Sparki: “niet de techniek van onze laadpalen is de beperkende factor, maar de techniek van de auto’s”

Snelste netwerk, dankzij slim design

Sparki, een Belgische pionier in ultrasnelle laadinfrastructuur, biedt een netwerk dat is ontworpen rond maximale snelheid en betrouwbaarheid. Waar andere netwerken vaak worden beperkt door de techniek van hun laadpalen, is Sparki voorbereid op de toekomst. Elke laadlocatie beschikt over laders van minstens 300 kWh, waardoor de beperking volledig bij het voertuig ligt.

 

“We willen dat onze laadpalen geen bottleneck zijn,” zegt Gorik Vandersanden, oprichter en Managing Director. “Als je auto het aankan, dan laad je bij ons aan volle snelheid.” Dankzij deze aanpak is Sparki per laadpaal één van de sterkst presterende netwerken in België.

 

Regionale verschillen in laaddynamiek

Sparki analyseert nauwgezet het gebruik van haar netwerk en ziet opvallende regionale verschillen. Wallonië blijkt tot drie keer beter te presteren dan West-Vlaanderen, waar de laadpunten opvallend onder het gemiddelde scoren.

Een verklaring hiervoor ligt mogelijk in de infrastructuur: in landelijke gebieden hebben veel gebruikers thuislaadmogelijkheden, terwijl stedelijke gebieden vaker een beroep doen op publiek laden. Locaties in Oost-Vlaanderen, Limburg, Antwerpen en Brussel doen het gemiddeld goed, terwijl West-Vlaanderen structureel achterblijft. “We blijven investeren in communicatie en strategische optimalisatie van onze locaties,” zegt Vandersanden.

 

Gebruikspieken en gebruikersprofielen

Uit de data die Sparki heeft geanalyseerd, blijkt dat de drukste momenten zich situeren rond 10:00 en 17:00 uur, met opvallende pieken op zaterdag en zondag. Dit toont aan dat veel gebruikers laden tijdens boodschappen, uitstappen en hobby’s van de kinderen of familiebezoek.

 

Er is ook een kleinere piek ’s avonds, mogelijk wanneer mensen thuiskomen of onderweg nog snel willen bijladen.

 

Er zijn duidelijke patronen: veel gebruikers laden slechts één keer per week, vaak op een vast tijdstip. Sparki ziet ook verschillen tussen weekdagen – donderdag is opvallend kalm, mogelijk omdat op woensdag al veel gebruikers laden voor de rest van de week. “Die inzichten helpen ons bij de uitbouw van slimme communicatie en capaciteitsplanning,” aldus Roy de Voogt, die de data van nabij heeft geanalyseerd.

 

Gebruiksgemak en laagdrempeligheid voorop

Sparki kiest resoluut voor toegankelijkheid. Gebruikers kunnen laden met de Sparki laadpas of app, bankkaart en de meeste andere laadpassen. De helpdesk is meertalig, goed bereikbaar en biedt hulp aan nieuwe gebruikers die hun weg zoeken in elektrisch laden. “We merken dat onze klanten onze service waarderen. Zeker wie voor het eerst elektrisch rijdt, heeft vragen – en daar staan wij klaar. We hebben ook een 24/7 helplijn. Als je die belt, krijg je ook echt iemand aan de lijn die je in je eigen taal verder helpt. Geen computer dus.”

 

100% groene stroom met garanties van oorsprong

Duurzaamheid is geen hol begrip bij Sparki: elke kilowattuur stroom op het netwerk is hernieuwbaar en wordt ondersteund door officiële garanties van oorsprong. “We investeren bewust extra in groene certificaten. Elke gebruiker die bij ons laadt, kan er zeker van zijn dat hij op écht groene energie rijdt,” zegt Vandersanden.

Daarmee onderscheidt Sparki zich van andere spelers die niet altijd transparant communiceren over hun stroombron.

 

Vooruitkijken: technologie die klaar is voor een elektrische toekomst

Sparki investeert vandaag al in infrastructuur die voorbereid is op de toekomst. “We kiezen bewust voor krachtige aansluitingen zodat, naarmate wagens sneller kunnen laden, wij hen kunnen volgen.” Daarmee anticipeert het bedrijf op de groeiende noden van zakelijke chauffeurs, langeafstandgebruikers en mensen zonder thuislaadmogelijkheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait