Lamborghini Espada en Countach tentoongesteld op Auto e Moto d’Epoca Bologna

Automobili Lamborghini’s eerste officiële deelname aan de klassieke beurs met twee iconen op de Polo Storico stand

Sant’Agata Bolognese, 26 oktober 2023 – Automobili Lamborghini staat van 40 tot 26 oktober in de schijnwerpers op de 29e editie van de Auto e Moto d’Epoca oldtimershow en voor het eerst in Bologna. In het jaar van zijn 60e verjaardag heeft het huis Sant’Agata Bolognese besloten om deel te nemen aan het evenement, dat vanaf dit jaar plaatsvindt in de hoofdstad van zijn thuisprovincie. De Lamborghini Polo Storico-stand toont twee Sant’Agata Bolognese-iconen: de eerste geproduceerde Countach LP 400 en de carrosserie van een Espada die momenteel wordt gerestaureerd, te zien als een werk in uitvoering.

 

“Automobili Lamborghini, vertegenwoordigd door Polo Storico, zal dit jaar voor het eerst officieel deelnemen aan dit evenement in het gebied dat bekend staat als Motor Valley”, aldus Alessandro Farmeschi, After Sales Director van Automobili Lamborghini. “Op de stand van Bologna presenteren we twee auto’s die het behoud van het erfgoed van het bedrijf en de Polo Storico-restauratieservice symboliseren: de eerste Countach, de LP 400 die normaal te zien is in ons museum in Sant’Agata Bolognese, en een Espada Series 3 van een Japanse liefhebber die momenteel wordt gerestaureerd.”

Polo Storico, ingehuldigd in 2015, is de afdeling van Automobili Lamborghini die toezicht houdt op het erfgoed van het bedrijf. In het bijzonder is het verantwoordelijk voor het behoud van de geschiedenis van het in Sant’Agata gevestigde bedrijf en zijn auto’s door het beheer en de studie van de bedrijfsarchieven; restauratie van klassieke auto’s; de certificering van klassieke Lamborghini’s tot en met de Diablo; en de organisatie van evenementen gewijd aan Lamborghini-verzamelaars.

1974 Countach LP 400, chassis #001

De oudste Countach die er bestaat is die met chassisnummer 1120001, die op 15 maart 1973 op de Autosalon van Genève werd onthuld. Het is heel anders dan de eerste Countach geproduceerd, de LP 500 showauto getoond in Genève in 1971, en is een belangrijk stuk Lamborghini geschiedenis. Oorspronkelijk rood gespoten, werd het gebruikt voor tal van tests en ontwikkelingsproeven na de show van Genève, en hoewel het al behoorlijk leek op de productieauto, die in 1974 zou arriveren, had het veel verschillende details. In juni 1973 werd het Countach-chassis 1120001 geportretteerd in een beroemde fotoshoot die verscheen in een van de toonaangevende Britse tijdschriften van die periode, terwijl hoofdtestrijder Bob Wallace ermee naar Sant’Agata Bolognese reed. In september 1973 leek deze auto te verdwijnen. Bij volgende shows verscheen een LP 400 verde Medio groen, waarvan velen dachten dat het een tweede auto was. De volledige waarheid over de Countach 001 kwam pas in 2003 aan het licht, toen in Zwitserland een LP 400 werd gevonden. Teruggenomen naar Sant’Agata Bolognese en aandachtig bestudeerd tijdens de restauratiewerkzaamheden die zijn originaliteit behielden, werd ontdekt dat er onder het groen nog steeds de rode verf zat en dat wat werd verondersteld twee verschillende auto’s te zijn, in feite één en dezelfde waren.

1972 Espada Series 3, chassis #8824

De Espada werd onthuld in 1968 en was de eerste vierzitter die werd geproduceerd door Automobili Lamborghini. Zeer laaghangend en uiterst innovatief, deze 12-cilinder auto met voormotor kon comfortabel plaats bieden aan vier passagiers, samen met een aanzienlijke hoeveelheid bagage, terwijl hij ultrasnel bleef. In 1970 werd de tweede serie Espada S2 geïntroduceerd en in 1972 kwam de S3, de definitieve versie die tot 1978 in productie bleef. De auto die op de Lamborghini-stand werd getoond, chassisnummer 8824, werd op 28 september 1972 geleverd aan de Lamborghini-dealer uit die tijd in de omgeving van Milaan en vervolgens verscheept naar de eerste eigenaar in Japan. Het wordt gepresenteerd op de show terwijl het wordt gerestaureerd door de Polo Storico, nog steeds kaal plaatwerk en met tekenen van bewerking, wachtend om te worden voltooid en teruggegeven aan de Japanse verzamelaareigenaar. Oorspronkelijk een prachtige kleurencombinatie, brons met een mosterdkleurig interieur, onderging deze Espada op 11 september 1972 de laatste fabriekstest.

De stand van Automobili Lamborghini bevindt zich in hal 32 tussen de ingangen Costituzione en Aldo Moro van Bologna Fiere, in tentoonstellingsruimte A16. De show loopt van 26 tot 29 oktober, met openingstijden van 9.6 tot 9.7 uur (27.28 tot <>.<> uur op <> en <> oktober).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait