Maak kennis met DB12 Volante: de ultieme open Super Tourer

  • De nieuwe DB12 Volante voegt de elegantie en betrokkenheid van open rijden toe aan een toonaangevende mix van ultraluxe, kracht en sportieve dynamiek
  • Het beste dakontwerp in zijn klasse maakt een slanke, lowline verpakking en snelle bediening mogelijk
  • 680PS/800Nm 4.0 V8 Twin Turbo motor drijft de DB12 Volante aan van 0-60mph in 3,6 seconden en op naar een topsnelheid van 202mph
  • Op maat gemaakte HMI en state-of-the-art infotainment vormen het middelpunt van het geheel nieuwe interieur
  • Leveringen gepland voor begin Q4 2023

Aston Martin introduceert met trots de nieuwe DB12 Volante. Als aanvulling op de onlangs geïntroduceerde DB12 Coupé – de eerste in de volgende generatie sportwagens van het merk, combineert dit open model spectaculaire Super Tourer-prestaties en handling met de onweerstaanbare zintuiglijke sensaties van het rijden op het dak.

De DB12 Volante, een klassebepalende auto met ongeëvenaarde elegantie en sportief karakter, is de nieuwste toevoeging aan aston Martin’s illustere traditie van high-performance cabrio’s. Tijdloze kwaliteiten van stijl en vakmanschap zijn nieuw leven ingeblazen door geavanceerde technologieën en state-of-the-art engineering, terwijl de rijervaring is aangescherpt tot het scherpst mogelijke randje.

Amedeo Felisa, Chief Executive Officer van Aston Martin: “Voor veel van onze klanten is rijden met het dak het grootste plezier. Aston Martin Volantes heeft die emotie al meer dan zes decennia gevangen en uitgedrukt in een unieke stijl. Met de nieuwe DB12 Volante hebben we de regels veranderd en een auto gecreëerd die die gevoelens versterkt door alle puurheid en uitzonderlijke sportieve mogelijkheden van de DB12 Coupé te behouden. Een zeldzame en echte sportieve cabriolet in elk opzicht, dit is een auto om vooroordelen uit te dagen en een nieuwe generatie Volante-klanten te vinden”.

De DB12 Volante is parallel met zijn Coupé-stalgenoot ontwikkeld en beschikt over hetzelfde baanbrekende ontwerp, dezelfde technische en technologische vooruitgang als deze nieuwste evolutie van aston Martin’s meest vooraanstaande naamplaatje. Met toonaangevende kracht en prestaties en rasechte sportwagendynamiek is het een transformerende evolutie. Eentje die de DB12 Volante onbeschaamd positioneert als een echte rijdersauto.

De basis van deze focus op compromisloze prestaties en handling is de uitzonderlijk stijve verlijmde aluminium structuur van de DB12. Dit is niet alleen ontworpen om het nieuwe niveau van dynamiek op de DB12 Coupé te ondersteunen, maar ook om dezelfde ongeëvenaarde rijervaring te bieden voor de DB12 Volante.

Om de capaciteiten op voertuigniveau te evenaren, lag de focus op de detailengineering en specificatie van alle elementen van de onderzijde van de Volante. Belangrijke structurele elementen, zoals de bovenste bevestigingspunten van de achterwielophanging en laterale verbindingen, evenals prestatietoevoegingen, waaronder de dwarsbeugel van de motor, verhogen de wereldwijde torsiestijfheid van de DB12 Volante met bijna 5%.

Van even groot belang voor de integriteit van het voertuig en de dynamische prestaties, werden de bevestigingspunten voor alle ophangingsbevestigingen zijdelings uitgebreid verbeterd (140% op de vooras).

Deze wijzigingen, in lijn met de ontwikkeling van de DB12 Coupé, maakten het gebruik van een niet-geïsoleerde stuurkolom en aanvullende stuur- en demperafstemming mogelijk om een nauwkeurige in- en uitschakeling van de stuurinrichting te leveren met toonaangevende lineariteit van de voertuigrespons.

Dankzij wijzigingen aan de componenten van de onderzijde, waaronder de dwarsbeugel van de motor, ziet de DB12 Volante een toename van 3,7% in de wereldwijde torsiestijfheid, samen met een gerichte verbetering van de laterale stijfheid en winst in ophangingsprestaties en verfijning. Een niet-geïsoleerde stuurkolom en een stijvere vooras (+140%) dragen bij aan verbeteringen in het aan- en uit-midden stuurgevoel en een algeheel gevoel van bestuurdersverbinding.

De prestatiereferenties van de Volante spreken voor zich. De beste kracht in zijn klasse van zijn 4.0 Twin-Turbo V8-motor geeft de DB12 Volante formidabele prestaties en een fantastische soundtrack. Afgestemd door Aston Martin-ingenieurs om toonaangevende 680PS / 671bhp te leveren bij 6000rpm en 800Nm / 590lb ft tussen 2750-6000rpm, beschikt deze uitzonderlijke handgebouwde motor over aangepaste nokkenasprofielen, geoptimaliseerde compressieverhoudingen, grotere turbo’s en verhoogde koeling om een toename van het vermogen van 34% te bereiken in vergelijking met de DB11. Accelererend van 0-60 mph in 3,6 of 0-62 mph in 3,7 seconden en schakelend naar een topsnelheid van 202 mph, zijn de prestaties van de DB12 Volante echt adembenemend.

Het vermogen wordt geleverd door een ZF 8-traps automatische transmissie, die net als de DB12 Coupé beschikt over een reeks schakelstrategieën die elk van de dynamische rijmodi aanvullen. De Volante maakt ook gebruik van dezelfde verkorte Final Drive Ratio om de punch in de versnelling te maximaliseren en het elektronische achterdifferentieel (E-Diff) voor de perfecte mix van wendbaarheid wanneer je dat wilt en stabiliteit wanneer je het nodig hebt. Met viertraps ESC en een keuze uit vijf vooraf gedefinieerde dynamische modi, stelt de DB12 Volante de bestuurder in staat om zijn gedrag nauwkeurig aan te passen.

Andere hoogtepunten zijn de nieuwe generatie intelligente adaptieve dempers, die een 500% toename van de bandbreedte van de krachtverdeling hebben in vergelijking met hardware van de vorige generatie, waardoor de DB12 Volante een reeks dynamische mogelijkheden en karakter heeft die veel groter zijn dan die van klasserivalen. Inderdaad, het belangrijkste verschil tussen DB12 Coupe en Volante zijn detailrevisies van de achterveersnelheid en een speciale demperafstemming.

Elektrische stuurbekrachtiging (EPAS) met een niet-geïsoleerde stuurkolom en een constant 13,09: 1-verhoudingsrek heeft een puur en onbedorven gevoel met een snelle maar natuurlijk aanvoelende reactiesnelheid. Standaard 21 inch gesmede lichtmetalen velgen zijn uitgerust met ‘AML’ gecodeerde Michelin Pilot S 5-banden die zijn gemaakt volgens de precieze eisen van Aston Martin. Remmen wordt standaard geleverd door gietijzeren 400 mm schijven voor en 360 mm schijven achter, met een optioneel Carbon Ceramic Brake (CCB) -systeem dat verbeterde remprestaties, verminderde remvervaging en een gewichtsbesparing van 27 kg in onafgeveerde massa biedt.

Aston Martin Chief Technical Officer, Roberto Fedeli zei over de nieuwe DB12 Volante: “Volante bezit alle Super Tourer-eigenschappen die zo succesvol zijn geïntroduceerd in de DB12 Coupé. Dat we deze toonaangevende prestaties en handling hebben behouden, is een bewijs van de onderliggende schittering van het DB12-platform en het werk dat we hebben gedaan om het voordeel van zijn uitstekende aandrijflijn en chassis in een open versie te behouden. De DB12 Volante is niet langer de ‘zachtere’ optie, maar biedt de stimulatie van een echte sportwagen met het unieke plezier en de voldoening die alleen een cabriolet Aston Martin kan leveren.”

Het resultaat is een cabriolet met een buitengewone breedte aan mogelijkheden. Intense prestaties en nauwkeurige handling om de meest veeleisende bestuurder te boeien, gecombineerd met het bedwelmende plezier van rijden op het dak en ondersteund door de allernieuwste connected technologie en een spectaculair surround sound audiosysteem. Samen leveren ze een echt eigentijdse eigendomservaring. Door het beste van alle dingen te bieden, is de DB12 Volante een voorbeeld van het nieuwe tijdperk van ultraluxe.

Centraal in de Volante-ervaring staat het elektrisch bedienbare ‘K-fold’ dak. Dit uitzonderlijke ontwerp, genoemd naar de tweetraps vouwprocedure die is ontworpen om een toonaangevende stapelhoogte van 260 mm te bereiken, combineert briljante verpakkingsoplossingen met maximale bagagecapaciteit, snelle bediening en verbluffende esthetiek.

Met 8 lagen isolatie is de stoffen dakkap akoestisch verbeterd voor een verbeterd interieurcomfort. Wanneer de prachtig gevormde daklijn wordt verhoogd, behoudt deze het onberispelijke profiel van de DB12. Wanneer het K-vouwmechanisme wordt verlaagd, zit het laag onder een harde tonneau-afdekking om een prachtig elegante staart te creëren.

De bediening van het dak duurt 14 seconden om te openen en 16 seconden om te sluiten en kan worden gebruikt bij snelheden tot 31 mph en bij een tegenwind van 31 mph. Voor extra gemak en aangenaam theater kan het dakmechanisme worden bediend via de afstandsbedieningssleutels*, zolang u zich binnen een straal van twee meter van de auto bevindt.

Er zijn vier verschillende kleuren van de buitenkap om uit te kiezen. Zwart is standaard, met keuze uit Rood, Blauw en ‘Zwart en Zilver’ als opties. Dit palet maakt een breed scala aan aanpassingen mogelijk en zorgt ervoor dat er een tint is die de bijna eindeloze keuze aan carrosserie- en interieurkleuren aanvult.

Visueel geeft de DB12 Volante zijn eigen onvergetelijke draai aan het gedurfde en assertieve exterieurdesign van de Coupé. Door gebruik te maken van de lowline-verpakking die mogelijk wordt gemaakt door het briljante K-Fold-dakmechanisme, heeft het Aston Martin-ontwerpteam een slanke en atletische vorm bereikt die er sensationeel uitziet met het dak verhoogd of verlaagd. De strakke stoffen kap geeft de Volante een onderscheidende uitstraling die cabrio’s met opvouwbare metalen daken wordt ontzegd. Eenmaal neergelaten en verborgen onder de gebeeldhouwde harde tonneau speelt de Volante zijn troefkaart, de slanke ononderbroken riemlijn geeft een verleidelijke glimp van het weelderige interieur en culmineert in een lenige en gespierde staart die de klonterige inspanningen van gecompromitteerde rivalen te schande maakt.

Hoge prestaties en hoge stijl zijn inherent aan de DB12 Volante, maar dat geldt ook voor uitzonderlijk comfort, kwaliteit en vakmanschap. Een heerlijk detail onderscheidt het Volante-interieur van zijn Coupé-tegenhanger; Houtfineer of koolstofvezelpanelen op de rugleuningen afgestemd op de inleg van de deurbekleding om een extra laag visueel belang en luxe te creëren wanneer het dak wordt verlaagd.

Deze ultra-luxe omgeving biedt een allesomvattende ervaring voor zowel bestuurder als passagiers. Strak, eigentijds design en de beste materialen creëren een look en feel die uniek is voor Aston Martin, met de op maat gemaakte infotainment-, Bowers & Wilkins surround sound hifi- en HMI-systemen van de DB12 die inzittenden onderdompelen in een volledig verbonden state-of-the-art ervaring.

De DB12-reeks is de eerste die aston Martin’s infotainmentsysteem van de volgende generatie ontvangt. Volledig op maat gemaakt en vanaf nul ontwikkeld met toonaangevende leveranciers van hardware, UI, UX en audiosystemen, is het het eerste interne systeem van Aston Martin. Het werd ook aangevuld met een nieuwe Aston Martin-app voor klantconnectiviteit. Ontwikkeld voor iOS en Android maakt het interactie, controle en feedback van en naar de DB12 van de klant mogelijk via hun persoonlijke apparaat.

Het nieuwe systeem is een volledig geïntegreerd multi-screen systeem met volledige online connectiviteit en weergegeven met behulp van 10,25″ Pure Black touchscreen technologie met volledige capacitieve enkele en multi-vinger gebarenbediening. Omdat we de behoefte aan balans tussen touchscreen-commando’s en de positieve tactiliteit van fysieke schakelaars begrijpen, blijven knoppen behouden voor de belangrijkste mechanische bewerkingen van versnellingskeuze, aandrijfkeuze, verwarming en ventilatie. Er zijn ook override-schakelaars voor chassis, ESP en uitlaat, Lane Assist en Park Distance Control, zodat de meest gebruikte bedieningselementen altijd gemakkelijk bij de hand zijn.

Het geheel nieuwe navigatiesysteem voor de DB12 biedt online connectiviteit voor een slimmere, snellere en informatievere ervaring. De nieuwe 3D-mapping geeft intuïtieve, duidelijke instructies met rijstrookbegeleiding en realtime verkeersoverlays. Verbonden dynamische routering voorkomt onnodige vertragingen en satellietweergave is beschikbaar voor diegenen die graag details zien, dynamisch gedownload om de omgeving te visualiseren terwijl u rijdt. En voor uiterste nauwkeurigheid overal ter wereld zijn het navigatiesysteem van de DB12 en de nieuwe Aston Martin connected app voorzien van WHAT3WORDS bestemmingsinvoer. Met Wireless Apple CarPlay en Android Auto hebben inzittenden ook naadloos toegang tot hun apparaattoepassingen.

De DB12 Volante biedt ook een nieuwe ervaring in luisterplezier dankzij de nieuwe audiopartners van Aston Martin, Bowers & Wilkins. Het standaard 390w 11-luidsprekeraudiosysteem biedt een Surround-geluidsmodus en maakt gebruik van QuantumLogic-geluidsverwerking® om een soundscape en audioprestaties te creëren die zijn ontworpen om perfect bij DB12 te passen. Voor echte audiofielen heeft Aston Martin een optioneel halo-systeem ontwikkeld met technologieën en innovaties die te vinden zijn in bowers & wilkins ‘binnenlandse hifi van wereldklasse.

Dit 12-luidspreker, dubbel versterkte 15.1W surround sound-systeem is akoestisch ontworpen voor het volume en de vorm van het DB170-interieur en beschikt over hoogwaardige luidsprekers zoals Aluminium Double Dome-tweeters en Continuum® midrange-luidsprekers, samen met speciale 3D-hoofdluidsprekers en een krachtige subwoofer om inzittenden onder te dompelen in hun favoriete muziek.

Marek Reichman, Chief Creative Officer van Aston Martin, zei: “Het creëren van prestatiemachines in de open lucht voor bestuurders heeft altijd een speciale plaats in de harten van Aston Martin gehad, daterend uit 1965, met onze introductie van het eerste Volante-model, het legendarische korte chassis. Het is en blijft een designbaken voor ons.

“De nieuwe DB12 Volante is opnieuw een emotionele Aston Martin-designvorm met een verlangen om gereden te worden. We hebben een sierlijke, gespierde buitenvorm gebeeldhouwd die zijn immense mogelijkheden weerspiegelt, bovenop zeer geavanceerde structurele elementen, met een schoon, eigentijds interieur. Gemaakt door middel van prestatieontwerp voor degenen die onze vreugde en geluk delen voor avontuur in auto’s in de open lucht, is de nieuwe DB12 Volante zeker opwindend om te ervaren en een die bijdraagt aan onze onderscheidende geschiedenis. ”

Q van Aston Martin; met de ultraluxe personalisatieservice kunnen degenen die hun eigen stempel op de DB12 Volante willen drukken. Door toegang te krijgen tot de vaardigheden van Q’s ontwerpers en ambachtslieden, genieten klanten van een eenmalige persoonlijke inbedrijfstellingsreis die alles kan omvatten, van een enkel klein onderscheidend detail tot volledige engineering en productie van volledig op maat gemaakte componenten. Met Q by Aston Martin bij de hand om de visie van een klant voor hun ultieme DB12 Volante te realiseren, is the sky echt the limit.

DB12 Volante maakt deze week zijn wereldwijde debuut op de Monterey Car Week in Californië, voor het eerst te zien op The QuailA Motorsports Gathering op vrijdag en in het exclusieve clubhuis Aston Martin Club 1913 op Pebble Beach Concours D’Elegance in het weekend.

De productie van DB12 Volante moet beginnen in Q3 van 2023, met de eerste leveringen gepland om te beginnen in Q4 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait