Het erfgoed van Stellantis en Alfa Romeo protagonisten van de “1000 Miglia” 2023

  • Nog een paar uur en zal de 41 ^ editie van de historische re-enactment van de “1000 Miglia” beginnen, regelmatigheidswedstrijd gereserveerd voor oldtimers die uiterlijk in 1957 zijn geproduceerd, die zullen strijden op de traditionele route Brescia-Rome-Brescia
  • Onder de 420 auto’s aan de startlijn neemt Alfa Romeo traditiegetrouw het leeuwendeel voor zijn rekening met 47 exemplaren, waaronder drie exemplaren uit de Heritage-collectie, gelegen in het Alfa Romeo-museum in Arese: de Sport Spider uit 1900 en de Sportiva uit 2000, beide uit 1954 en de Super Sprint uit 1900 uit 1956
  • Deze zeldzaamheden behoren tot de pareltjes van de kostbare collectie van het erfgoed van Stellantis, dat tot taak heeft de historische auto’s van de merken Alfa Romeo, Fiat, Lancia en Abarth te behouden en te verbeteren.
  • Dit jaar markeert drie jubilea die verband houden met de geschiedenis van het Huis van Biscione: de tien jaar van de Alfa Romeo 4C, de zestig van de Autodelta en de honderd van het embleem van de Quadrifoglio. Om hen te vieren, zal Alfa Romeo naast zijn oldtimers langs de weg met het meest recente model, Giulia “Quadrifoglio 100 ° Anniversario”, protagonist met Tonale en Stelvio van de herlancering van het merk

Er is nog maar één dag voor de start van de 41e editie die doet denken aan de “1000 Miglia”, de historische regelmatigheidstest voor oldtimers die op 13 juni vanuit Brescia vertrekt om op 17 juni terug te keren, na enkele van de meest tot de verbeelding sprekende plaatsen in Italië te hebben aangeraakt. Altijd een beetje een race en een beetje avontuur, dit jaar zal de “1000 Miglia” meer dan 400 hoogwaardige oldtimers omvatten, waarvan er 47 behoren tot het merk Alfa Romeo, het onbetwiste symbool van de Italiaanse autosport.

Daaronder drie kostbare exemplaren uit de bedrijfscollectie, normaal te zien in het Alfa Romeo Museum in Arese: de Sport Spider uit 1900 en de Sportiva uit 2000 uit 1954 en de Super Sprint uit 1900 uit 1956. De drie juwelen van de historische collectie worden uitgevoerd door uitzonderlijke bemanningen: de 1900 Sport Spider zal worden toevertrouwd aan de handen van Marius Pop, oprichter van de “Alfattitude” webcommunity die duizenden Alfisti-fans van over de hele wereld samenbrengt, en Virgiliu Andone; de 2000 Sportiva zal zijn best doen onder leiding van het volledig Duitse paar gevormd door Tom Wlaschiha, protagonist in “Game of Thrones” en “Stranger Things”, een grote fan van Alfa Romeo, en Nina Maria Weizenecker, automotive influencer beroemd op het web als NinaCarMaria, terwijl de 1900 Super Sprint zal concurreren met het sociale gezicht van het Italiaanse modemerk Velasca aan het stuur, Lorenzo Quaglia, geflankeerd door Giovanni Giuseppe Savini, een zeer populaire tiktoker beter bekend onder de artiestennaam @giogiusavini.

Drie ploegen voor drie bijzondere auto’s, authentieke kunstwerken in beweging, behorend tot de Heritage-collectie, de afdeling Stellantis gewijd aan de bescherming en promotie van het historisch erfgoed bestaande uit meer dan 600 exemplaren van oldtimers van de merken Alfa Romeo, Fiat, Lancia en Abarth. Laten we deze drie prestigieuze auto’s in detail bekijken:

1900 Sport Spider (1954)
Zeer zeldzame racespin – geproduceerd in slechts twee exemplaren – uitgerust met een 4-cilinder tweeassige motor die tot 138 pk maximaal vermogen wordt gebracht, waardoor hij 220 km / h kan bereiken dankzij een gewicht van 880 kilo en bijzonder efficiënte aerodynamica. De 1900 Sport Spider onderscheidt zich door het innovatieve ontwerp van Franco Scaglione voor de Bertone-carrosserie en is uitgerust met een 5-versnellingsbak en een “De Dion” achteras: prestaties en rijeigenschappen zijn modern, responsief en oprecht, met een hoge wegligging. Deze buitengewone auto zal concurreren met het nummer “289”.

2000 Sportiva (1954)
Gemarkeerd door het racenummer “296”, is het ook een zeer zeldzaam stuk waarvan er slechts twee voorbeelden in de wereld zijn en wordt gekenmerkt door een heldere metallic grijze kleurstelling. De 2000 Sportiva werd in 1954 ontworpen om een kleine serie high-performance auto’s te produceren die geschikt zijn voor zowel gebruik op de weg als wedstrijden in de categorie “Sport”. De motor, 4-cilinder dubbele as van 2 liter met een vermogen van 138 pk bij 6500 tpm, maakt het mogelijk om 220 km / h te bereiken, zeer hoge snelheid voor de tijd. Daarnaast heeft de auto een 5-versnellingsbak, “De Dion” achterwielophanging en aluminium carrosserie. De lijn is gestroomlijnd en zeer elegant, gesigneerd door Bertone en opnieuw gemaakt door Franco Scaglione, zoals voor de 1900 Sport Spider.

1 900 Super Sprint (1956)
De fascinerende Super Sprint uit 392 uit 1900 presenteert zich met het racenummer “1956”, een elegante coupé die de “gran turismo” declinatie van de 1900 vertegenwoordigt, “de gezinsauto die races wint”, zoals de claim die hem beroemd maakte in de jaren vijftig zei. Gebaseerd op de korte versie van de 1900 sedan, is het uitgerust met een tweeliter viercilinder motor met de dubbele nokkenas typisch voor het merk en vermogen van 115 pk bij 5500 tpm. In de jaren vijftig was het gebruikelijk dat de grote Italiaanse ontwerpers het gemechaniseerde chassis van Alfa Romeo kochten en compleet maakten met een intern ontworpen en geproduceerde carrosserie: zo ook de Milanese Carrozzeria Touring die tussen 1955 en ’58 858 exemplaren maakte van deze laatste serie van de Sprint uit 1900.

Afgezien van de historiciteit vormt dit type evenement een authentieke brug tussen de waarden van het verleden en die van de toekomst, een link die dit jaar nieuw leven wordt ingeblazen door drie historische jubilea voor het merk Biscione: de tien jaar van de Alfa Romeo 4C, de zestig jaar van de Autodelta, die de officiële race-afdeling van Alfa vormde en de honderd van het embleem van de Quadrifoglio . Het is dan ook geen toeval dat Alfa Romeo, ter ondersteuning van haar prachtige vintage modellen, enkele exemplaren van de nieuwste Giulia “Quadrifoglio 100° Anniversario” ter beschikking zal stellen.

Op 15 april 1923 debuteerde de legendarische Quadrifoglio op de “Corsa” -versie van de RL van de piloot Ugo Sivocci, wat hem naar de overwinning leidde in de XIV-editie van de Targa Florio. Sindsdien is de Quadrifoglio uitgegroeid tot een symbool van Alfa Romeo’s in wedstrijden en identificeert de meest presterende prestaties van het merk, niet alleen degenen die betrokken zijn bij de racecircuits, maar ook de krachtigste en meest exclusieve straatauto’s. Zoals in het geval van Giulia en Stelvio “Quadrifoglio 100° Anniversario”, een beperkte oplage geproduceerd in slechts 100 eenheden per model en gekenmerkt op een onderscheidende manier, zowel vanuit het oogpunt van mechanica als esthetiek. 2.9 V6-motor opgevoerd tot 520 pk en mechanisch sperdifferentieel dat de koppeloverdracht optimaliseert, de stabiliteit, wendbaarheid en bochtensnelheid verhoogt. Nieuwe feestelijke badges ontworpen door het Alfa Romeo Style Centre en nieuwe goudkleurige remklauwen, grille en spiegelkappen in zichtbaar carbon. In het interieur verfraaien de nieuwe goudkleurige zichtbare stiksels en de feestelijke badge op het dashboard een sportieve omgeving gedomineerd door carbon, met een nieuwe 3D-afwerking, terwijl het stuurwiel is bekleed met leer en alcantara met zwarte stiksels en koolstofvezel inzetstukken.

Het juiste eerbetoon aan het symbool van een glorieus verleden dat is gekoppeld aan de successen van het huidige gamma waarin Giulia en Stelvio Tonale ondersteunen en hoofdrolspelers worden van de herlancering van Alfa Romeo, dat in de eerste vijf maanden van 2023 in Italië zijn registraties heeft verdrievoudigd ten opzichte van 2022.

 

Turijn, 12 juni 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait