Belgisch team wint voor de tweede keer op rij de Bridgestone World Solar Challenge

  • Team van KU-Leuven ingenieurstudenten haalt als eerste de eindmeet met wagen op zonne-energie. 
  • Bridgestone leverde ook voor deze editie speciaal ontworpen banden, gemaakt uit teruggewonnen carbon black, gerecycleerde olie, rijstvliessilica en andere gerecycleerde en hernieuwbare materialen 

 

Zaventem, 26 oktober 2023. Voor de tweede keer op rij wint een Belgisch team de Bridgestone World Solar Challenge. Team Innoptus, bestaande uit KU Leuven-ingenieursstudenten, haalde tijdens het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië als eerste de eindmeet. Het ‘Innoptus Solar team’ legde de 3.000 kilometer, dwars door de woestijn, af in een tijd van 34 uur, 4 minuten en 41 seconden. Maar liefst 48 minuten sneller dan hun overwinning in 2019. Het was al de tiende keer dat Bridgestone als titelpartner de World Solar Challenge ondersteunde.

De Bridgestone World Solar Challenge vond dit jaar plaats van 22 tot 29 oktober, maar werd reeds vandaag beslecht. Het Belgische team en hun aerodynamische ‘Infinite’ wagen met futuristische vin, ontworpen voor stabiliteit, kon profiteren van de zware, winderige omstandigheden, en bereikte zo als eerste de finish in Adelaide. Gedurende bijna de volledige race stond het Belgische team aan de kop van het klassement.

ENLITEN®”: premium EV-banden speciaal ontwikkeld voor de race 

Bridgestone voorzag alle 38 deelnemende teams van ENLITEN®-banden, die speciaal voor deze editie werden ontwikkeld. ENLITEN® banden zijn bovendien ook ecologischer en overtreffen zo de eisen van zowel klanten als de markt wat productprestaties betreft.

De ENLITEN®-banden voor de BWSC werden ontworpen om de deelnemende teams te helpen om te gaan met de extreme omstandigheden tijdens de 3.000 km lange race, door onder meer een lage rolweerstand, slijtvastheid en gewicht. De Bridgestone-banden bestonden dit jaar voor 63% uit gerecycleerde en hernieuwbare materialen, een stevige verbetering ten opzichte van de ca. 30% uit de BWSC van 2019. De gerecycleerde en hernieuwbare materialen gebruikt voor deze banden zijn onder andere gerecycleerde organische vezels, teruggewonnen carbon black, gerecycleerde rubberchemicaliën, gerecycleerde olie en verstevigingsmateriaal met gerecycleerd staal erin verwerkt. Daarnaast kregen de banden voor de cruiser-categorie bijkomend nog rijstvliessilica en door pyrolyse van afgedankte banden teruggewonnen carbon black.

Bridgestone leverde de banden op maat van de behoeften van de teams om de voordelen van de nieuwe ENLITEN®-technologie en de uitzonderlijke mogelijkheden van de banden aan te tonen. Bridgestone zal in de toekomst verder blijven schaven aan de met ENLITEN®-technologie uitgeruste banden op maat van zijn klanten in de motorsport, maar ook aan conventionele banden.

Jubileumeditie

Bridgestone Corporation was dit jaar reeds voor de tiende keer titelpartner van de Bridgestone World Solar Challenge (BWSC). Hiermee toont Bridgestone, in het jaar waarin het haar 60e verjaardag in de motorsport viert, haar toewijding op lange termijn aan een duurzame motorsport wereldwijd.

Veiligheid in de motorsport staat voor Bridgestone altijd en overal voorop, zeker in races waarbij de piloten herhaaldelijk geconfronteerd worden met extreme omstandigheden en situaties.  Het bedrijf gaat prat op zijn tomeloze beroepstrots en passie, en een onafgebroken inzet om zijn technologie, productie, logistiek en merk steeds verder te ontwikkelen en talenten te laten ontluiken via de motorsport. De steun die Bridgestone levert aan de BWSC en duurzame motorsportinitiatieven illustreren de “Energie-” en “Emotie”-waarden van het Bridgestone E8-engagement1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait