BYD DOLPHIN maakt de sprong naar Europa

  • De BYD DOLPHIN, een wendbare, veelzijdige en milieuvriendelijke hatchback in het C-segment, wordt officieel geïntroduceerd in Europa en is leverbaar vanaf het vierde kwartaal van 2023
  • Volledig elektrisch: verkrijgbaar met een zeer efficiënte LFP Blade Battery van 60,4 kWh met een actieradius van 427 km (WLTP) en later ook met een LFP Blade Battery van 44,9 kWh met een geschatte actieradius (WLTP) van 340 km voor de Active en 310 km voor de Boost.
  • Voor iedereen beschikbare en toegankelijke hoogtechnologische elektrische mobiliteit met aantrekkelijke prijzen tussen € 29.990 en € 37.740
  • BYD DOLPHIN maakt praktisch en doeltreffend gebruik van het geavanceerde e-Platform 3.0
  • Standaarduitrusting en bestuurderstechnologie van hoog niveau in alle uitvoeringen van de BYD DOLPHIN-serie
  • BYD DOLPHIN wordt aangeboden in vier uitvoeringen (Active, Boost, Comfort, Design) en is verkrijgbaar als links- of rechtsgestuurde auto

BYD, ’s werelds grootste fabrikant van voertuigen op nieuwe energie (NEV’s) en krachtbatterijen, kondigt de marktintroductie van de nieuwe, volledig elektrische BYD DOLPHIN in Europa aan. Deze gloednieuwe hatchback in het C-segment combineert een opvallende ‘speelse’ designesthetiek met veelzijdigheid, wendbaarheid, een rijke standaarduitrusting en BYD’s baanbrekende EV-technologie. De BYD DOLPHIN is het toonbeeld van veilig, efficiënt en praktisch milieuvriendelijk rijden en is aantrekkelijk geprijsd, waardoor hoogtechnologische elektrische mobiliteit voor meer consumenten toegankelijk wordt.De verkoop start in de zomer van 2023 en de leveringen in Europa beginnen in het vierde kwartaal van 2023.

Kennismaking met de BYD DOLPHIN, een volledig elektrische hatchback in het C-segment

De BYD DOLPHIN is het eerste model in de Ocean-serie en maakt als eerste gebruik van BYD’s ‘Ocean Aesthetics’-designconcept, dat de auto een opvallend en stijlvol uiterlijk geeft. Het ontwerp van de auto is beïnvloed door de dolfijn: een intelligent, speels en vriendelijk zeezoogdier, dat zowel in figuratieve als in fantasierijke vormen wordt afgebeeld. De DOLPHIN heeft een lithium-ijzer-fosfaat BYD Blade Battery van 60,4 kWh – en later (vanaf het eerste kwartaal van 2024) ook van 44,9 kWh – en een carrosserie met exclusieve veiligheidsconstructie voor volledig elektrische auto’s. De auto heeft ook een hele reeks actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen, wat hem een onvergelijkbare voorsprong geeft als het gaat om veiligheidsprestaties. De BYD DOLPHIN heeft ook een veilig passagiersgedeelte met intelligente rijhulpsystemen en geïntegreerde remsystemen om veiliger te reizen en gemakkelijker te rijden.

Standaard met revolutionaire Blade Battery

De BYD DOLPHIN maakt gebruik van de baanbrekende Blade Battery, die een revolutie teweegbrengt op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en prestaties in de EV-industrie. Deze batterij heeft veilig de spijkerpenetratietest doorstaan, die wordt beschouwd als de ‘Mount Everest’ onder de veiligheidstests voor batterijen. De kobaltvrije Blade Battery van de BYD DOLPHIN gebruikt lithium-ijzer-fosfaat (LFP) als kathodemateriaal, dat een veel hoger veiligheidsniveau biedt dan conventionele lithium-ion batterijen. LFP heeft van zichzelf een uitstekende thermische stabiliteit. De Blade Battery is uitermate veilig en duurzaam, maar levert ook compromisloze prestaties, met een hoge energiedichtheid en een ultralaag energieverbruik.

Elektrische aandrijftechnologie voor ultieme efficiëntie en intelligentie

De werking van de Blade Battery wordt versterkt door BYD’s deskundigheid op het gebied van elektrische aandrijftechnologie. Net als de BYD ATTO 3 is de BYD DOLPHIN gebouwd op BYD’s intelligente e-Platform 3.0 voor ultieme systeemefficiëntie en geïntegreerde voertuigintelligentie. De 8-in-1 elektrische aandrijflijn van BYD omvat de Vehicle Control Unit, het Battery Management System, de Power Distribution Unit, de aandrijfmotor, de Motor Controller, de transmissie, de DC-DC-controller en de ingebouwde lader. Deze vergaande integratie zorgt voor een systeemefficiëntie van 89%. Deze geïntegreerde technologie is ontwikkeld voor optimale prestaties en een betere rijervaring.

Prijsstelling van BYD DOLPHIN biedt uitstekende waarde en maakt elektrische mobiliteit algemeen toegankelijk

“BYD is ervan overtuigd dat hoogtechnologische elektrische mobiliteit voor iedereen beschikbaar en toegankelijk moet zijn. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de BYD DOLPHIN niet alleen intelligent en technologisch geavanceerd is, maar ook aantrekkelijk geprijsd”, zegt Michael Shu, General Manager en Managing Director van BYD Europe and International Cooperation Division.

De BYD DOLPHIN is verkrijgbaar in vier verschillende uitvoeringen: Active, Boost, Comfort en Design.

BYD DOLPHIN Active: batterij van 44,9 kWh in combinatie met een motor van 70 kW (95 pk). Deze versie kan worden opgeladen met AC-stroom tot 7 kW en met DC-stroom tot 60 kW. Prijs: 29.990 euro.

BYD DOLPHIN Boost: batterij van 44,9 kWh en motor van 130 kW (176 pk). Aangevuld met 17-inch wielen en multi-link achterwielophanging. Prijs: 32.740 euro.

BYD DOLPHIN Comfort: batterij van 60,4 kWh en motor van 150 kW (204 pk). Claimt een actieradius van 427 kilometer bij een energieverbruik van 15,9 kWh/100 km. Maximum opladen is 88 kW (van 30 naar 80% in 29 minuten), maar AC-laden bereikt een maximum van 11 kW. ​ Prijs: 36.240 euro.

BYD DOLPHIN Design: Dezelfde technische specificaties als de Comfort, maar aangevuld met een panoramadak, VtoL-stroomaansluiting, privacyglas op de achterbank en draadloos opladen van smartphones. Prijs: 37.740 euro.

Acceleratie en prestaties

Met de Blade Battery van 60,4 kWh en een synchroonmotor met permanente magneet accelereert de BYD DOLPHIN in slechts 7 seconden van 0 naar 100 km/u. Het koppel van 310 Nm en de 150 kW/204 pk sterke motor zorgen voor naadloze prestaties, waardoor de Dolphin een topsnelheid van 160 km/u haalt. De vier rijmodi, Sport, Normal, Economy en Snow, zijn afgestemd op verschillende rijomstandigheden en voorkeuren.

Gemakkelijk opladen en een geruststellende actieradius van 427 km WLTP

De BYD DOLPHIN met 60,4 kWh batterij heeft een geruststellende elektrische actieradius van 427 km (WLTP gecombineerd). Het AC-laadvermogen is 11 kW bij een 3-faseaansluiting. Ook bij het opladen worden hoge prestaties bereikt. De 100 kW DC-lader kan de batterij in slechts 29 minuten van 30% tot 80% opladen. De BYD DOLPHIN is ook uitgerust met VtoL (Vehicle to Load), zodat de batterij van de auto gemakkelijk externe apparaten kan opladen. De BYD DOLPHIN met de LFP Blade Battery van 44,9 kWh heeft een geschatte actieradius (WLTP) van 340 km voor de Active en 310 km voor de Boost. Verdere technische details voor deze uitvoeringen worden kort voor de marktintroductie bekendgemaakt. Deze vindt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 plaats.

Standaard met geïntegreerde warmtepomp met hoog rendement

Efficiëntie is een belangrijk aspect van de BYD DOLPHIN. Een geïntegreerde warmtepomp met hoog rendement is daarom standaard. Het directe koel- en verwarmingssysteem voor krachtbatterijen, een primeur in de sector, verhoogt het thermisch rendement tot 15% in de winter. Dit innovatieve systeem, dat de restwarmte van de omgeving, de aandrijflijn, het passagierscompartiment en zelfs de batterij benut, werkt bij uiteenlopende temperaturen. Het intelligente warmtebeheer voor extreme weersomstandigheden zorgt voor een uitstekende actieradius bij lage temperaturen. Het gecoördineerde regeneratieve remsysteem (CRBS) is een subfunctie van het slimme remsysteem en kan de remenergie van de hele auto op efficiënte wijze terugwinnen.

DOLPHIN-concept: beweeglijk en veelzijdig, met een moderne, gastvrije uitstraling

Door het afgeronde profiel en het zijdelingse silhouet, dat lijkt op de sierlijke lijnen van een springende dolfijn, is het ontwerp van de BYD DOLPHIN net als de rest van de auto vanuit elke hoek opvallend. Het straalt een gevoel van plezier en beweeglijkheid uit, terwijl het ook veilig en gastvrij aanvoelt.

Ruim en praktisch

De korte overhangen voor en achter en de lange wielbasis, die voortvloeien uit de nieuwe-energiekenmerken van de BYD DOLPHIN, geven de auto een ruimtelijker aanzien. De BYD DOLPHIN is 4290 mm lang en 1770 mm breed (met uitgeklapte buitenspiegels) en heeft een wielbasis van 2700 mm voor optimalisatie van de ruimte en het comfort. De auto is 1570 mm hoog.

Ergonomische stoelen voor het comfort van bestuurder en passagiers

De ergonomisch ontworpen sportstoelen en hoofdsteunen bieden plaats aan vijf inzittenden en zijn gemaakt van plantaardig leer. De verwarmde voorstoelen zijn elektrisch verstelbaar in zes richtingen voor de bestuurder en in vier richtingen voor de voorpassagier. De achterstoelen bieden royale beenruimte voor de passagiers, wat mogelijk wordt gemaakt door het e-Platform 3.0. De schouder- en rugsteunen van de voorstoelen zijn speciaal geoptimaliseerd en de zijkussens staan meer rechtop, zodat ze perfect aansluiten op de rondingen van het lichaam voor een comfortabelere rit.

Optimale opbergruimtes maken de BYD DOLPHIN veelzijdig en praktisch

De achterbank kan in tweeën worden gedeeld (60:40), waardoor de bagageruimte van 345 liter wordt vergroot tot 1310 liter wanneer beide delen zijn neergeklapt. De BYD DOLPHIN is ontworpen met meer dan 20 praktische en flexibele opbergruimtes voor dagelijks gebruik en in de bagageruimte passen met gemak vier normale koffers van 20 inch.

Licht en luchtig, verfijnd interieur

De duurdere uitvoeringen van de BYD DOLPHIN hebben een groot panoramadak van zeer sterk, dubbellaags grijs glas, dat akoestisch en thermisch geïsoleerd is. Het glasoppervlak is vergelijkbaar met dat van een luxeauto in het D-segment. Dit biedt gebruikers een ultrabreed gezichtsveld, een grotere lichtinval en een transparanter beeld. De auto is ook uitgerust met een zonwering die 97% van de warmte tegenhoudt om de inzittenden koelte te bieden in de zomer.

Het stijlvolle interieur van de BYD DOLPHIN is ontworpen met vloeiende, wijde rondingen om de illusie te wekken dat de inzittenden door golven worden omhuld. Doordat conventionele functies binnen handbereik van de bestuurder zijn geplaatst, zorgt het eenvoudige en verfijnde ontwerp van het dashboard voor een innovatieve interactieve ervaring. De fysieke knoppen nemen minder ruimte in, waardoor er extra opslagruimte beschikbaar is.

Standaard met Vehicle-To-Load voor alle levensstijlen

De BYD DOLPHIN biedt VtoL-technologie om batterijstroom terug te leveren met een externe ontlading van maximaal 3,3 kW, die van de auto op nieuwe energie een mobiele energiecentrale maakt. Dit is handig voor activiteiten als picknicks en films in de openlucht, waardoor meerdere lifestyletoepassingen mogelijk zijn.

Hoogwaardige veiligheids- en rijhulpsystemen

De BYD DOLPHIN wordt standaard geleverd met een overvloed aan veiligheidsvoorzieningen en geavanceerde rijhulpsystemen. Alle modellen hebben Forward Collision Warning, Autonomous Emergency Braking, Rear Collision Warning, Rear Cross Traffic Alert en Rear Cross Traffic Brake, Lane Departure Prevention en Emergency Lane Keeping Assist.

Adaptive Cruise Control en Intelligent Cruise Control dragen bij aan het rijplezier. De panoramacamera biedt 360-graden zicht voor de bestuurder om veilig te kunnen manoeuvreren. Daarnaast zijn een Blind Spot Detection System, Electronic Stability Control, Traction Control, Hill Decent Control, Automatic Vehicle Hold en Traffic Sign Recognition met Intelligent Speed Limit Control inbegrepen als extra hulpmiddelen voor de bestuurder.

Uitzonderlijk goed zichtbaar: geavanceerde verlichtingstechnologie

Geavanceerde verlichtingstechnologie met standaard High Beam Assist, Adaptive Front Headlights en Follow Me Home zorgt ook voor een bredere lichtbundel om het zicht in het donker te verbeteren.

Door dolfijnen geïnspireerde tweekleurige carrosserie geeft een gevoel van exclusiviteit

Het ontwerpteam liet zich inspireren door de biologische kenmerken van de dolfijn en gaf de BYD DOLPHIN een tweekleurige carrosserie. De kleuren komen terug aan de binnen- en de buitenkant en zorgen zo voor een gevoel van exclusiviteit. Het exterieur van de BYD DOLPHIN is verkrijgbaar in zeven kleurencombinaties.

De details van de BYD DOLPHIN met 44,9 kWh Blade Battery worden kort voor de marktintroductie in het eerste kwartaal van 2024 bekendgemaakt.

Specificaties van de BYD DOLPHIN

Afmetingen (L/B/H)

4290/1770/1570

Leeggewicht (kg)

1658 (Comfort en Design)

Wielbasis (mm)

2700

Soort aandrijving

Voorwielaandrijving

Topsnelheid (km/u)

150 (Active)
​160 (Boost, Comfort en Design)

Motorvermogen (kW)

70 (Active)
​130 (Boost)
​150 (Comfort en Design)

Acceleratietijd van 0-100 km/u (s)

7 (Comfort en Design)

Wielmaat (inch)

16 (Active)
​17 (Boost, Comfort en Design)

Elektrische actieradius – WLTP-gecombineerd (km)

340 (Active, alleen ter indicatie)
​310 (Boost, alleen ter indicatie)
​427 (Comfort en Design)

Inhoud bagageruimte (l)

345/1310

Aantal zitplaatsen

5

Soort batterij

BYD Blade Battery (LFP)

Nominale capaciteit (kWh)

44,9 (Active en Boost)
​60,4 (Comfort en Design)

Laadstroom

Active en Boost:
​60 kW DC ​ ​
​7 kW AC
​Comfort en Design:

88 kW DC ​ ​
​11 kW AC (3 fasen)

DC-laadtijd (30-80%, min.)

28 (Active en Boost)
​29 (Comfort en Design)

Warmtepomp

Standaard

V2L-functie

Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait