewijding van het team zien om de auto’s in de race te houden. Uiteindelijk zijn we uitgeput en ontzettend blij. Ons niveau van voorbereiding toen we op de testdag aankwamen was veel hoger dan voor een zes uur durende race. Dit is wat een drijvende kracht is voor de voorbereiding op de toekomst. Het was een race die emotioneel en sportief ongelooflijk was. »

 

Jean-Eric Vergne – PEUGEOT #93: “Ik ben erg blij om deze race uit te rijden en vooral om deel uit te maken van dit team. We hebben een lange weg afgelegd en ik denk dat iedereen fantastisch werk heeft geleverd, we hebben een enorme stap voorwaarts gezet en dat geeft ons veel vertrouwen. Met de #94 gingen we zelfs aan de leiding. De prestaties gaan de goede kant op., Qua betrouwbaarheid hadden we heel weinig problemen. Over het algemeen is het erg positief, we gaan de goede kant op en ik weet zeker dat we het juiste team hebben om te winnen. Ik ben supertrots op het hele team, de engineers en de monteurs want ze hebben een geweldige voorbereiding en een geweldige race gereden, dus gefeliciteerd. »

 

Paul Di Resta – PEUGEOT #93 : “Ik denk dat als je over de finish komt, je blij moet zijn, zeker gezien onze start van het seizoen. We hebben nog werk te doen om nog competitiever te zijn ten opzichte van onze concurrenten. Ik ben echter supertrots op het team, het is 6 weken geleden dat iedereen hard heeft gewerkt en ook deze week was een uitdaging. Voor mij heb ik de makkelijkste baan dus een dikke merci aan het hele team, gefeliciteerd allemaal en het aftellen begint al voor volgend jaar. We moeten vooruitgaan en onszelf uitdagen. Over een paar weken zijn we in Monza, dus we moeten onszelf al projecteren maar voor nu kunnen we samen genieten van dit resultaat. »

 

Mikkel Jensen – PEUGEOT #93: “Het was een geweldige ervaring. De Centenary, met de Hypercars, was zeer competitief. Ik denk dat het team ongelooflijk werk heeft geleverd om meer dan 20 uur zonder problemen op de baan te blijven, we begonnen pas aan het einde problemen te krijgen, dus dat is positief. We hebben nog races om te blijven werken en nog sterker terug te komen. Ik kijk ernaar uit om nog meer te geven. »

 

Loïc Duval – PEUGEOT #94: “Het is best leuk om te bedenken dat we tot drie uur voor het einde geen problemen hadden met beide auto’s. Dus dat is heel positief. Na 11 uur racen lagen we aan de leiding wat ook erg positief is. We hebben nog niet de prestaties of betrouwbaarheid van de beste, maar we voelen dat er interessante dingen zijn en het is belangrijk om het positieve te nemen. Als je terugdenkt aan onze eerste race op Sebring of de mechanische problemen die we eerder in de week hadden, gingen we het onbekende in. Het behalen van dit resultaat is erg belangrijk voor iedereen en voor de toekomst. »

 

Nico Müller – PEUGEOT #94: “Veel emoties. Ik denk dat het uitrijden van de race met beide auto’s al geweldig is. Vooral de prestaties tijdens de race, het team werkte echt ontzettend goed het was buitengewoon. We hebben alles uit de auto gehaald wat we konden, we waren goed qua strategie dus het was heel positief. Ik ben erg blij, proficiat aan het hele team want het was een groot genoegen! »

 

Gustavo Menezes – PEUGEOT #94: “Het was een zeer intense race, Le Mans stelt nooit teleur. Uiteindelijk hebben we een zeer positieve stap gezet. Hoewel we met de overwinning niet het resultaat kregen waar we van droomden, kwamen we bescheiden aan, het was onze eerste keer in Le Mans en we wisten dat het moeilijk zou worden. Enkele uren leiden was een ongelooflijk gevoel. Ik ben supertrots op het hele team. »

93 DI RESTA Paul (fra), JENSEN Mikkel (dnk), VERGNE Jean-Eric (fra), Peugeot TotalEnergies, Peugeot 9×8, action during the Test Day of the 24 Hours of Le Mans 2023 on the Circuit des 24 Heures du Mans on June 4, 2023 in Le Mans, France – Photo Florent Gooden / DPPI
94 DUVAL Loic (fra), MENEZES Gustavo (usa), MULLER Nico (swi), Peugeot TotalEnergies, Peugeot 9×8, action during the 24 Hours of Le Mans 2023 on the Circuit des 24 Heures du Mans from June 10 to 11, 2023 in Le Mans, France – Photo Florent Gooden / DPPI
94 DUVAL Loic (fra), MENEZES Gustavo (usa), MULLER Nico (swi), Peugeot TotalEnergies, Peugeot 9×8, action during the 24 Hours of Le Mans 2023 on the Circuit des 24 Heures du Mans from June 10 to 11, 2023 in Le Mans, France – Photo Damien Saulnier / DPPI
93 DI RESTA Paul (fra), JENSEN Mikkel (dnk), VERGNE Jean-Eric (fra), Peugeot TotalEnergies, Peugeot 9×8, 94 DUVAL Loic (fra), MENEZES Gustavo (usa), MULLER Nico (swi), Peugeot TotalEnergies, Peugeot 9×8, action during the podium of the 24 Hours of Le Mans 2023 on the Circuit des 24 Heures du Mans on June 11, 2023 in Le Mans, France – Photo Julien Delfosse / DPPI

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait