Quotes van enkele toppers / Vader en zoon Vyncke beiden aan de start

Quotes van enkele toppers
Tijdens een gezellige persvoorstelling van de Ardeca Ypres Rally in de Aarova Village, lieten enkele tenoren in hun kaarten kijken. Het is duidelijk dat er fel gestreden zal worden voor de plaatsjes in de kopgroep.

Chris Ingram – VW Polo GTI 
“Tien jaar geleden reed ik voor de eerste keer in Ieper en dit is veruit mijn lievelingsrally. De proeven zijn zo snel en uitdagend. Bovendien is de sfeer in Ieper fantastisch en zijn de fans heel enthousiast. Vorig jaar had ik de enorme eer om een gedicht voor te mogen lezen tijdens de Last Post. Een emotioneel moment. Ik wil de Ardeca Ypres Rally heel graag op mijn naam schrijven. Alleen is tijdens de testsessie met de VW Polo gebleken dat we wellicht nog wat afstellingswerk hebben. We zien wel…”

Stéphane Lefebvre – Citroën C3 Rally2
“Vorig jaar reed ik wellicht een van mijn beste rally’s ooit in Ieper. Toen had ik veel ritme. Dit jaar heb ik minder gereden, maar ik heb wel het voordeel dat ik de C3 goed ken en dat ik de proeven in Ieper ken. Ik ben hier al van kindsbeen af komen kijken als toeschouwer.”

James Williams – Ford Fiesta 
“Ik heb hier al drie keer gereden, in 2017, 2018 en 2019. De eerste keer maakte ik wat foutjes omdat ik de proeven leerde kennen. De tweede en derde keer won ik klasse RC4. Ik vind dit een geweldig mooie en uitdagende rally. Dit is mijn eerste deelname in Ieper met een Rally2. Dat wordt een uitdaging, want het zal een stuk sneller gaan. Toch wil ik zo dicht mogelijk bij Chris en Stéphane blijven…”

Freddy Loix – Skoda Fabia RS
“De tijden met de nieuwe Skoda waren heel goed in Wervik, ondanks het feit dat we vooraf niet getest hadden. Er is dus wel wat mogelijk, al verwacht ik wel dat Stéphane erg snel zal zijn. De Qualifying Stage zal ik zelf niet rijden. Die eer laat ik over aan Pieter Tsjoen…”

Davy Vanneste – VW Polo GTi
“Na de Monteberg Rally hadden we veel vertrouwen en ik heb een heel goed gevoel in de Polo. Toen ik de tijden van Freddy en Niels Reynvoet zag, besefte ik wel dat we werk zullen hebben. Je weet, in Ieper kan alles gebeuren. We zien wel waar we kunnen komen.”

Niels Reynvoet – Citroën C3 Rally
“De overwinning in Wervik heeft ons wel vertrouwen gegeven. We hebben de voorbije wedstrijden veel vertrouwen opgedaan met de Citroën C3, volgens mij op dit moment de beste wagen. Alleen heb ik in Ieper minder ervaring dan sommige van de collega’s. Stéphane Lefebvre start ook in de Orfys-kleuren. We zijn partner van de organisatie en dit was voor ons een buitenkans om eens met een stunt uit te pakken.”

Paul Lietaer – Opel Ascona 400
“Ik stond voor de eerste keer aan de start in Ieper in 1979. Dit is mijn 44ste deelname. Ik heb al 9 keer de Ypres Historic Rally gewonnen. Deze keer rijden we geen afzonderlijke wedstrijd, maar toch wil ik mijn 10de zege in Historic scoren. Dat zal niet makkelijk worden tegen de BMW van Maeyaert en de Ford Sierra van Stouf.”

Benoit Verlinde – Renault Clio Rally3
“Dit wordt ons groot debuut met de Renault Clio Rally3. Voor ons een stap in het onbekende. Vanaf de eerste meters gaf de wagen me erg veel vertrouwen en met tractie op de achterwielen kom je een stuk sneller uit de bocht. Na enkele bochten hadden Anton en ik al een brede smile op ons gezicht. Dit wordt plezant!”

Nicola Stampaert – Skoda Fabia Rally2 Evo
“Ik kom met gepaste bescheidenheid aan de start. Het startveld is indrukwekkend. We hebben de voorbije wedstrijden, dankzij de tips van PTR Racing, grote stappen gezet en progressie gemaakt. De top 10 in de qualifying zal voor ons te hoog gegrepen zijn. We gaan daar ook geen overdreven risico’s nemen, want het is een lange wedstrijd. We gaan dit weekend vooral genieten van dit geweldige evenement.”

Tim Van Parijs – Porsche 997 GT3
“We hebben dit jaar nog niet veel gereden, maar de automatismen aan het stuur van de Porsche komen snel terug. Ik ben bijna 20 jaar actief samen met Kurt Heyndrickx en we rijden al vanaf 2005 met een Porsche, volgens mij een rallywagen voor “echte mannen”. Mijn doelstelling? De overwinning bij de GT’s!”

 

 

 


“Geen tips & tricks”

Zowel vader Pieter Vyncke als zoon Arthur verschijnen op vrijdag 23 juni aan de start van de Ardeca Ypres Rally. Pieter zoals gewoonlijk als copiloot van Bernd Casier, zoon Arthur als navigator van Frederic Berville in een Opel Adam. Waar Pieter al kan rekenen op een pak ervaring, is het voor Arthur de grote vuurdoop.

“Mijn eerste Ieper-deelname dateert al van 2003, toen ik samen met Mathias Viaene zaliger aan de start stond van de Ypres Historic Rally. In 2010 reden we dan voor de eerste keer mee in het moderne gebeuren, waarbij we in 2012 zelfs goed waren voor de 7de plaats met een Peugeot 207 S2000. Later, in 2016, stond ik met Bernd zelfs met de Ford Fiesta R5 op het eindpodium, en een jaartje later vielen we er net naast. Ook dit jaar willen we voluit gaan voor het podium in deze mooie rally. Ons nadeel kan misschien het gebrek aan wedstrijdritme zijn. Tot op heden reden we onze enige rally van het seizoen in le Touquet enkele maanden terug, waar we niet voluit konden gaan door een technisch mankementje. Daarom opteren we in Ieper voor een relatief rustige eerste dag, om dan in de tweede wedstrijddag alle nodige registers open te trekken. Al speelt de factor geluk ook nog altijd een grote rol in het geheel. Denken we maar aan onze sortie vorig jaar, toen het geluk ons even in de steek liet.”

Arthur wil zijn eerste Ardeca Ypres Rally uitrijden.  “Ik ben nog maar een tweetal jaren actief als corijder van Frederic Berville, en alles beperkte zich tot op heden tot enkele regionale wedstrijden. Nu voel ik wel dat de voorbereiding voor Ieper veel intenser is, en toch ook wel voor een stuk spannender. Gelukkig kan ik rekenen op de ervaring van mijn piloot, al meer dan 15 keer aan de start van deze klassieker. ‘Fred’ is een vriend sinds lang van papa, en voor mij de ideale leermeester. Zelfs tijdens de rally zal hij het niet nalaten om mij te wijzen op de punten die eventueel beter kunnen of waar iets moet aangepast worden.

Tussen de rally’s door kan ik altijd bij mijn vader terecht met een vraag, maar het is niet zo dat ik iedere keer hem tot vervelens toe de nodige zaken onder de neus ga duwen.”

“Van mij krijgt Arthur geen pakketje tips & tricks voor iedere rally,” reageert Pieter, “ik wil dat hij het zelf allemaal leert en meemaakt. Al doende leert men, maar ik ga wel na de rally eens mijn oor te luisteren leggen bij Frederic om te horen hoe hij het er vanaf heeft gebracht. Sinds kleinsaf is hij één van mijn grootste supporters, en trok naar iedere rally samen met mijn pa. Daar is zijn liefde voor de rallysport ontstaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait