Central European Rally: Voorbeschouwing

TOYOTA GAZOO Racing-kanshebbers gaan nieuwe grensoverschrijdende uitdaging aan

 

Vers van het laatste succes in het constructeurskampioenschap staat het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team voor een geheel nieuwe uitdaging tijdens de voorlaatste ronde van het seizoen 2023: de Midden-Europese Rally (26-29 oktober) in Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk.

Nadat TGR-WRT zijn derde opeenvolgende constructeurstitel behaalde tijdens de vorige rally in Chili, gaat de aandacht nu uit naar wie van Kalle Rovanperä en Elfyn Evans dit jaar de rijderstitel zal winnen – de vijfde op rij van het team – met hun respectievelijke navigators Jonne Halttunen en Scott Martin in de strijd om de kroon van de co-rijders.

Er zijn 31 punten tussen Rovanperä en Evans met een maximum van 60 beschikbaar uit de laatste twee ronden, wat betekent dat Rovanperä zijn tweede opeenvolgende kampioenschap in Midden-Europa kan behalen als Evans hem niet overtreft. Een overwinning van Evans daarentegen zou garanderen dat hun strijd tot op de draad gaat tijdens de laatste ronde van de Rally van Japan in november.

In de line-up voor de Midden-Europese Rally zal achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier zich bij hen voegen, samen met Takamoto Katsuta om een vierde GR YARIS Rally1 HYBRID te rijden via het TGR WRC Challenge Program.

Na zeven opeenvolgende evenementen op gravel op een breed scala aan verschillende wegen over de hele wereld, is dit de eerste ronde die op asfalt wordt gehouden sinds de Croatia Rally in april. Het zal de eerste moderne FIA World Rally Championship-ronde zijn met podia die in drie verschillende landen worden gereden, wat voor het eerst sinds 2019 een terugkeer naar Duitsland markeert, evenals een debuut op de Tsjechische wegen en het eerste optreden van Oostenrijk sinds het inaugurele seizoen in 1973.

Het servicepark bevindt zich in de Duitse stad Passau en de shakedown vindt woensdagmiddag plaats in het nabijgelegen Tittling. De rally start donderdagmiddag vanuit de Tsjechische hoofdstad Praag en zijn beroemde kasteel, voor een super speciale openingsetappe op de paardenrenbaan Velká Chuchle aan de rand van de stad. Een volgende circuitetappe rond Klatovy volgt in de avond voordat de bemanningen terugkeren naar Passau.

De actie van vrijdag vindt ook uitsluitend plaats op Tsjechische wegen, met een drietal etappes die twee keer aan weerszijden van een bandenmontagezone in Prachatice worden gereden. Het parcours van zaterdag bevat twee tests in Oostenrijk en een andere in Duitsland, allemaal te herhalen na de middagdienst in Passau, terwijl een etappe aan weerszijden van de Duits-Oostenrijkse grens twee keer zal worden gereden om de finale van zondag te vormen.

 

Quotes:
Jari-Matti Latvala (Teambaas)“Om het constructeurskampioenschap veilig te hebben gesteld voordat we aan deze laatste twee evenementen beginnen,
is fantastisch en veel van de focus zal nu liggen op de strijd om de rijderstitel tussen Kalle en Elfyn. We zullen hen beiden onze volledige steun geven, zodat ze een vrij en eerlijk gevecht kunnen voeren en de beste coureur wint. We zullen ook Sébastien terug in onze line-up hebben en zijn passie om te winnen zal zoals altijd enorm zijn, en nu Taka geen druk heeft in termen van het kampioenschap, hoop ik dat hij in staat is om te vechten voor een ander podium in deze volgende evenementen. De Midden-Europese Rally zal voor iedereen nieuw zijn en we verwachten dat de wegen in deze tijd van het jaar erg veeleisend kunnen zijn: het kan nat of modderig zijn, of er kunnen veel bladeren op de weg liggen. Het zal niet gemakkelijk zijn voor de coureurs, maar ik weet dat onze auto erg sterk is geweest in dit soort omstandigheden en ik zal ze aanmoedigen om te pushen.”

Kalle Rovanperä (Rijdersauto 69)
“Het constructeurskampioenschap is een geweldige prestatie voor het hele team en nu zullen we hard pushen om te strijden voor de rijders- en bijrijderstitels in deze laatste evenementen van het seizoen. Wanneer het gevecht tussen teamgenoten is, is het altijd heel vriendelijk en eerlijk met dezelfde auto’s, dus het moet een goede zijn. Het is fijn om weer met een rallyauto op asfalt te staan; in onze test voelde ik me meteen comfortabel in de auto en hopelijk zal het hetzelfde zijn in de rally. Ik heb er alle vertrouwen in dat het een goed evenement voor ons kan worden: dit type asfaltrally past normaal gesproken het beste bij mij en ik heb goede resultaten behaald op dit soort wegen.”

Elfyn Evans (Rijdersauto 33)
“Met nog twee ronden te gaan is er nog steeds een behoorlijk groot gat naar Kalle voor ons in het kampioenschap, maar het is nog niet voorbij en we weten hoe snel dingen kunnen veranderen in deze wedstrijd. We zullen er alles aan doen om twee sterke rally’s te hebben om het seizoen af te sluiten en we zullen proberen de druk op te voeren. Dit wordt een nieuwe rally voor iedereen en met etappes in drie verschillende landen moeten we proberen een setup te hebben die overal kan werken. Bij elke nieuwe rally is het moeilijk om alleen op basis van video’s te meten hoe de etappes eruit zullen zien, maar het weer zal zeker een grote rol spelen in hoe vies de wegen worden en hoeveel grip er beschikbaar zal zijn.”

Sébastien Ogier (Rijdersauto 17)
“Ik ben heel blij dat het team weer constructeurskampioen is; Het is zeer verdiend na een geweldige klus dit seizoen. Hoewel het moeilijk is om te weten wat ik kan verwachten voor deze rally, ben ik altijd enthousiast om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het is tegenwoordig ook dicht bij huis voor mij, en ik weet zeker dat er veel rallyfans zullen zijn die naar ons kijken en ons steunen. Ik weet niet zeker of mijn startpositie optimaal zal zijn, maar het zal waarschijnlijk afhangen van het weer: als het droog is, kunnen we waarschijnlijk vechten voor de bovenste plaatsen, en als het nat is, kan het lastiger voor ons zijn nadat een paar auto’s door de etappes zijn gegaan. Maar ik begin elke rally altijd zo hoog mogelijk te mikken en het moet leuk zijn.”

Volg ons!

Volg TOYOTA GAZOO Racing WRT:Facebook: https://www.facebook.com/TOYOTAGAZOORacingWRC
Twitter: https://www.twitter.com/TGR_WRC (@TGR_WRC)Instagram:
https://www.instagram.com/tgr_wrc/ (@TGR_WRC)

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCCtALHup92q5xIFb7n9UXVg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait