Twee Porsche 911 GT3 R eindigen in de top 5 op Spa-Francorchamps

  • Manthey EMA klantenteam vecht tot het einde voor podiumresultaat
  • Rutronik Racing’s Porsche vijfde na achtervolgingsrace
  • DTM-coureur Tim Heinemann draait snelste raceronde
  • 911 GT3 R op de eerste en tweede plaats in de Bronze Cup
De Porsche-klantenteams Manthey EMA en Rutronik Racing eindigden de enduranceklassieker van Spa-Francorchamps op de vierde en vijfde plaats. In de Bronze Cup-categorie sloten Huber Motorsport en Pure Rxcing de top twee posities af. Bij het eerste uitje van de nieuwe generatie 911 GT3 R tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps kwamen twaalf van de 14 gestarte GT3-racewagens over de finish.

Stuttgart. De nieuwe 992-generatie 911 GT3 R miste nipt een podiumplaats in de 24 uur van Spa-Francorchamps. Fabrieksrijders Kévin Estre uit Frankrijk, Laurens Vanthoor uit België en voormalig Porsche Junior Julien Andlauer uit Frankrijk vochten tot de laatste ronde om de derde plaats aan het stuur van de Manthey EMA-bolide. Bij de vlag waren ze slechts 0,879 seconden verlegen. Direct achter hen kwam het DTM-rijderstrio Thomas Preining (Oostenrijk), Dennis Olsen (Noorwegen) en Christian Engelhart (Duitsland) als vijfde over de finish. Twaalf van de 14 ca. 416 kW (565 pk) Porsche racewagens die de race aangingen, bereikten de finish. Met een 70-koppig deelnemersveld wordt de enduranceklassieker in de Belgische Ardennen beschouwd als het grootste evenement voor GT3-auto’s wereldwijd. Deze klassieker telt mee voor de GT World Challenge Europe Endurance Cup en de Intercontinental GT Challenge (IGTC).

De drie Porsches die de Pro-klasse betwistten, gingen de race in met een handicap: omdat ze volgens de reglementen werden bemand door drie coureurs in plaats van vier, moesten ze donderdagavond het eerste segment van de kwalificatie met vier heats overslaan. In de eerste sessie bood de drogere baan echter de beste omstandigheden. Omdat rekening werd gehouden met de gemiddelde tijd van alle coureurs voor elke auto, haalde alleen de 911 GT3 R van Manthey EMA de top-20 Super Pole. Terwijl de zogenaamde “Grello” de race vanaf P14 aanpakte, moesten de 911-racers van Rutronik Racing en Dinamic GT Huber Racing de race starten vanaf respectievelijk de 30e en 37e plaats.

Manthey EMA was de eerste die de kopgroep achtervolgde. Rond 21.17 uur greep Andlauer voor het eerst naar de eerste plaats. Een straf van 30 seconden voor het overschrijden van de baanlimieten kostte de voorsprong echter een goede 45 minuten later. Om ongeveer 1:22 op zondagochtend was de nr. 92 Porsche terug vooraan, maar werd vervolgens overrompeld door een volledige cursus gele periode. Toch onderhield de auto contact met de koplopers. Ondanks nog een track limit penalty en een beschadigde achterdiffuser, had de “Grello” nog steeds zijn zinnen gezet op een podiumfinish.

De 911 GT3 R van Rutronik Racing kwam als tweede beste Porsche over de finish. Preining, Olsen en Heinrich waren over de 24-uurs afstand grotendeels uit de problemen gebleven. Vanaf de vroege ochtenduren sloot de nr. 96-auto zich weer aan bij het leidende peloton en bleef vanaf dat moment op opvallende afstand van de Manthey EMA-auto – en soms ervoor.

Voor de nr. 54 van Dinamic GT Huber Racing verliep de race moeizaam. Desondanks rukten de auto gedeeld door Christian Engelhart uit Duitsland en de twee voormalige Porsche Junioren Sven Müller (Duitsland) en Ayhancan Güven (Turkije) twee keer op naar de eerste plaats. Na een caution-fase op zondagochtend had hun 911 GT3 R zich in een uitstekende positie genesteld om als leider in de strijd om de eindzege te blijven. Toen de safety car echter om 7.00 uur groen licht gaf, werd Engelhart door een rivaal in een spin geduwd bij de La Source-haarspeldbocht en verloor hij veel terrein. Het trio kwam als twaalfde over de finish.

De 911 GT3 R van Huber Motorsport liep op de voet. De nr. 20 Porsche had voor de race al de aandacht getrokken met de beste tijd in de Super Pole. Startrijder Matteo Cairoli katapulteerde vervolgens van de lijn van pole naar de eerste plaats, waarmee de voormalige Porsche Junior uit Italië deverdedigd tot de bestuurder na iets meer dan een uur wisselde. Met zijn teamgenoten Antares Au uit Hong Kong en de Duitsers Jannes Fittje en Tim Heinemann eindigde Cairoli als 13e overall. Dit resultaat leverde het kwartet ook de overwinning op in de Bronzen Beker. DTM-coureur Heinemann zette de snelste ronde van de race neer in 2:17.087 minuten. De tweede plaats in deze klasse werd veiliggesteld door het Pure Rxcing-klantenteam met de Duitse coureurs Joel Sturm en Marco Seefried, Klaus Bachler uit Oostenrijk en Aliaksandr Malykhin uit het Verenigd Koninkrijk.

Car Collection Motorsport sloot de 24 uur van Spa-Francorchamps af op de 23e plaats. Nico Menzel uit Duitsland en het Zwitserse trio Ivan Jacoma, Niki Leutwiler en Alex Fontana behaalden de tweede plaats in de Pro-Am divisie.

Commentaar op de race
Sebastian Golz (Project Manager Porsche 
911 GT3 R): “Ons eerste evenement met de nieuwe 911 GT3 R tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps was een doorslaand succes. We brachten twaalf van de 14 auto’s veilig over de finish, wat niet te onderschatten is. We vochten over de hele raceafstand in de top 10 en zaten tot de laatste ronde op opvallende afstand van een podiumfinish – alles lag nog open, maar aan het einde van de dag was het gewoon niet de bedoeling. Nu nemen we de vierde en vijfde plaats mee naar huis. Onze klantenteams behaalden een geweldig resultaat met een één-twee in de Bronzen Beker. Daarbovenop komt een podiumresultaat in de Pro-Am categorie. Tegelijkertijd wisten we vijf auto’s in de top 15 te plaatsen. Het teamwork met onze klantenteams werkte perfect.”

Julien Andlauer (Porsche 911 GT3 R #92): “Dat was een heel spannend raceweekend. We waren te allen tijde absoluut op de hoogte van het spel en deden ons uiterste best in moeilijke omstandigheden. Helaas kregen we twee tijdstraffen voor het overschrijden van de baanlimieten – gezien de felheid van de duels was het praktisch onmogelijk om altijd een absoluut schone lijn te rijden. Maar we hebben nooit opgegeven. Met name Kévin Estre haalde tijdens zijn laatste stint weer alles uit de kast met enkele ongelooflijke manoeuvres. Helaas is het uiteindelijk niet helemaal gelukt. Toch mogen we heel blij zijn met de vierde plaats.”

Laurin Heinrich (Porsche 911 GT3R #96): “Vanaf de 30e plaats op de grid ploegden we ons snel een weg naar de top 10. Na vier uur stonden we al zevende, kwamen vervolgens foutloos de nacht door en bleven op dezelfde ronde als de leider. Naar het einde toe werd het meer een sprintrace, waarbij iedereen voluit ging. Het was dus bijna ten einde.”

Tim Heinemann (Porsche 911 GT3R #20): “Dat was gewoon een geweldige race – en ook een beetje gek omdat ik pas op dinsdagmiddag een telefoontje kreeg met de vraag of ik mee mocht doen. Het was erg leuk. Matteo trok vrijdag de aandacht met zijn poleposition, maar we wisten dat er veel kan gebeuren in een 24-uursrace – en dat gebeurde ook. Op een gegeven moment zaten we niet meer in dezelfde ronde als de leider, maar vochten we ons een weg terug. Om eerlijk te zijn hadden we niet echt verwacht dat we onze klasse zouden winnen, wat dit succes nog zoeter maakt. Ik ben ook blij voor Antares Au. Bovendien zette ik de snelste raceronde neer. Wat wil je nog meer?”

Klaus Bachler (Porsche 911 GT3R #911): “Net na halfweg hebben we onze Porsche 911 GT3 R behoorlijk beschadigd. Daarna was de aerodynamica er een beetje af. De Het belangrijkste op dat moment was om de finish te halen. Daar hebben we hard voor moeten vechten. Het feit dat we onder deze omstandigheden tot het einde aan de leiding van de Bronzen Cup-stand hebben kunnen blijven, is een grote prestatie voor het team.”

Uitslag 24 uur van Spa-Francorchamps
1. Eng/Wittmann/Yelloly (A/D/GB) BMW M4 GT3 #98, 537 ronden
2. Marciello/Boguslavskiy/Gounon (CHE/ND/AND) Mercedes-AMG GT3 #88, 537 ronden
3. Engstler/Van der Linde/Thiim (D/SA/DK) Audi R8 LMS GT3 Evo II #17, 537 ronden
4. Vanthoor/Estre/Andlauer (B/V/V). Porsche 911 GT3 R #92, 537 ronden
5. Preining/Heinrich/Olsen (A/D/N), Porsche 911 GT3 R #96, 537 ronden
12. Güven/Müller/Engelhart (TR/D/D) Porsche 911 GT3 R #54, 535 ronden
13. (1e v.Chr.) Au/Heinemann/Cairoli/Fittje (HK/D/I/D), Porsche 911 GT3 R #20, 535 ronden
15. (2e v.Chr.) Bachler/Malykhin/Sturm/Seefried (A/UK/D/D), Porsche 911 GT3 R #911, 535 ronden
20. (4e v.Chr.) Palet/Mateu/Makowiecki/Chevalier (F/F/F/F), Porsche 911 GT3 R #44, 534 ronden
23. (2e PAC) Leutwiler/Jacoma/Fontana/Menzel (CH/CH/CH/D), Porsche 911 GT3 R #24, 533 ronden
27. (7e v.Chr.) Bohn/A. Renauer/R. Renauer/van Berlo (D/D/D/NL), Porsche 911 GT3 R #91, 532 ronden
31. (4e SC) Sathienthirakul/Rappange/di Amato/de Leener (T/NL/I/UK), Porsche 911 GT3 R #56, 529 ronden
33. (10e BC) /Jewiss/Meyrick/Maassen (UK/UK/UK/NL), Porsche 911 GT3 R #62, 527 ronden
36. (4e PAC) Tjia/Shen/Simonsen/Beche (HK/HK/DKCH), Porsche 911 GT3 R #216, 522 ronden
45. (13e v.Chr.) B. Grove/S. Grove/Bamber/de Pasquale (AUS/AUS/NZ/AUS), Porsche 911 GT3 R #23, 440 ronden
48. (15e v.Chr.) Sager/Nakken/Barker/Zöchling (A/N/UK/D), Porsche 911 GT3 R #55, 396 ronden
70. (12e PAC): Washington/Sofronas/Bleekemolen/Long (USA/USA/NL/USA), Porsche 911 GT3 R #132, 2 ronden

Pro = Pro klasse; PAC = Pro-Am Beker; GC = Gold Cup; SC = Zilveren Beker; BC = Bronzen Beker.
Volledige resultaten: https://www.intercontinentalgtchallenge.com/watch-live

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait