Tour De Corse Historique 2023 (W. Geerts)

23e EDITIE
7 – 14 OKTOBER 2023

DAG 5
PROPRIANO / PORTO-VECCHIO

DE OVERWINNING GAAT NAAR HET DUO ROMAIN DUMAS / DENIS GIRAUDET!

Na het behalen van hun eerste overwinning in 2016, won het duo Romain Dumas / Denis Giraudet in een Porsche 911 de 23e editie van de Tour de Corse Historique en behaalde de scratchtijd in de laatste klassementsrit van de rally om in een gloed van glorie te eindigen!

Na het verlaten van Porto Vecchio afgelopen dinsdag, keerden de deelnemers zaterdag terug naar de havenstad. Net als eerdere edities maakte de 2023-versie zijn reputatie waar als een van de langste en meest technische historische rally’s ter wereld, die zware eisen stelde aan de auto’s en bemanningen op een route die elk jaar wordt vernieuwd op de mooiste wegen van Corsica. Dit is de formule die het succesvol heeft gemaakt bij concurrenten die in de loop der jaren een groeiend enthousiasme hebben gegenereerd tot het punt van het vestigen van een reeks deelnamerecords. Van 350 in 2021 steeg de deelnemerslijst naar 380 in 2022 en 2023 met dit jaar 14 landen vertegenwoordigd: Duitsland, Oostenrijk, België, Canada, Spanje, Finland, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Monaco, Noorwegen, Portugal, Zwitserland en Frankrijk.

Romain Dumas keerde terug in de Tour de Corse Historique aan het stuur van een zelfgeprepareerde Porsche en voegde opnieuw een succes toe aan een toch al lange lijst van prestaties. Auteur van een briljante carrière op circuits met twee overwinningen in het algemeen klassement van de 24 uur van Le Mans met Audi, vervolgens Porsche, evenals overwinningen in de 24 uur van Spa, 24 uur van de Nürburgring en de 12 uur van Sebring, ontwikkelde de Gardois-coureur vervolgens een passie voor rallysport. Dumas, een grote fan van historische races, werkte samen met een andere grote naam in de autosport Denis Giraudet, de voormalige co-rijder van Didier Auriol in het Wereldkampioenschap Rally, gecrediteerd met vijf overwinningen in deze discipline, waaronder de Tour de Corse in 1995 voordat hij Europees rallykampioen werd in 1996 met Armin Schwarz. Tijdens deze vier dagen behaalde de winnaar van de editie van 2023 de eerste plaats in zeven van de veertien klassementsproeven. “Mijn doel bij het ingaan van de Tour de Corse Historique was om te laten zien dat een goed gereden Porsche kan winnen van de vele BMW M3’s. Ik ben blij dat ik dit heb bereikt tegen bijzonder goed geslepen tegenstanders en lokale coureurs die het terrein op hun duimpje kennen. In vergelijking met de editie van 2016 vind ik dat het niveau dit jaar veel hoger ligt. De auto’s en crews die potentiële kanshebbers op de overwinning zijn, zijn veel beter voorbereid!”

 

Olivier Capanaccia stopte halverwege vorig jaar in zijn spoor vanwege een motorprobleem dat zijn BMW M3 trof, en eindigde de editie van 2023 op de 2e plaats in het algemeen klassement en won de J2-categorie nadat hij zich een leidende tegenstander had getoond en de beste tijd had neergezet in zes van de veertien klassementsproeven: “We probeerden de druk op Romain Dumas tot het einde vol te houden. Helaas verloren we te veel tijd in de voorlaatste etappe. Feit blijft dat ik tevreden ben met ons resultaat achter een ploeg zo ervaren als Dumas/Giraudet.”

Ook het echtpaar Alain en Sylvie Oreille in een Porsche 911 Carrera RS, winnaar van de editie van 2022, vocht tot het bittere einde om te proberen een tweede overwinning op de bounce te behalen. Maar tevergeefs. “Deze laatste dag verliep moeilijk voor ons. Toen ik de tijden van de leiders in de eerste etappes van de dag zag, besefte ik dat ik ze niet zou kunnen vangen tenzij het lot ingreep. Toch zijn we ook dit jaar weer tevreden met ons uitje. Onze auto presteerde geweldig tijdens de rally. Elk jaar zeg ik dat het mijn laatste rally is, maar het jaar daarop kom ik terug!”

Als vierde in het algemeen klassement van VHC en 2e in de categorie J2 kwam ook de bemanning van Christophe Vaison/Pascal Duffour met een glimlach op het gezicht over de finish. “Het gevecht met Christophe Casanova/Stéphane Delleaux (BMW M3) ging door tot de laatste special en eindigde in ons voordeel. Maar afgezien van het sportieve resultaat, de uitstekende verstandhouding tussen de coureurs, de algemene sfeer en de vriendelijkheid van de mensen maken de Tour de Corse Historique tot een buitengewone rally met ongelooflijk veel mooie auto’s aan de start.”

Onthulling van de editie van 2022 Voordat ze halverwege met pensioen gingen, werd de Florent Jean/Maxime Wilmot-crew (Porsche 911) derde in het VHC-klassement (categorie E tot en met J1) achter de twee professionele coureurs Romain Dumas en Alain Oreille. Het duo Christophe Casanova/Stéphane Delleaux (BMW M3) eindigde als derde in de J2-categorie: “We vochten van start tot finish met Christophe Vaison en er zaten nooit meer dan een paar seconden tussen ons. Het was echt geweldig!”

 

In VHRS (Historic Sports Regularity Vehicles) stond de bemanning Lionel Garnier/Bertrand Triffault (Porsche 912) bovenaan het algemeen klassement alle gemiddelden samen en het Matig gemiddelde. De Belgen Stéphane en Thomas Blaise (VW Golf) wonnen het Intermediate gemiddelde, terwijl de Duitsers Rudolf Hofmann/Axel Weinand (Alfa Romeo Giulia Super) het Lage gemiddelde behaalden en het Franse duo Arnaud Labessouille/Guillaume Bousquet (BMW 323i) zegevierde in het Hoge gemiddelde. Het ploegenklassement ging naar Team Espoir tegen Kanker bestaande uit de ploegen Pascal Perroud/Christophe Marques (Porsche 911), Jean-Michel Paret/Roland Salvi (Porsche 911 SC) en Denis Léger/Christian Boulanger (VW Golf GTI).

Afgezien van de sportieve resultaten zal de 23e editie van de Tour de Corse Historique in het teken blijven staan van het tragische ongeval dat plaatsvond op dinsdag 10 oktober in SS3 (Col de Bacino – Borivoli). Het Organisatiecomité en alle deelnemers betuigen hun oprechte deelneming aan de familie van de overleden toeschouwer en betuigen hun diepste medeleven aan de twee gewonden die in het ziekenhuis zijn opgenomen en aan hun dierbaren.

Marie-Ange Dini (Voorzitter van het Organisatiecomité):De hele organisatie en deelnemers van de Tour de Corse Historique waren diep getroffen door de dood van de toeschouwer uit Porto Vecchio en door de ziekenhuisopname van de twee gewonden. In deze zeer gecompliceerde dramatische situatie moesten we onze verplichtingen jegens alle bemanningen uit Frankrijk en de rest van de wereld nakomen. We danken de deelnemers voor hun aanwezigheid, hun begrip en hun steun tijdens deze 23ste editie waarover het ongeval dat de eerste etappe van de rally markeerde een smet heeft geworpen.”

www.tourdecorse-historique.fr

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait