Rally van Polen: Dag 4

Supersub Rovanperä boekt opmerkelijke overwinning voor TOYOTA GAZOO Racing

Kalle Rovanperä heeft een opmerkelijke overwinning behaald na zijn late oproep voor de Rally van Polen, met een één-twee finish van het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team voor Elfyn Evans.

Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen, die er nog nooit eerder aan hadden deelgenomen, zouden oorspronkelijk niet de eerste ronde van het FIA World Rally Championship in Polen sinds 2017 op hun gedeeltelijke programma van dit seizoen opnemen. Dat was tot dinsdag deze week toen ze de oproep kregen om in te vallen voor hun teamgenoten Sébastien Ogier en Vincent Landais, die niet konden deelnemen nadat ze helaas betrokken waren bij een verkeersongeval tijdens verkenning.

Zonder enige test voorafgaand aan het evenement of de andere voorbereiding die normaal gesproken door WRC-bemanningen voor een evenement wordt uitgevoerd, ondernamen de regerende wereldkampioenen op woensdag en donderdag een intensief verkenningsschema om temponotities te maken voor de snelle graveletappes, terwijl drie runs in shakedown hun enige kans waren om voor de start op snelheid te komen in de GR YARIS Rally1 HYBRID.

Ze stonden vierde in het algemeen klassement na een uitdagende eerste volledige lus van etappes op vrijdagochtend, maar Rovanperä begon al snel zijn gebrek aan voorbereiding te verloochenen en de snelheid te tonen waar hij bekend om staat op vlakke grindwegen. Hij was aan het einde van vrijdag slechts 1,8 seconden verwijderd van de leiding en won vervolgens de eerste twee tests van zaterdag om de leiding over te nemen aan de top van het klassement.

Rovanperä was de snelste in zes van de zeven etappes op de langste dag van de rally en nam een voorsprong van 9,4 seconden op de laatste dag van zondag op Andreas Mikkelsen (Hyundai), die vervolgens wegviel nadat hij schade had opgelopen terwijl hij probeerde de druk op de ketel te houden. Hij was de op twee na snelste in de Power Stage die de rally afsloot en pakte de overwinning met 28,3 seconden: de 13e en misschien wel meest indrukwekkende WRC-overwinning tot nu toe voor de coureur van auto #69 bij wat zijn 69e start in de serie was.

Evans en bijrijder Scott Martin waren ook een groot deel van het weekend stevig in de strijd om de overwinning met een sterke prestatie. Ze zaten zaterdagmiddag slechts 0,4 seconden achter op hun teamgenoten, voordat ze in de eerste etappe van de middaglus een bandenprobleem kregen dat hen enkele seconden kostte en hen terugviel naar de derde plaats. Evans heroverde de tweede plaats op zondagochtend terwijl hij pushte om hun score op zondag te maximaliseren, hoewel hij in de Power Stage een bandendeflatie zou oplopen waardoor hij daar de zevende snelste en vierde werd in het Super Sunday-klassement. Toch verkleint hij het gat naar de leider in het rijderskampioenschap tot 15 punten.

Tijdens zijn eerste rally in Polen bouwde Takamoto Katsuta zijn vertrouwen en gevoel op met de auto aan de start van drie opeenvolgende evenementen op snel gravel. Hij zette vrijdagmiddag al sterke tijden neer, voordat hij zware omstandigheden vooraan in de wegorde meemaakte en uiteindelijk als achtste algemeen eindigde.

In het constructeurskampioenschap pakte TGR-WRT de meeste punten van het weekend en kwam tot op 10 punten van de leiding.

De GR Yaris Rally2 blijft sterk presteren in zijn debuutseizoen en behaalde een derde opeenvolgende WRC2-overwinning in Polen in handen van Sami Pajari en Enni Mälkönen, die hun tweede opeenvolgende overwinning behaalden in hun door Printsport gerunde auto.

Quotes:
Jari-Matti Latvala (teambaas)
“Het is ongelooflijk dat Kalle en Jonne deze rally hebben kunnen winnen. Toen ik Kalle dinsdagmiddag belde en hem vroeg om hier in Polen te rijden, vertelde ik hem dat ik niet verwachtte dat hij zou winnen. Ik wist dat zijn natuurlijke rijstijl hem in ieder geval in de top vijf zou kunnen brengen, wat ons nog steeds zou helpen voor het kampioenschap. Ik weet dat het niet de leukste manier was voor een team om zonder voorbereiding aan een rally te beginnen, dus bedankt voor het denken aan het team en er alles aan te doen om ons te ondersteunen en ons veel punten te bezorgen. Dank ook aan Elfyn en Scott, die dit weekend ook deden wat ze konden om Kalle en Jonne te steunen, en een 1-2 resultaat kon bijna niet beter. Elfyn had de pech dat ze niet meer punten scoorde voor het kampioenschap, maar al met al is het een positief resultaat voor ons.”

Kalle Rovanperä (Rijdersauto 69)
“Het was een geweldige week en best een zware week: we hebben hard gewerkt en ik voel me nu behoorlijk moe! Met de beperkte voorbereiding die we hadden, was het niet zo gemakkelijk op dit soort snelle rally’s waar je moet blijven pushen. Ik denk dat we alles hebben gedaan wat we konden, de hele tijd werkten met het strakke schema dat we hadden en ons aan ons plan hielden op de podia, en het heeft uiteindelijk allemaal zijn vruchten afgeworpen. Zondag was nog een belangrijke dag met veel kilometers en technische etappes. We probeerden het tempo van gisteren vast te houden, veilig genoeg te zijn om de overwinning mee naar huis te nemen, maar ook wat meer punten te pakken. Aan de finish hebben we best veel punten voor het team weten te pakken, wat voor ons het doel was toen we dinsdag het telefoontje van het team kregen, dus ik denk dat het een goed idee was om te komen!”

Elfyn Evans (Coureur auto 33):
“Aan het einde van de rally is onze algemene positie goed. De zondagpunten zijn bijna net zo belangrijk en we hebben geprobeerd er vandaag zoveel mogelijk te halen. Het ging allemaal goed, maar helaas hadden we in de Power Stage een probleem met een lekke band: er lag een steen op de lijn en ik kon niet veel doen. We verloren maar een paar seconden, maar met dit puntensysteem kan zo’n klein probleem je flink benadelen, dus het was teleurstellend om de rally op deze manier uit te rijden. Onze snelheid dit weekend was niet slecht: vrijdag was goed met de wegpositie die we hadden en zaterdag ging ook goed tot het bandenprobleem. Het is zeker zo dat het gevoel in de auto veel beter is dan in de vorige rally’s. We moeten dat voortzetten, voortbouwen op wat we hier hebben geleerd en proberen goed werk te leveren in Letland.”

Takamoto Katsuta (Coureur auto 18)
“Gefeliciteerd Kalle, Jonne en het hele team met dit resultaat. Voor mij was het een moeilijke rally. Ik had het erg moeilijk op vrijdagochtend en dit kostte me achteraf, met een moeilijkere basispositie voor zaterdag en zondag. Het was moeilijk om veel te doen op deze laatste dag en het goede resultaat te behalen dat we voor het team wilden. Tegelijkertijd leerde ik veel over hoe ik goed kon rijden in dit soort omstandigheden. We hadden een aantal goede secties en een goed gevoel en dat moeten we meenemen naar de volgende rally in Letland, en ook de dingen verbeteren die niet zo goed waren, zodat we daar beter kunnen zijn.”

VOORLOPIG EINDKLASSEMENT RALLY VAN POLEN 

1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2u33m07.6s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +28.3s
3 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +42.7s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m10.8s
5 Mārtiņš Sesks/Renārs Francis (Ford Puma Rally1) +1m47.0s
6 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m16.6s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m18.0s
8 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m26.7s
9 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +7m50.7s
10 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +8m12.7s
(Uitslagen vanaf zondag 16:30 uur, kijk voor de laatste uitslagen op www.wrc.com
)

2024 FIA World Rally Championship voor coureurs na ronde 7:
1 Thierry Neuville 136 punten
2 Elfyn Evans 121
3 Ott Tänak 115
4 Sébastien Ogier 92
5 Adrien Fourmaux 91
6 Kalle Rovanperä 63
7 Takamoto Katsuta 58
8 Andreas Mikkelsen 29
9 Dani Sordo 27
10 Esapekka Lappi 23

2024 FIA World Rally Championship voor fabrikanten na ronde 7:
1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 311 punten
2 TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 301
3 M-Sport Ford World Rally Team 156

Wat is de volgende stap?
De Rally van Letland (18-21 juli) is een gloednieuw evenement voor het WRC, met meer snelle gravelwegen. Hoewel het servicepark zich in de zuidelijke kuststad Liepāja bevindt, begint de rally vanuit de hoofdstad Riga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait