Een verhaal van twee races waarin regen de rol van geluk speelde in de eerste E-Prix van Tokio.
CIJFERS
Stoffel Vandoorne
Eerste vrije training // P5
Tweede vrije training // P14
Kwalificatie // P14 [Afgelast wegens regen. Gebruikt FP2-resultaat]
Race // P1-posities
behaald // 13
snelste ronde // 1:24.625
kampioenschapspositie // P7 [44 punten]
Jake Hughes
Vrije training één // P9
Vrije training twee // P15
Kwalificatie // P15 [Afgelast wegens regen. Gebruikt FP2-resultaat]
Race // P19
Posities Behaald // -4
Snelste Ronde // 1:24.412
Kampioenschapspositie // P14 [27 punten]
Maserati MSG Racing
Kampioenschapspositie // P6 [71 punten]
Maserati MSG Racing ging verder waar we de vorige keer in Tokio waren gebleven met een overwinning. Een perfect getimede Pit Boost zag Stoffel Vandoorne het veld beklimmen vanaf 14Þ om de eerste overwinning van het seizoen voor het team te behalen.
De stortregens speelden een rol in de racedag van vandaag, niet alleen met gevolgen voor de tweede training, maar ook voor het eerst in de geschiedenis van de Formule E. Dit betekende dat de startopstelling werd bepaald op basis van de resultaten van de tweede vrije training, waardoor Stoffel en Jake Hughes respectievelijk op P14 en P15 eindigden.
De regen was voor de start van de race nog niet verdwenen, met veel stilstaand water op de baan. Dit leidde tot de beslissing dat de race achter de Safety Car zou worden gestart, waarbij met een lagere snelheid zou worden geracet om het water dat op de baan bleef vrij te maken. Geholpen door het feit dat de regen was gestopt met vallen omdat de start van de race met tien minuten was uitgesteld, nam de grid vier ronden na de race hun posities in voor een staande start.
Jake en Stoffel gingen goed om met de staande start, waarbij ze de omringende auto’s en regennevel afweerden om veilig en succesvol door de eerste bocht te komen. Er werden geen posities gewonnen, Jake verloor er een paar en liep wat minimale schade aan de voorvleugel op, maar beide auto’s gingen door in de race.
Het Maserati MSG Racing-duo begon te kijken wanneer ze het beste hun Pit Boost konden nemen. Stoffel koos voor een gedurfde strategie en kwam als eerste de pits in op wat het moment zou worden waarop hij de E-Prix van Tokio won.
Toen Stoffel weer deelnam aan de race, kwam de DS PENSKE van Max Günther tot stilstand op de baan, waardoor de positie van de auto een rode vlag veroorzaakte. Dit betekende echter dat Stoffel in feite zijn Pit Boost gratis had genomen, geen tijd verloor op het veld, en zonder risicovolle manoeuvres in de volgorde zou klimmen terwijl de rest van de concurrentie binnenkwam om hun Pit Boosts te nemen.
Jake bleef bij Stoffel als staartschutter, terwijl het paar samen door de grid bewoog in de perfecte teamstrategie om P3 en P4 te bereiken. Helaas moest Jake nog steeds zijn Pit Boost nemen en kon hij niet optimaliseren op dezelfde strategie als Stoffel. Een storing met zijn Pit Boost verloor hem veel tijd en hij viel terug van de timingtoren toen hij in de laatste fase van de race kwam. Hij kwam terug op P19 en 28 seconden van de dichtstbijzijnde auto. Jake had nog een incident nodig om hem terug in de race te krijgen, terwijl Stoffel de race nodig had om incidentvrij te blijven om te profiteren van zijn perfect getimede stop.
Er was een moment van bezorgdheid toen de regen begon terug te keren en Stoffel werd verrast terwijl hij op de baan spinde. Hij slaagde erin om slechts vijf seconden van zijn voorsprong van 25 seconden te verliezen op Oliver Rowland van Nissan en door te gaan zonder echte schade aan de auto, ondanks dat hij de muur had geraakt. Vanaf dat moment nam Stoffel geen extra risico’s, trok hij zich terug en concentreerde hij zich alleen op het op de baan houden van de auto terwijl hij naar de eerste overwinning van Maserati MSG Racing van het seizoen reed.
Het team gaat morgen opnieuw, in de hoop een kans te krijgen om het potentieel van de Maserati Tipo Folgore in de kwalificatie te laten zien en beide auto’s vooraan op de grid te laten vechten.
Jake Hughes, coureur, Maserati MSG Racing: “De grootste overwinning vandaag – afgezien van mijn teamgenoot waar ik naar uitkijk – is het feit dat we echt een race hebben voor de fans. Er was vandaag veel waar het er gewoon naar uitzag dat de regen te veel was en we niet zouden racen. Het was een goede klus van de hele paddock om een schone race te krijgen. Wat betreft de race, een megastrategie van het team voor Stoffel. Het viel vandaag zijn kant op, maar hij moest het nog uitvoeren, moest het nog naar de geblokte vlag krijgen, dus een fantastische baan van hem. We hebben tot nu toe een moeilijk seizoen achter de rug; we hebben niet veel geluk gehad, dus het is fijn dat we vandaag een beetje geluk en een goede prestatie van Stoffel hebben gekregen met de overwinning. Mijn ras was het tegenovergestelde. Wat schade in het begin, wat niet het einde van de wereld was, maar toen hadden we een storing in de pitstop met de Pit Boost en verloor ik ongeveer 30 seconden. Dan is het eigenlijk game over. We gaan morgen weer, hopelijk kunnen we een goede kwalificatie voltooien en kunnen we het volledige potentieel van de Maserati Tipo Folgore laten zien.”
Stoffel Vandoorne, coureur, Maserati MSG Racing: “Ik was vergeten hoe het voelt om te winnen! Het voelt raar omdat het een beetje onverwacht is, maar tegelijkertijd wist ik dat het 100% mogelijk was. We hadden een zeer gedurfde strategie: om in het begin zoveel energie te besteden om ons pitwindow heel vroeg te openen. In staat zijn om als eerste de pitstraat in te gaan en ons te verzetten tegen de rest, wat ons is gelukt. Ik vind het geweldig als een plan echt in het spel komt; Elk klein dingetje dat je bespreekt voordat de race daadwerkelijk plaatsvindt. Het is zeer zeldzaam dat het zo samenkomt in de Formule E, maar vandaag was zo’n dag. We voeren een perfect geplande strategie uit. Het was erg ballsy! Het maakte mijn leven soms moeilijk; Na de pitstop met zo’n laag energiedoel en het moeten beheren van de accu van de auto. Er was veel communicatie tussen mij en Thibault, maar hij hield me heel kalm, slaagde erin om goed te communiceren, hield me op de hoogte van het gat achter de andere jongens, zodat ik precies wist hoeveel ik me kon terugtrekken en de redding kon doen die ik moest doen.”
Cyril Blais, teambaas, Maserati MSG Racing: “Wat een verbluffend resultaat! We wilden een beetje agressief zijn in deze race omdat we de kwalificatie niet konden doen. Omdat we ons tempo niet konden laten zien, begonnen we iets verder naar achteren dan verwacht en wisten we dat we iets anders moesten proberen. De jongens bedachten een plan en dus probeerden we een positieve strategie op beide auto’s om een verscheidenheid aan opties te dekken. Er was een beetje geluk, en dat hadden we nodig om dit geweldige resultaat te behalen, maar het verandert niets aan het feit dat het team over alle uitkomsten heeft nagedacht, alle opties heeft afgedekt. We hadden het gevoel dat als er een kans was om grote punten te behalen, we er zouden zijn om die te grijpen en dat is precies wat er gebeurde. De uitvoering was foutloos. We zijn erg blij met die overwinning.
“Het is een teamoverwinning. Voor Jake verliep de race helaas niet zoals we wilden. Hij verlegde de focus om staartschutter te spelen voor Stoffel, liet hem passeren als het moest. Het was het perfecte teamspel, dus deze overwinning is een teamoverwinning. Ik wil beide coureurs bedanken; Jake maakte er een groot deel van uit.
“Dank aan iedereen – goed werk. We vieren het moment, maar dan richten we ons meteen weer op morgen. Er is nog wat werk aan de winkel. Vandaag was het geluk aan onze kant, maar morgen wil ik op puur tempo winnen.”
Maria Conti, hoofd van Maserati Corse: “Wat een onvoorspelbare en ongelooflijke dag! Opnieuw winnen in Tokio na de triomf van vorig jaar is een geweldig gevoel! Dit stratencircuit is uiterst fascinerend en technisch, nog onvoorspelbaarder gemaakt door de regen en de Pit Boost. We beleefden onvergetelijke emoties in het hart van een van de meest iconische steden ter wereld, omringd door een uiterst gastvrij publiek, wat de dag geweldig maakte. Vandaag hebben we weer een gedenkwaardig hoofdstuk geschreven over Maserati’s bijna 100-jarige geschiedenis in de autosport. Het werk van het team, de perfecte strategie en de vastberadenheid van Stoffel maakten het verschil. Het resultaat van vandaag drijft ons vooruit naar een belangrijke tweede helft van het seizoen en we kunnen niet wachten om morgen weer de baan op te gaan om te strijden om een van de besten te zijn.”
Maserati S.p.A.
Maserati produceert een compleet assortiment unieke auto’s, onmiddellijk herkenbaar aan hun buitengewone persoonlijkheid. Dankzij hun stijl, technologie en aangeboren exclusieve karakter verrukken ze de meest veeleisende, veeleisende smaken en zijn ze altijd een maatstaf geweest voor de wereldwijde auto-industrie. Een traditie van succesvolle auto’s, die elk een nieuwe definitie geven aan wat een Italiaanse sportwagen maakt op het gebied van design, prestaties, comfort, elegantie en veiligheid, die momenteel verkrijgbaar is in meer dan 70 markten internationaal.
Het Maserati-gamma omvat de Grecale, de “alledaagse uitzonderlijke” SUV, de GranTurismo, de iconische Italiaanse grand tourer, en de GranCabrio, de nieuwe cabriolet van de Trident; Alle modellen worden gekenmerkt door het gebruik van materialen van de hoogste kwaliteit en uitstekende technische oplossingen. Een gamma uitgerust met 4-cilinder hybride aandrijflijnen – beschikbaar voor Grecale – en V6-benzine, met achterwiel- en vierwielaandrijving, die het prestatie-DNA van het merk Trident belichamen. De top van het gamma bestaat uit de MC20 supersportwagen en de MC20 Cielo spyder, aangedreven door de baanbrekende 100% Maserati Nettuno V6-motor, die voor het eerst F1-afgeleide technologieën integreert in de krachtbron van een standaard productieauto. De GranTurismo is verkrijgbaar met zowel de high-performance V6-benzinemotor, afgeleid van de Nettuno, als een 100% elektrische versie: de GranTurismo Folgore, de eerste auto in de geschiedenis van het merk uit Modena die deze oplossing toepast. Het volledig elektrische gamma omvat momenteel ook de Grecale Folgore, Maserati’s eerste 100% elektrische SUV, en de GranCabrio Folgore. Tot slot is de nieuwste aanwinst van het House of the Trident de Maserati GT2 Stradale, de straatlegale versie van de GT2 die Maserati terug naar het circuit bracht in kampioenschappen met gesloten wielen. Het hart van de nieuwe supersportwagen is de V6 Nettuno-motor, die in de laatste configuratie 640 pk (471 kW) bereikt. De GT2 Stradale is dan ook de krachtigste Maserati voor op de weg met een verbrandingsmotor.
De missie van Maserati is om de toekomst van mobiliteit in het luxesegment te schrijven, met de nadruk op de verzoeken van zijn klanten. Die missie gaat tot op de dag van vandaag door, vooruitkijkend naar de toekomst en Italiaanse luxe over de hele wereld brengen, waarbij Maserati deel uitmaakt van het strategische plan “Dare Forward 2030” van Stellantis.