- De Audi A6 Avant en Audi A6 Berline als e-hybrid quattro, elk verkrijgbaar in twee vermogensniveaus met tot 106 kilometer elektrisch rijbereik
- Verbeterde efficiëntie en prestaties dankzij hoogspanningsbatterij met grotere capaciteit, slimme recuperatiestrategie en slim hybridebeheer
- Standaard vierwielbesturing; topmodel met 270 kW systeemvermogen krijgt een sportonderstel, S line-uitrusting, 19-duimsvelgen en rode remklauwen
Audi breidt het gamma van de nieuwe Audi A6 uit met twee plug-inhybride modellen die maximale efficiëntie en superieur comfort verzoenen met krachtige prestaties. Zowel de Audi A6 Avant e-hybrid quattro* als de Audi A6 Berline e-hybrid quattro* kan worden besteld in twee vermogensniveaus: 220 kW en 270 kW systeemvermogen. De nieuwe generatie van de hoogspanningsbatterij in de plug-inhybrides heeft een ongeveer 45 procent grotere capaciteit dan haar voorganger. Daardoor staat er 25,9 kWh (netto 20,7 kWh) vermogen ter beschikking voor elektrisch rijden.

Colour: Glacier white
De nieuwe plug-inhybride modellen bieden nog meer flexibiliteit en efficiëntie, door het beste van elektrisch rijden te verzoenen met de voordelen van een verbrandingsmotor. Klanten kunnen kiezen tussen de Avant en de Berline. Beide modellen hebben een lange wielbasis, een langgerekte motorkap en een breed spoor, wat zorgt voor een krachtige en prestigieuze uitstraling. Terwijl de Audi A6 Berline e-hybrid quattro* vooral elegantie uitademt dankzij de vloeiende welving van de bovenrand van de ruiten, straalt de Avant met zijn steilere achterkant, flankerende aeropanelen en dakrandspoiler veeleer een dynamische look uit. Beide modellen geven blijk van een sterke présence dankzij hun markante achterlichten, brede lichtstrip en hooggeplaatste Audi-ringen.
De nieuwe Audi A6 Avant e-hybrid quattro* en de Audi A6 Berline e-hybrid quattro* zijn allebei beschikbaar in twee vermogensniveaus. De voertuigen worden aangedreven door een 2.0 TFSI-motor met een vermogen van 185 kW (252 pk) en een elektromotor die tot 105 kW levert. In de versies met 270 kW en 500 Nm koppel kunnen de Avant en Berline in 5,3 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren.
De versies met 220 kW en 450 Nm koppel kunnen in 6,0 seconden van 0 tot 100 km/u accelereren. Alle varianten halen een topsnelheid van 250 km/u.
Het hart van de plug-inhybridetechnologie is de hoogspanningsbatterij: Audi heeft haar capaciteit opgevoerd tot 25,9 kWh (netto 20,7 kWh), een winst van ongeveer 45 procent ten opzichte van haar voorganger. Dat betekent dat zowel de Avant als de Berline meer dan 100 kilometer zuiver elektrisch kan rijden. Het maximale AC-oplaadvermogen bedraagt nu 11 kW. Als de batterij helemaal leeg is, duurt het slechts 2,5 uur om ze tot 100 procent op te laden.
Ook de recuperatieprestaties zijn verbeterd. De mate van stuwkrachtrecuperatie in de elektrische rijmodus (EV-modus) kan worden ingesteld op drie verschillende niveaus met behulp van paddles aan het stuurwiel. De nieuwe Audi A6 e-hybrid rijdt zo lang mogelijk elektrisch om de beschikbare batterijlading volledig te benutten tot aan de bestemming van de bestuurder. Het voertuig recupereert automatisch energie op basis van routegegevens die zijn opgeslagen in het navigatiesysteem, wanneer die functie is geactiveerd. De nieuwe Audi A6 e-hybrid quattro* kan ook automatisch energie recupereren zonder actieve routegeleiding.
Het hybridebeheer van de nieuwe modellen is ontworpen voor efficiëntie, flexibiliteit en maximaal comfort voor de klant en selecteert dus automatisch de optimale werkingsstrategie. Het systeem beschikt over twee bedrijfsmodi: EV en Hybrid. In de EV-modus rijden de plug-inhybride modellen zuiver elektrisch. In de Hybrid-modus handhaaft het hybridebeheersysteem indien nodig een specifiek laadniveau om voldoende elektrische energie op te sparen voor later gebruik. Naast de automatische Hybrid-modus kan het gewenste laadniveau individueel worden geselecteerd met behulp van een digitale schuifregelaar.
In combinatie met de quattro ultra-aandrijving en de standaard vierwielbesturing speelt de geëlektrificeerde versnellingsbak met dubbele koppeling een belangrijke rol in de dynamische rijervaring: hij verhoogt de levendigheid bij lage snelheden en zorgt voor nog meer stabiliteit bij hogere snelheden. Dat draagt bij tot het rijcomfort, net als de dichter afgesloten ruiten en geoptimaliseerde deurafdichtingen. Die maatregelen zorgen voor een nog aangenamere akoestiek in het interieur in vergelijking met de voorganger, aangezien de geluidsisolatie met maar liefst 30 procent is verbeterd.
Met een systeemvermogen van 220 kW begint de Audi A6 Berline e-hybrid quattro* bij 68.750 euro, terwijl de vanafprijs voor de Avant e-hybrid quattro* 71.150 euro bedraagt. Voor het hogere vermogensniveau met 270 kW beginnen de prijzen bij 80.250 euro voor de Berline en 82.650 euro voor de Avant. Beide topversies worden standaard geleverd met een bijzonder sportieve en complete uitrusting, waaronder de S line-afwerking voor interieur en exterieur, een sportonderstel, grotere velgen, rode remklauwen én het Technology Pack, dat uitblinkt in rijcomfort en slimme assistentietechnologie. De nieuwe e-hybrid-modellen zijn vanaf 8 mei 2025 te bestellen, en worden eind van deze zomer in België verwacht.
Specifiek voor de Belgische markt zal de nieuwe Audi A6 e-hybrid vanaf de lancering ook beschikbaar zijn als Corporate Edition. Deze populaire uitvoering is ontworpen om in te spelen op de behoeften van professionele klanten en combineert een uitgebreide standaarduitrusting met een scherpe positionering. Ze biedt onder meer geavanceerde rijhulpsystemen en connectiviteitsopties specifiek gericht op het verhogen van het rijcomfort.
Bovendien is de Corporate Edition van de Audi A6 Berline e-hybrid geconfigureerd met een CO₂-uitstoot van minder dan 50 g/km – een strategische keuze om optimaal te kunnen inspelen op de toekomstige fiscale hervormingen en de daaraan gekoppelde voordelen voor bedrijfswagens.

Colour: Glacier white
Standaard vierwielbesturing; sportieve uitrusting in topversie
De Audi A6 e-hybrid quattro-modellen bieden een sportieve en comfortabele rijervaring dankzij de geëlektrificeerde versnellingsbak met dubbele koppeling in combinatie met de quattro ultra-aandrijving. Ook de vierwielbesturing, die standaard wordt geleverd in alle Audi A6 e-hybrid-varianten, draagt daartoe bij. Die zorgt voor een dynamisch weggedrag en een hoog comfortniveau door de achterwielen tot vijf graden in tegengestelde richting van de voorwielen te sturen bij snelheden tot ruwweg 60 km/u. Dat verkleint de draaicirkel, waardoor de auto wendbaarder wordt in stadsverkeer en krappe bochten. Bij gemiddelde en hogere snelheden sturen de achterwielen in dezelfde richting, voor een stabiel en nog nauwkeuriger weggedrag.
De varianten met een systeemvermogen van 270 kW en standaard S line-exterieuruitrusting ogen bijzonder sportief, aangezien het zwarte Singleframe een grotere structuur heeft en de in tweeën verdeelde luchtinlaten aan de voorkant een markanter design vertonen. Deze laatste zijn afgewerkt in matte antraciet chroomlook, net als het sierelement rond de diffusor met zijn sportievere design. De dynamische look wordt aangevuld door het sportonderstel met strakkere veer-/demperafstelling, dat de Audi A6 e-hybrid 20 millimeter lager legt dan het standaardonderstel. Ook 19-duimsvelgen en rode remklauwen zijn inbegrepen. In het interieur zorgen sportstoelen met uitgesproken zijwangen voor meer zijdelingse steun in de bochten, terwijl het lederen sportstuur met drie spaken een goede grip biedt.
Bovendien zijn alle Audi A6 plug-inhybrides uitgerust met een automatisch aircosysteem met drie zones, waarmee de luchttemperatuur en -verdeling voor de bestuurder, voorpassagier en achterinzittenden afzonderlijk kunnen worden geregeld.
Meer interieurcomfort dankzij verbeterde aeroakoestiek
Ook de verbeterde aero- en algehele akoestiek van het voertuig dragen bij tot het uitstekende rijcomfort. De geluidsisolatie in het voertuig is bijvoorbeeld tot 30 procent verbeterd ten opzichte van het vorige model. Dichter afgesloten ruiten en geoptimaliseerde deurafdichtingen zorgen voor een aangenamere akoestiek in het interieur, waardoor het welzijn aan boord wordt geoptimaliseerd. Een achterklepafdichting op de Berline draagt eveneens bij tot een aanzienlijke vermindering van het windgeruis. Akoestische beglazing is nu optioneel beschikbaar voor de voorste zijruiten én de achterdeurruiten. Nieuw ontwikkelde motor- en transmissiesteunen zorgen voor een soepelere en stillere rit. Ook de vorm van de tandwieltanden in de versnellingsbak is geoptimaliseerd, wat de akoestiek van de S tronic ten goede komt. Bovendien zijn alle banden van 19 duim of groter voorzien van geluidsabsorbers. Dat zijn schuimringen aan de binnenkant van de band die interne luchttrillingen verminderen en zo een positief effect hebben op het geluidsniveau in het voertuig.
Slim aandrijfbeheer voor meer efficiëntie
Het hybridebeheersysteem van de nieuwe plug-inhybrides (PHEV) selecteert automatisch de optimale werkingsstrategie. De elektrische aandrijving wordt verzorgd door een permanent bekrachtigde synchrone elektromotor met een piekvermogen van 105 kW. De elektromotor is geïntegreerd in de behuizing van de zeventraps S tronic.
Het volledige systeemkoppel is al zo goed als meteen beschikbaar vanaf stationair toerental: een indrukwekkende 500 Nm in de versies met 270 kW systeemvermogen en 450 Nm voor de 220kW-variant. De vermogenselektronica (pulsomvormer) die wordt gebruikt in de plug-inhybride modellen van de Audi A6, is een nieuwe ontwikkeling. De pulsomvormer is kleiner, lichter en efficiënter, waardoor het stroomverbruik daalt. Het verbruik in de Hybrid-modus is daardoor ook lager.
Batterijcapaciteit en energiedichtheid aanzienlijk toegenomen
Audi heeft de capaciteit van de nieuwe hoogspanningsbatterij (HV-batterij) achterin de voertuigen opgevoerd tot 25,9 kWh (netto 20,7 kWh), een toename van ongeveer 45 procent ten opzichte van haar voorganger. De benodigde installatieruimte is daarentegen slechts licht toegenomen, rekening houdend met de aanzienlijk grotere capaciteit. De afmetingen van de HV-batterij bedragen 962 × 996 × 177 millimeter. Dankzij de doorontwikkelde en aanzienlijk geoptimaliseerde interactie tussen de mechanische frictierem en de energierecuperatie via de elektromotor zijn ook de individueel instelbare regeneratieve remprestaties verbeterd.
De batterijcellen zijn op één niveau geordend vanwege de beschikbare ruimte in het achterste gedeelte van de auto. De volledige impactstructuur is ingebed in de batterijbehuizing. Elke prismatische cel slaat 46 procent meer energie op dan de cellen die eerder werden gebruikt in voertuigen met een lage bodem in het C-segment. Elke cel heeft een laadcapaciteit van 70 ampère-uur (Ah). De samenstelling van de grondstoffen van de 102 cellen maakt een hogere energiedichtheid mogelijk. De energie van de batterij is gebundeld in zes stacks, elk met 17 cellen. Wat betreft de ordening van de batterijcellen volgt Audi met het cell-to-pack-ontwerp een nieuwe aanpak die voor het eerst werd gebruikt in de PHEV’s van de modelreeks Audi A5. Daarbij worden de cellen niet langer in een batterijmodule geplaatst, maar rechtstreeks in de batterijbehuizing gelijmd. Door de hogere verpakkingsdichtheid die daaruit resulteert, kunnen de energie-inhoud en energiedichtheid van het HV-systeem worden verhoogd, terwijl het minder ruimte in beslag neemt. Dankzij technische doorontwikkelingen in de celchemie is een hoger elektrisch vermogen beschikbaar in vergelijking met de vorige generatie, zelfs bij een lage laadtoestand (SoC) en lage buitentemperaturen.
Het maximaal mogelijke AC-laadvermogen is verhoogd van tweefasig 7,4 kW tot driefasig 11 kW, afhankelijk van de betreffende infrastructuur. Met dat verhoogde vermogen wordt de tijd om de HV-batterij van 0 tot 100 procent op te laden teruggebracht tot slechts 2,5 uur. Een laadkabel (mode 3, stekkertype 2) voor comfortabel opladen thuis en onderweg wordt standaard meegeleverd.
Meer energierecuperatie in de uitrol- en remmodus
Vergeleken met zijn voorgangers heeft Audi de regeneratieve remprestaties in de nieuwe Audi A6 e-hybrid quattro* aanzienlijk verbeterd. De fases waarin de bestuurder zijn voet van het gaspedaal haalt, zijn bepalend voor de efficiëntie van de plug-inhybride aandrijving. In dergelijke situaties wordt de stuwkrachtrecuperatie bij het uitrollen geregeld via een gedefinieerde vertraging, afhankelijk van het geselecteerde aandrijfniveau. Daarnaast kan automatische recuperatie ook vooraf in de MMI worden ingesteld in de aandrijfniveaus D en M. Daarbij varieert het voertuig de recuperatie autonoom. De parameters daarvoor zijn routegegevens die zijn opgeslagen in het navigatiesysteem, zoals hellingen, bochtstralen, borden voor bebouwde kom en snelheidsbeperkingen. Een andere belangrijke factor is het voorliggende verkeer. Zodra automatisch regeneratief remmen is geselecteerd, worden voorspellende signalen aan de stuwkrachtrecuperatiefunctie doorgegeven met behulp van de Predictive Efficiency Assistant (PEA). De nieuwe Audi A6 e-hybrid quattro* kan ook automatisch energie recupereren zonder actieve routegeleiding.
Wanneer tijdens vertragingsfases ook het rempedaal wordt ingetrapt, kunnen de plug-inhybride Audi A6-modellen tot 88 kW vermogen terugwinnen. Bij gebruik als generator neemt de elektromotor meer dan 90 procent van alle vertragingsprocessen voor zijn rekening. Het geïntegreerde remregelsysteem met blendingfunctie (iBRS) zorgt voor drukvrij remmen en de best mogelijke energierecuperatie. De hydraulische wielremmen komen alleen in actie tijdens zwaardere remmanoeuvres.
Recuperatieniveau instelbaar via stuurwielpaddles
Dankzij de nieuwe elektronica-architectuur E3, die in het Premium Platform Combustion (PPC) wordt gebruikt, kan de mate van stuwkrachtrecuperatie in de elektrische rijmodus (EV-modus) in drie verschillende niveaus worden ingesteld met behulp van paddles aan het stuurwiel, net als bij de volledig elektrische modellen. Elektrisch remmen met het overeenkomstige recuperatieniveau is te selecteren met de linker paddle (min) en kan weer worden uitgeschakeld met de rechter paddle (plus). Zo kunnen de paddles worden gebruikt om een hoger vertragingsniveau in te stellen, bijvoorbeeld voor een bocht. Op niveau nul rolt de plug-inhybride vrij uit zonder extra weerstandskoppel wanneer de voet van het gaspedaal wordt gehaald. Dat betekent dat alleen energie wordt teruggewonnen wanneer de rem wordt gebruikt.
Slimme werkingsstrategie voor maximale efficiëntie
Er zijn twee bedrijfsmodi beschikbaar in de nieuwe PHEV-modellen van de Audi A6: EV en Hybrid. In de EV-modus rijden de PHEV-modellen zuiver elektrisch. De verbrandingsmotor wordt alleen ingeschakeld in de volgende situaties: bewuste deselectie via de schakelbalk onder het panoramadisplay of via de MMI, in het rijprogramma S, via de geselecteerde modus van het rijdynamieksysteem Audi drive select of bij het starten van de routegeleiding met ingeschakelde hybrideassistent.
Als de gps-routegeleiding geactiveerd is, houdt de hybrideassistent bij het selecteren van de rijmodus rekening met de routegegevens. De verbrandingsmotor wordt ook ingeschakeld tijdens een kickdown en de EV-modus wordt uitgeschakeld totdat de kickdownactie is beëindigd. Als geen van deze situaties zich voordoet, gebruiken beide nieuwe PHEV-modellen de HV-batterij in de EV-modus totdat die volledig ontladen is. De digitale schuifregelaar die in de Hybrid-modus wordt gebruikt om het gewenste laadniveau (SoC) via de MMI te regelen, kan niet worden bediend in de EV-modus, omdat de batterijlading dan volledig wordt benut. In de EV-modus zijn snelheden tot 140 km/u mogelijk. De PHEV-modellen kunnen zowel in de EV-modus als in de Hybrid-modus worden gestart. De laatst gebruikte modus blijft behouden wanneer het voertuig opnieuw wordt gestart.
Wanneer in de Hybrid-modus wordt gereden, houdt het hybridebeheersysteem desgewenst een bepaald laadniveau (SoC) aan om voldoende elektrische energie op te sparen voor later gebruik, bijvoorbeeld voor elektrisch rijden in de stad. De Audi A6 Berline e-hybrid quattro* kan tot 111 km zuiver elektrisch rijden volgens de WLTP EAER City-waarde. In termen van geoptimaliseerd brandstofverbruik is de Hybrid-modus de meest efficiënte rijmodus voor zowel korte als lange afstanden. Afhankelijk van de rijsituatie en de prestatiebehoeften van de bestuurder beslist de werkingsstrategie of er elektrisch of hybride moet worden gereden om zo efficiënt mogelijk te zijn. De Audi A6 PHEV-modellen rijden in stedelijke gebieden bij voorkeur in elektrische modus. Bij hogere snelheden neemt het aandeel hybride rijden toe. Met actieve routegeleiding houdt de werkingsstrategie rekening met de routeplanning en wordt automatisch de best mogelijke energieconfiguratie voor de gewenste route geselecteerd. Om een zo hoog mogelijke rijefficiëntie te bereiken berekent het voertuig welke delen van de route geschikt zijn voor elektrisch rijden. Elektrisch rijden heeft bijvoorbeeld de voorkeur op plaatsen waar de snelheid waarschijnlijk laag zal zijn, zoals in stedelijke gebieden en files. Wanneer de hybrideassistent is geactiveerd en de routegeleiding is ingeschakeld, worden instellingen zoals het gewenste laadniveau overschreven om een efficiënte rijstrategie te garanderen.
Naast de automatische Hybrid-modus kan het gewenste laadniveau individueel worden geselecteerd met behulp van een digitale schuifregelaar. Zo kunnen bestuurders precies bepalen hoe hoog het laadniveau van de HV-batterij moet zijn om de gewenste afstand in elektrische modus te kunnen rijden. Bovendien kan het laadniveau voor het begin van de verplaatsing worden ingesteld, zodat er nog voldoende energie beschikbaar zal zijn als elektrisch rijden op de bestemming gewenst is of als er daar geen oplaadmogelijkheid is.
De gewenste laadtoestand (SoC) kan met behulp van een digitale schuifregelaar op een procentuele schaal worden ingesteld. Als de beoogde laadtoestand lager is dan de werkelijke SoC (State of Charge) op dat moment, zal de batterij ontladen worden tot het beoogde niveau. Als de doelwaarde en de momentane waarde overeenkomen, zal de aandrijfkracht voornamelijk van de verbrandingsmotor komen, om de momentane SoC te handhaven. Als de doelwaarde hoger is dan de momentane SoC, zal het voertuig uitsluitend door de verbrandingsmotor worden aangedreven, om de HV-batterij op te laden. De batterij wordt opgeladen met het oog op maximale efficiëntie en minimale impact op het milieu. Dat betekent dat de verbrandingsmotor de batterij alleen oplaadt bij snelheden boven 65 km/u; bij lagere snelheden wordt het laadniveau gewoon gehandhaafd. Dat maximaliseert de efficiëntie en maakt tijdelijk elektrisch rijden in de stad of in stop-and-go verkeer mogelijk. Op die manier kan de HV-batterij worden opgeladen tot een SoC van 75 procent. Dat zorgt ervoor dat de batterij tijdens het rijden met maximale efficiëntie wordt opgeladen. Om het laadniveau van de batterij boven de 75 procent te tillen is een externe AC-oplaadbron nodig.

Colour: Glacier white