EEN STERKE POLE POSITION EN EEN DERDE PLAATS IN HET TEAMKLASSEMENT VOOR DS AUTOMOBILES TIJDENS DE PORTLAND E-PRIX

  • Jean-Éric Vergne eiste de 17Þ pole position van zijn carrière op zondag in Portland

 

  • Dankzij zijn vijfde plaats in de tweede race van het weekend blijft de Fransman in het heetst van de strijd om het podium in het rijderskampioenschap

 

  • DS PENSKE blijft derde in het ploegenklassement op weg naar de laatste twee rondes van het seizoen

 

Na de openingswedstrijd in Portland op zaterdag, ging seizoen 10 van het ABB FIA Formula E World Championship zondag verder in Amerika. Voor DS PENSKE begon de dag op de best mogelijke manier met Jean-Eric Vergne die na een briljante kwalificatiesessie de pole position veroverde. Dit was de 17e pole van zijn carrière, het hoogste aantal pole positions voor een individuele coureur in de geschiedenis van de Formule E. Met Stoffel Vandoorne op de 10e plaats op de grid had de Franse premiumfabrikant hoge verwachtingen van een uitstekend resultaat.

In de race demonstreerde JEV opnieuw de uitstekende prestaties van zijn DS E-TENSE FE23 door consequent vooraan te vechten. Een Safety Car na de helft gooide echter roet in het eten van de strategie van het team. Daardoor moest de Franse tweevoudig kampioen uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats, waardoor hij enkele waardevolle kampioenschapspunten kon pakken. Met een voorlopige zesde plaats in het huidige rijdersklassement blijft de tweevoudig kampioen strijden om het eindpodium aan het einde van het jaar.

Voor Stoffel was de race van zondag lastiger. Vechtend voor een plaats in de top 10 kwam de Belg uiteindelijk als 11e over de finish.

Het was een geweldig resultaat in het teamklassement voor DS PENSKE. Met een totaal van 13 gescoorde punten heeft het Frans-Amerikaanse team zijn derde plaats in de voorlopige kampioenschapsranglijst geconsolideerd en heeft het nu een voorsprong van 16 punten op zijn naaste rivaal.

In het constructeurskampioenschap hebben al deze goede resultaten van DS Automobiles Stellantis op de laatste trede van het voorlopige podium gezet.

De volgende ronde van het ABB FIA Formula E World Championship over drie weken zal alles voor eens en voor altijd regelen. De London E-Prix is helemaal klaar om de laatste twee races van seizoen 10 te organiseren – en de verwachtingen zijn hooggespannen.

 

 

Eugenio Franzetti, DS Performance Director:

“Vandaag was weer een emotionele dag. Allereerst hebben we een prachtige pole position behaald: onze derde van het seizoen, en onze negende plaats op de eerste rij sinds het begin van het jaar! Dit is een duidelijk teken dat de prestaties van onze DS E-TENSE FE23 nog steeds op een zeer hoog niveau liggen. Na afloop was de race extreem close, zoals vaak het geval is als het veld dicht bij elkaar zit. Er was veel contact tussen de coureurs en uiteindelijk eindigde JEV op P5. Samen met de drie punten voor pole levert dit ons een uitstekende score op voor het kampioenschap. De race van Stoffel had meer pech. Hij vocht als een leeuw en kwam regelmatig in de buurt van de punten, maar zonder zijn doel te kunnen bereiken. Al met al was het echter een zeer positief weekend voor ons, want we verlaten Portland op de derde trede van het voorlopige podium in zowel het team- als het constructeursklassement, met Stellantis. Ons doel is nu om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de seizoensfinale in Londen.”

 

Jean-Éric Vergne, Formule E-kampioen van 2018 en 2019 :

“We hebben vandaag weer een goede dag gehad. Ik ben erg blij met onze prestaties in de kwalificatie, maar ook met de pole position en de drie punten die daarbij hoorden. In de race denk ik dat we de juiste dingen hebben gedaan: we hadden gewoon een beetje pech met de Safety Car. Dit heeft ons ongetwijfeld een podium gekost, of zelfs een kans op de overwinning. Dat gezegd hebbende, was het weekend als geheel zeer positief voor het team, aangezien het prestatieniveau steeds hoger wordt. Misschien hadden we meer verdiend, maar we zijn tevreden met het werk dat we hebben gedaan.”

 

Stoffel Vandoorne, Formule E-kampioen 2022:

“De kwalificatie ging beter dan gisteren. Ik miste de duels echter op slechts een paar honderdsten van een seconde. Dat is natuurlijk jammer, want we wisten dat het belangrijk was om ons vooraan te kwalificeren. Daarna zou de race altijd moeilijk worden en was het moeilijk om weer in het veld te komen. De safety car werkte ook niet in ons voordeel. Maar we hebben vandaag veel geleerd, dus nu moeten we ons concentreren op de laatste twee races van het seizoen in Londen. Het zal heel anders zijn dan Portland en we hopen het daar goed te doen.”

 

Kerncijfers sinds DS Automobiles toetrad tot de Formule E:

  • 119 vluchten
  • 4 kampioenstitels
  • 16 overwinningen
  • 51 podia
  • 24 pole posities

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait