Het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps viert zijn 40e verjaardag met een bijzondere tentoonstelling: 50 racehelmen van Jacky Ickx worden aan de collectie van het museum toegevoegd.

Stavelot, 15 april 2024 – Na vorig najaar de miljoenste bezoeker te hebben verwelkomd, maakt de Abdij van Stavelot zich opnieuw op voor een feestelijk moment. Deze lente viert het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps zijn 40e verjaardag. Gevestigd in de prachtige gewelfde kelders van de Abdij, vertelt dit museum het verhaal van het beroemdste en meest mythische circuit ter wereld in vier decennia aan (auto)geschiedenis en passie voor de motorsport.

 

Momenteel telt het museum een indrukwekkende collectie van 47 auto’s en 40 motoren, die elk getuigen van de rijke en bewogen geschiedenis van de autosport en het nabijgelegen circuit. Als onderdeel van het feestjaar heeft het museum een jaar aan speciale evenementen gepland. Dit omvat o.a. de uitbreiding van de collectie met een unieke tentoonstelling van 50 racehelmen van Jacky Ickx, de meest legendarische en iconische Belgische autopiloot.

 

Of het nu gaat om een bezoek met het gezin, met vrienden of alleen, een bezoek aan het museum is meer dan ooit de moeite waard. Zelfs degenen die niet bekend zijn met de autosport zullen onder de indruk zijn van de indrukwekkende collectie aan historische en moderne wagens en motoren en de rijke geschiedenis van het circuit die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van de regio.

Na het succes van tentoonstelling van de auto’s van rallyrijder Thierry Neuville eerder dit jaar, en de huidige tentoonstelling die 12 uitzonderlijke wagens tentoonstelt ter ere van de 100e verjaardag van de 24 uur van Spa-Francorchamps, voegt het museum nu ook 50 racehelmen van Jacky Ickx toe aan zijn collectie.

 

Dit is geen toeval, want de iconische bochten van het circuit vormen als het ware de rode draad doorheen de rijke carrière van de Belgische autopiloot. Het was immers op het circuit van Spa-Francorchamps dat de Jacky Ickx in 1966 een eerste belangrijke overwinning behaalde in de 24 uur van Spa-Francorchamps. Het was een eerste van vele overwinningen op het circuit en de start van een rijke carrière. De helm die hij droeg tijdens deze eerste overwinning maakt deel uit van de collectie, samen met die van zijn eerste Europese kampioenschap in de F2 en zijn eerste Formule 1-overwinning op Monza het jaar daarop. Deze twee helmen getuigen, samen met de 48 andere stuks, van het talent en de veelzijdigheid van de piloot, en illustreren zijn prestaties op ’s werelds snelste circuits en in uitdagende evenementen zoals Parijs-Dakar.

 

Deze helmen zijn veel meer dan alleen historische voorwerpen; ze vertegenwoordigen de triomfen en uitdagingen overwonnen door een van de grootste autopiloten aller tijden,” aldus Jean-Claude Mathoul, directeur van het Museum van het Circuit de Spa-Francorchamps. “Hun expositie in ons museum markeert niet alleen ons 40-jarig jubileum, maar is ook een bevestiging van de belangrijk rol die Jacky Ickx speelt in de geschiedenis van de autosport, het circuit en de regio. Jacky Ickx is immers ook ereburger van Stavelot, de stad waarin het circuit van Spa-Francorchamps zich bevindt.”

Naast deze nieuwe tentoonstelling organiseert het museum een reeks evenementen doorheen het hele jaar. Hierbij de agenda voor deze lente:

 

  • Woensdag 1 mei: Ter gelegenheid van de 30ste herdenking van het overlijden van Ayrton Senna zal een eerbetoon aan ‘Magic Senna’ plaatsvinden in de vorm van een tentoonstelling met diverse objecten en illustraties, evenals een ‘Speed Action Café’. Hier zullen mensen die aanwezig waren in Imola in 1994, werkzaam zijn in de wereld van de Formule 1 en Senna goed kenden, samenkomen, waaronder Pierre Van Vliet, Luc Willems en Georges de Coster. Voor inschrijvingen en meer informatie kunt u terecht op www.Speedactiontv.be
  • Vrijdag 31 mei: Presentatie door designer Pierre Leclercq. Als Director of Style bij Citroën overziet deze Belg het volledige proces van het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe auto’s voor Citroën. Ook voor de nieuwe Citroën eC3 die speciaal voor deze gelegenheid zal worden gepresenteerd.
  • Tot 26 juni: Tentoonstelling van 12 uitzonderlijke auto’s ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de 24 uur van Spa-Francorchamps. Van de Speedsport die deelnam aan de eerste editie van de race in 1924, tot een HRG uit 1949, een BMW 3L/CSL uit 1973, tot een Bentley Continental GT3 uit 2017.
  • Tot het voorjaar van 2025: Tentoonstelling van 50 helmen van Jacky Ickx, die de carrière van de beste Belgische autocoureur traceren.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op https://musee-circuit.be/.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait