Lamborghini Urus Performante in dienst bij de Italiaanse staatspolitie

Een uniek model van de Super SUV, uitgerust voor organentransport en speciale diensten, wordt in Rome gepresenteerd

Sant’Agata Bolognese/Rome, 12 december 2023 – De succesvolle twintigjarige samenwerking tussen Automobili Lamborghini en de Italiaanse “Polizia di Stato” wordt voortgezet. Deze keer heeft de autofabrikant uit Sant’Agata Bolognese een Urus Performante afgeleverd[1] aan de Italiaanse snelwegpolitie, die in 2024 in gebruik zal worden genomen. De ceremonie vond vandaag, dinsdag 12 december, plaats in Rome op het Piazza del Viminale, buiten het hoofdkantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Stephan Winkelmann, voorzitter en CEO van Automobili Lamborghini, overhandigde de sleutels aan de minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Piantedosi, in aanwezigheid van politiechef Vittorio Pisani.

De samenwerking tussen Automobili Lamborghini en de Italiaanse staatspolitie begon in 2004 en de Urus Performante is het zesde model dat deel uitmaakt van de vloot van de snelwegpolitie. De Super SUV voegt zich bij de Huracán LP610-4 en zal worden gebruikt voor speciale diensten, waaronder het dringende medische transport van organen en plasma.

Het is met groot genoegen dat we onze twintigjarige samenwerking met de Italiaanse staatspolitie voortzetten”, aldus Stephan Winkelmann, voorzitter en CEO van Automobili Lamborghini. “Wetende dat onze auto’s worden gebruikt voor publieke taken en vooral voor cruciale operaties om mensenlevens te redden, kan mij en het hele bedrijf alleen maar trots maken. Deze initiatieven, die ons veel voldoening schenken, tonen onze aangeboren nauwe banden met Italië.”

De Urus Performante werd uitgerust door Lamborghini-technici in Sant’Agata Bolognese, beginnend bij de buitenkant, volgens politiespecificaties. De kleurstelling is ontworpen door Lamborghini Centro Stile en combineert de klassieke blauwe kleur van de Italiaanse staatspolitie en wit, met driekleurige banden op de dorpels en veiligheidsgordel. De politielogo’s zijn in reflecterende folie op de deuren aangebracht, terwijl op het dak een lichtbalk met 360° blauwe LED-verlichting is geïnstalleerd, samen met een tweekleurige elektrische sirene.

De cockpit is op maat gemaakt met verschillende elementen die onmisbaar zijn voor de openbare veiligheidsdienst, waaronder een gepantserde wapenkist; een neerklapbaar berichtendisplay; en een speciaal compartiment in de kofferbak voor het opbergen van serviceapparatuur en een defibrillator voor eerste hulp. Het belangrijkste is dat er een draagbare koelkast voor het vervoer van organen is gemonteerd, inclusief een display en datalogger voor de continue bewaking van de interne temperatuur.

De Urus Performante is uitgerust met een twin-turbo V8-motor die 666 pk vermogen en 850 Nm koppel levert bij motortoerentallen van 2.300 tot 4.500 tpm, wat een acceleratie van 0 tot 100 km/u (ca. 60 mph) in slechts 3,3 seconden en een topsnelheid van 306 km/h (ca. 190 mph) garandeert. Een prestatie die, in combinatie met de beste rijdynamiek in zijn klasse, het mogelijk maakte om de beste tijd neer te zetten voor een productie-SUV op de befaamde Pikes Peak Hillclimb in 2022 (10:32.064).

[1] Brandstofverbruik en emissies voor Urus Performante; Gecombineerd verbruik en emissies: 14,1 l/100 km (WLTP); Gecombineerde CO2 emissies: 320 g/km (WLTP).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait