Rolls-Royce onthult La Rose Noire: de eerste Droptail Coachbuild opdracht

  • Eerste van vier unieke Rolls-Royce Droptail opdrachten, genaamd ‘La Rose Noire’
  • Geïnspireerd door romantiek en de allure van de Black Baccara roos
  • Bevat de meest complexe uitdrukking van parket in de geschiedenis van Rolls-Royce
  • 1.603 houtstukken met de hand afgewerkt en met de hand geplaatst over een periode van bijna twee jaar
  • Nieuw buitenschilderproces vereiste 150 iteraties om te perfectioneren
  • Bijpassende champagnekist in opdracht van de exclusieve vintage van de klant
  • Kenmerken draagbare Audemars Piguet Royal Oak Concept uurwerk

“Rolls-Royce La Rose Noire Droptail is een liefdesverhaal, zorgvuldig vastgelegd en verbluffend geprojecteerd op het canvas van een Rolls-Royce auto. Het is een uitdrukking van het diepe en gepassioneerde partnerschap tussen een man en vrouw die de hoofden zijn van een prominente internationale familie – om deel uit te maken van hun opmerkelijke verhaal is een voorrecht. Bovendien is La Rose Noire Droptail een bewijs van het niet-aflatende streven van ons merk naar perfectie, waar artisticiteit en de visie van een enkele klant echt harmoniëren. In elk detail van deze historische opdracht zijn er echo’s van zowel het rijke erfgoed van Rolls-Royce als het karakter van de opdrachtgever, van de boeiende maar formidabele vorm tot de onberispelijke en elegante romantische gebaren. La Rose Noire Droptail zal, net als de opmerkelijke klanten die zo’n krachtig en eigentijds statement durfden te maken, voor altijd in de geschiedenis van Rolls-Royce worden geschreven.”
Torsten Müller-Ötvös, Chief Executive Officer, Rolls-Royce Motor Cars

“Rolls-Royce La Rose Noire Droptail staat als een van de meest vooruitstrevende uitingen van Rolls-Royce Coachbuild ooit bedacht. Bij het vastleggen van de romantische en glamoureuze geest van de opdrachtgevers, verkende ons ontwerpteam gedurfde nieuwe ambachtelijke processen en zeer complexe creatieve gebaren in hun streven naar een diep persoonlijke taal van luxe. Vooral de opmerkelijke uitvoering van de houten elementen van La Rose Noire Droptail is een duidelijk statement dat aloude exquise ambachten een plaats hebben op het toppunt van modern design. Inderdaad, de ambitie van de klanten van het merk en de ongeëvenaarde capaciteiten van zijn ontwerpers signaleren een lange en opwindende toekomst voor Rolls-Royce Coachbuild en zijn status als de toonaangevende creatieve kracht in toegepaste kunst op het hoogste niveau.”
Anders Warming, Design Director, Rolls-Royce Motor Cars

“Rolls-Royce La Rose Noire Droptail is glamour gedistilleerd. De leidende inspiratie voor deze donkere, gedurfde en krachtige opdracht was de Black Baccara-roos, die een belangrijk punt van genegenheid voor de klant was en een bron van fascinatie voor het ontwerpteam. Het rijke en complexe karakter vormde de basis voor onze creatieve verkenning en beïnvloedde het palet, de compositie en de ingewikkelde detaillering van de auto. Het bracht ons ertoe om radicaal moderne ontwerpconcepten te combineren met eeuwenoude prachtige ambachtelijke technieken, terwijl we materialen gebruikten die de diepe band van de klanten met Frankrijk subtiel versterken. Onze gedeelde toewijding aan het vormgeven van een betekenisvol en vooruitstrevend designstatement heeft geresulteerd in een zeer belangrijke uitdrukking van het karakter van de mecenas en een nieuw hoogtepunt voor hedendaags vakmanschap.”
Alex Innes, Hoofd Coachbuild Design, Rolls-Royce Motor Cars

LA ROSE NOIRE: DE EERSTE DROPTAIL
Rolls-Royce Motor Cars heeft het voorrecht om Rolls-Royce La Rose Noire Droptail te presenteren, een donker, gedurfd en dramatisch meesterwerk van carrosseriebouw. Deze buitengewone auto, gepresenteerd aan de klanten die hem hebben besteld tijdens een privé-evenement in de buurt van Pebble Beach in Californië, symboliseert de distillatie van ervaringen, belangrijke momenten en kunstvoorwerpen die door de eigenaren worden gekoesterd – een internationale familie die een voorbeeld is van kennerschap en luxe van de allerhoogste orde. Inderdaad, Coachbuild-ontwerpers beschreven het talent van de familie voor gevoelige en geïnformeerde curatie in hun huizen en binnen hun opmerkelijke collectie auto’s en mode-iconen, als een kunstvorm op zich.

Rolls-Royce La Rose Noire Droptail is geïnspireerd op de allure van de Black Baccara roos, een intense, fluweelachtige bloem die afkomstig is uit Frankrijk en geliefd is bij de moeder van de opdrachtgeversfamilie. De donkere granaatappelkleur van de bloemblaadjes lijkt bijna zwart in de schaduw, maar in direct licht wordt een rode, parelmoerachtige glans onthuld op het donkere oppervlak. Deze twee kleuren vormen het primaire palet van La Rose Noire Droptail. De eerste rode tint heet ‘True Love’ als erkenning voor de romantiek die de klant in deze opdracht wilde vastleggen. De donkere toon heet ‘Mystery’, geïnspireerd op de mysterieuze aard van de roos, die van kleur lijkt te veranderen wanneer hij vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. Inderdaad, het was de essentie van ware liefde en het mysterie van verkenning en reizen die de klanten tijdens het hele inbedrijfstellingsproces boeide.

Het koetswerk aan de buitenkant is afgewerkt in het glanzende en complexe True Love-rood. Net als de Black Baccara-roos lijkt ook de auto van kleur te veranderen, afhankelijk van het punt van waaruit hij wordt onderzocht. Om deze rijke variatie te bereiken, ontwikkelden oppervlakteafwerkingsspecialisten een volledig nieuw verfproces, dat meer dan 150 zorgvuldige iteraties werd geperfectioneerd. Een basislaag, waarvan de kleur een goed bewaard geheim is, werd gevolgd door vijf lagen blanke lak, elk gemengd met een iets andere tint rood.

Het duotone thema strekt zich uit tot in het heldere werk van La Rose Noire Droptail. De donkere afwerking, Hydroshade genoemd vanwege de vloeibare kwaliteit, is speciaal voor dit project ontwikkeld. Deze stukken zijn niet geschilderd; In plaats daarvan wordt een specifiek chroomelektrolyt geïntroduceerd in het verchromingsproces en co-depositeerd op elk roestvrijstalen substraat in een laag van slechts één micron dik – ongeveer dezelfde breedte als een streng spinnenwebzijde. Deze donkere maar reflecterende afwerking wordt voortgezet op geselecteerde metalen details in het hele interieur, die elk met de hand nauwkeurig zijn gepolijst om een hoogglans afwerking te bereiken.

Een afneembare hardtop is ontworpen om Droptail twee verschillende karakters te geven: zonder dak is Droptail een lenige, open roadster; Met het dak geïnstalleerd, wordt het een formidabele en dramatische coupé. Exclusief voor La Rose Noire is het dak uniek laaghangend, wat verder wordt overdreven met een snellere en langere hark om zijn assertieve, glamoureuze karakter te ondersteunen. Daarachter is een staaf met de naam van de auto opgenomen – een primeur voor Rolls-Royce. Het volledig op maat gemaakte dak heeft ook een elektrochroom glasgedeelte, dat met een druk op de knop onmiddellijk overgaat in een bijna doorschijnende schaduw, waardoor klanten worden uitgenodigd om de wereld erboven te verkennen.

De passie voor detail van de opdrachtgever wordt geïllustreerd op de Pantheon-grilleschuiven van La Rose Noire Droptail. In een discrete verfraaiing is True Love-verf met de hand aangebracht als een accent op het achteroppervlak van de schoepen zelf – een verfijnd detail dat alleen zichtbaar is door middel van indirecte reflectie.

Deze subtiele bloei zet zich voort in de ingewikkelde onderste luchtinlaat aan de voorzijde. Dit zeer gedetailleerde stuk is digitaal ontworpen en 3D-geprint in een lichtgewicht composiet en bevat 202 handgepolijste roestvrijstalen blokken, elk met de hand geschilderd in de True Love-tint.

Een belangrijk exterieurelement is de behandeling van de opvallende lichtmetalen velgen, die zijn voorzien van de donkere Mystery-lakafwerking. Net als de bloem zelf lijkt de afwerking van veraf zwart, maar bij nader inzien onthult het zonlicht glinsterende donkerrode ondertonen. De Mystery-verf wordt op het hele oppervlak van de velg aangebracht en vervolgens, door middel van een uiterst nauwkeurig diamantfreesproces, worden delen van de verf verwijderd om accenten van het basislegeringsmateriaal bloot te leggen die vervolgens worden gepolijst. Deze behandeling benadrukt het directionele karakter van het wiel en zijn gedurfde 22-inch formaat, wat de formidabele persoonlijkheid van deze Droptail ondersteunt.

LA ROSE NOIRE: GLAMOUR GEDISTILLEERD
Het meest opmerkelijke element van deze buitengewone auto is het cocooning interieur. Dit onthult de meest complexe expressie van parket ooit gemaakt bij Rolls-Royce – het product van bijna twee jaar ontwikkeling, intensief experimenteren en handwerk.

Het kunstwerk vertegenwoordigt een abstracte uitdrukking van vallende rozenblaadjes, gevormd met behulp van 1.603 stukken zwart houtfineer driehoeken. Het zeer complexe patroon wordt gevormd met 1.070 perfect symmetrische elementen die de achtergrond vormen en 533 asymmetrisch geplaatste rode stukken die de rozenblaadjes vertegenwoordigen. De asymmetrie werd door de cliënten gevraagd om een natuurlijke, organische ‘verstrooiing’ van bloemblaadjes weer te geven.

Gemaakt van zwart plataanhout afkomstig uit Frankrijk als een subtiel eerbetoon aan de Franse herkomst van La Rose Noire, wordt elke driehoek met de hand gesneden, geschuurd en nauwkeurig gepositioneerd. De stukken die licht- en donkergrijs gekleurd lijken te zijn, worden in feite gepresenteerd in hun natuurlijke tint; Het kleurverschil wordt bereikt door fineer te gebruiken van verschillende stammen met verschillende ‘figuren’ – het natuurlijke patroon op het fineer. Verf werd alleen gebruikt om de rode stukken te maken – om te voorkomen dat de kleur na verloop van tijd vervaagde, hebben de ambachtslieden van het merk een jaar lang een nieuwe lakformule ontwikkeld om deze buitengewone projectie van hedendaagse ambacht te beschermen.

Dit ingewikkeld gedetailleerde en omhelzende stuk omhult de inzittenden van de auto en strekt zich uit van het achterste sjaalpaneel door de deuren en naar de uitgestrekte fascia. De montage ervan vereiste zo’n intense concentratie dat de enkele ambachtsman die belast was met het maken ervan slechts in sessies van één uur kon werken voor niet meer dan vijf uur per dag, om ervoor te zorgen dat ze de focus behielden die nodig was voor een perfecte uitvoering. De ambachtsman, die sinds hun stage bij Rolls-Royce werkt, werkte wekenlang in absolute stilte in een geluidsgeïsoleerde ruimte om mogelijke afleidingen te voorkomen. Het maken van wat ontegenzeggelijk een kunstwerk op zich is, nam in totaal meer dan negen maanden in beslag.

De twee stoelen van La Rose Noire Droptail zijn aan de randen versierd met zowel donkerrood Mystery-leer als lichtrood True Love-leer, elk afgewerkt met een subtiele koperen glans, die de parelmoerachtige textuur van de Black Baccara-rozenblaadjes oproept.

EEN ENKELVOUDIG UURWERK
De fascia van Rolls-Royce La Rose Noire Droptail is voorzien van een geïntegreerd eenmalig uurwerk van Audemars Piguet, dat speciaal in opdracht van de klant is gemaakt. De 43mm Royal Oak Concept Split-Seconds Chronograph GMT Large Date wordt aangedreven door een uniek zelfopwindend kaliber 4407 uurwerk, met een flyback chronograaf en een split-seconds mechanisme. Meesterlijk afgestemd op de kleurstelling van La Rose Noire, bevat het rode tellers en een rode binnenrand, wat een helder contrast vormt met de zwarte ‘opengewerkte’ wijzerplaat gemarkeerd met rhodium-getinte schuine kanten.

De integratie van het uurwerk vormde een belangrijke uitdaging: de klanten vroegen om het zowel in de auto te monteren als ook verwijderbaar te maken, zodat het aan een riem kan worden bevestigd en gedragen. Dit werd gerealiseerd met een aangedreven sluitingsmechanisme dat het uurwerk voorzichtig presenteert met een druk op de knop.

Zodra het uurwerk is verwijderd, is het diafragma in de fascia bedekt met een elegant titanium opengewerkt blanco hoofdhorloge met een witgouden munt met een rozengravure, met de hand gebeeldhouwd door Audemars Piguet-ambachtslieden. Subtiele rozengravures op de Bespoke Audio-luidsprekerfrets van de auto weerspiegelen dit motief. Elk van de stukken werd zorgvuldig met de hand vervaardigd in het atelier van het Zwitserse merk en vertegenwoordigt de enige letterlijke uitdrukkingen van de Baccara Rose in de hele auto.

Een slank, zacht leren zakje in de deurpanen herbergt de riem en het blanco hoofdhorloge, terwijl het uurwerk in de fascia wordt weergegeven.

EEN COMMISSIE OM TE VIEREN
Om hun Rolls-Royce La Rose Noire Droptail te vieren, bestelden de eigenaren een exclusieve jaargang champagne de Lossy, een van hun favoriete wijneigenschappen. Dit is van bijzonder belang gezien de speciale wijn gemaakt voor La Rose Noire Droptail is een van de slechts een handvol jaargangen geproduceerd door het kasteel in zijn 160-jarige geschiedenis.

Als perfecte halteplaats vroeg de opdrachtgever om een unieke Rolls-Royce Champagnekist. Uitgerust met bijpassend rozenblaadjesparket en afgestemd op het kleurenpalet en de materialen van de auto, is het het product van dezelfde nauwgezette aandacht voor detail als de coachbuilt Rolls-Royce van de klanten.

Met een druk op de knop opent de champagnekist en onthult een ingewikkelde champagneset vol met handgeblazen kristallen champagnefluiten. Het buitendeksel wordt omgezet in een dienblad gemaakt van bookmatched open porie Black Sycamore hout met een ontwerp van het Chateau centraal in de geborstelde en lasergesneden roestvrijstalen inleg.

De zijkanten zijn versierd met hetzelfde ingewikkelde parketwerk als La Rose Noire Droptail. Eenmaal ingezet, onthullen ze twee hangmatten met de speciale editie champagne de lossy van de klant, ontworpen om te passen bij het kleurenschema van de auto. Opgeslagen thermische champagnekoelers, gemaakt van zwart geanodiseerd aluminium en koolstofvezel, zijn afgewerkt in de donkere Mystery-tint en zorgen ervoor dat de champagne op de optimale drinktemperatuur wordt gehouden.

LA ROSE NOIRE DROPTAIL: NEEMT ZIJN PLAATS IN DE ROLLS-ROYCE LEGENDE
IN
Deze gedurfde en historische auto is een romantische viering van het paar dat het heeft gemaakt, gekenmerkt door passie en een rusteloos verlangen naar zinvolle ervaringen. Door deze buitengewone expressie van Droptail in gebruik te nemen, heeft deze opmerkelijke familie niet alleen hun eigen nalatenschap gevormd, maar ook deelgenomen aan de legende van Rolls-Royce Motor Cars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait