Beste diesel, het is tijd om afscheid te nemen

We kondigden het met trots aan de wereld aan tijdens de Climate Week NYC in september vorig jaar, en nu wordt het werkelijkheid: we hebben onze laatste dieselauto gebouwd.

 

Welke relatie je ook hebt gehad met onze dieselauto’s – of je nu hebt ontworpen, ontwikkeld, gebouwd, verkocht, verzonden, onderhouden, gekocht, gereden, schoongemaakt, hun banden hebt vervangen of gewoon van ze hebt gehouden – dit hele artikel is een eerbetoon aan jou.

 

Op een bewolkte donderdag begin februari bouwden onze collega’s in Gent hun laatste dieselwagen, een V60. En onlangs zag onze fabriek in Torslanda zijn laatste XC90-dieselauto van de band rollen.

 

Deze evenementen markeren een enorme mijlpaal in de 97-jarige geschiedenis van ons bedrijf. Met deze stap zetten we een grote stap in de richting van onze ambities om een volledig elektrische autofabrikant te worden en tegen 2040 netto nul uitstoot van broeikasgassen te bereiken.

 

Vaarwel diesel, hallo elektrisch

Onze dieselmotoren stonden lange tijd synoniem voor betrouwbaarheid en efficiëntie en betekenden decennialang veel voor ons. Het succes van onze dieselwagens speelde immers een belangrijke rol in onze evolutie naar een premiummerk.

 

In de afgelopen jaren is de elektrische revolutie sneller geëvolueerd dan de meesten van ons zich hadden kunnen voorstellen. En het wordt grotendeels aangedreven door strengere regelgeving rond uitlaatemissies, evenals de vraag van klanten als reactie op de klimaatcrisis en een verlangen naar schonere stadslucht. Nog maar vijf jaar geleden was de dieselmotor ons brood en boter in Europa, net als voor de meeste andere autofabrikanten. Het merendeel van de auto’s die we in 2019 in Europa verkochten, reed op diesel, terwijl elektrische modellen net aan populariteit begonnen te winnen.

 

Vandaag de dag zijn de meeste van onze verkopen op het continent geëlektrificeerde auto’s. Vorig jaar hebben we onze verkoop van volledig elektrische auto’s met 70 procent verhoogd en ons wereldwijde marktaandeel voor elektrische auto’s met 34 procent. De cijfers spreken voor zich en onderstrepen dat de volledig elektrische richting waar we nu naartoe gaan de juiste is om in te slaan, en dat doen we met onze vlag omhoog.

 

Hoewel onze toekomst inderdaad volledig elektrisch is, omvat ons gemengde portfolio een aantal uitstekende plug-in en mild hybride modellen en zal het fungeren als een perfecte brug naar die toekomst.

 

Een geschiedenis van trots

Voordat we afscheid nemen van onze dieselauto’s, laten we een wandeling door het geheugen maken en onderzoeken hoe het allemaal begon en zich ontvouwde. Hier zijn enkele belangrijke mijlpalen in onze dieselgeschiedenis:

  • Noch Zweden, noch Europa is een dieselmarkt. Degenen die dieselauto’s kopen, zijn meestal taxichauffeurs of langeafstandsreizigers. Maar mensen beginnen langzaam de voordelen van de efficiëntere dieselmotoren in te zien en de vraag neemt toe. Daarom luisteren we naar onze klanten en introduceren we onze allereerste dieselauto: de Volvo 244 GL D6. De motor is krachtig, zeer efficiënt en ’s werelds eerste zescilinder dieselmotor voor personenauto’s!
  • De dieselautoscene komt in een stroomversnelling. Met de lancering van de Volvo V70 is het ook eindelijk tijd om onze eerste zelfgebouwde dieselmotor te introduceren. Dit vijfcilinderstuk, geproduceerd in de Volvo Powertrain-fabriek in Skövde, Zweden, wordt een enorm succes
  • en zal veel Volvo’s in heel Europa aandrijven. Hij is gemaakt in verschillende versies en is zo krachtig dat hij zelfs op het circuit wordt gebruikt in een auto genaamd S60 Challenge. Leuk weetje: onze vrienden van Volvo Penta besluiten om een maritieme versie van deze motor te maken.
  • Tijd voor onze volgende grote dieselmijlpaal: de lancering van de Drive-E-serie – met kleine maar zeer efficiënte 1,6-liter dieselmotoren. Met de zon op je gezicht en de wind in de rug kun je 1.300 km rijden op een enkele tank, en de C02-uitstoot is zo laag dat ze in Zweden worden geclassificeerd als ‘groene motoren’. De Drive-E-motoren zijn flexibel gebouwd en werken goed in verschillende Volvo-modellen. En met hun balans tussen efficiëntie en prestaties betekenen ze een grote stap voorwaarts in dieseltechnologie.
  • We lanceren de Volvo V60 D6 plug-in hybride, een unieke auto: het is ’s werelds eerste plug-in hybride met een dieselmotor. Op dat moment is het ons technisch meest geavanceerde model ooit – elektrisch, hybride en een muscle car tegelijk. En het is echt een technisch wonder. Afhankelijk van de rijmodus kan hij tot 50 kilometer elektrisch rijden, heeft hij een totale actieradius tot 1.000 kilometer en accelereert hij met een gecombineerd vermogen van 215+70 pk van 0 naar 100 km/u in 6,2 seconden.
  • Voor de tweede keer in de geschiedenis lanceren we een volledig zelfgebouwde dieselmotorfamilie: Volvo Engine Architecture (VEA). De combinatie van een hogere injectiedruk en de unieke i-ART-technologie wordt in de dieselindustrie als revolutionair beschouwd. Onze klanten kunnen genieten van een lager brandstofverbruik, lagere emissies en een hoog vermogen – en met een duidelijk, brullend geluid als bonus. De nieuwe motoren worden gebruikt in verschillende modellen en worden een succes in de XC90 generatie 2. Ze leven voort tot het einde en drijven de allerlaatste dieselaangedreven V60 en XC90 aan die we bouwen.
  • We stappen af van verbrandingsmotoren door ons belang in Aurobay te verkopen, de joint venture voor verbrandingsmotoren die we samen met Geely Holding hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait