Nieuwe Boeken voor de Autofan 2015. Vincent Arpons

Nieuwe boeken voor de autofan
 

 
Le auto della Innocenti.
Auteur en ingenieur Sandro Colombo was ooit technisch directeur van de afdeling auto van Innocenti (bij de tweewielers vooral gekend van de Lambretta) en is dus bijzonder goed geplaatst voor het onderwerp. Van hem lazen we eerder ‘Dalle auto Bianchi alle Autobianchi’. Na een korte introductie over Innocenti’s productie van tweewielers en zware machines (grote freesmachines, industriële draaibanken enz.) worden de auto’s van Innocenti onder de loep genomen, van de A40 en de Mini tot de Innocenti’s geproduceerd (Koral, Elba enz.) na Fiat’s overname van Maserati en het Nuova Innocenti. Het boek biedt een duidelijke blik op een merk dat ooit sterk aanwezig was in het Italiaanse straatbeeld.
Auteur: S. Colombo. Taal: Italiaans.
ISBN: 978-889834418-5. 24 x 29 cm. 179 blz.
Uitgever: Edizioni ASI Service Srl Torino.
Ferrari. Die legendären Modelle.
Het leuke aan dit boek dat 40 legendarische Ferrari’s belicht zijn de twintig uitvouwbare bladen met afbeeldingen. Onder de uitgekozen modellen zijn ook one-offs zoals de Modulo, de SP12 EC of de P4/5. Bij iedere model vind je tevens de uitgebreide technische gegevens en een korte tekst. Een originele benadering die bijdraagt tot de charme van dit boek!
Auteur: S. Villa. Taal: Duits.
ISBN: 978-88-6312-231-2. 24 x 30 cm. 132 blz.
Uitgever: GeraNova Bruckmann. verlagshaus.de
Jahrbuch 2015 Opel
Dit is een uitgave waar we ieder jaar naar uitkijken want dit handige boekje uitgegeven door Podszun bevat ieder jaar een reeks goed geschreven artikels. Auteurs Bartels en Manthey staan borg voor degelijke kwaliteit en kennen hun onderwerp. Interessante items zijn ditmaal de fabriek in Brandenburg (1935-1945), Opel tijdens WO II, de Olympia Rekord van 1955, de Kadett B, de Blitz en ‘Opel en de veiligheid’. Daarnaast zijn er ook nog actuele onderwerpen zoals de Adam Rocks of de Corsa E. In een (Duits) woord: ausgezeichnet!
Auteurs: E. Bartels en R. Manthey. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-86133-743-0. 17 x 24 cm. 144 blz.
Uitgever: Podszun Verlag Brilon (D). podszun-verlag.de
 

 
 
Mercedes-Benz W124. Eine Klasse für sich.
Dit goed geïllustreerde boek behandelt een Mercedes-type dat bijzonder populair was. Na een introductie over de geschiedenis van Mercedes’ o zo belangrijke middenklasse (startend bij de 170 gevolgd door de Ponton, de Heckflosse, Strich-Acht en de W123) lees je alle wetenswaardigheden, details en technische gegevens van de W124. Achteraan in het boek vind je bovendienheel wat nuttige tabellen. (E-) Klasse!
Auteurs: H. Hofner/ T. Zoporowski. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-86852-937-1. 24 x 29 cm. 254 blz.
Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de

 
Citroën Traction Avant. Il y a 80 ans… La révolution.
Auteur Serge Bellu staat garant voor kwaliteit en dat blijkt andermaal uit zijn benadering van een reeds vaak behandeld onderwerp, de Traction Avant. Hem is het te doen om een mens- en periodegebonden kijk op de Traction. Dat gebeurt in korte hoofdstukken maar zo leren we belangrijke spelers in het ontstaan van de Traction kennen zoals Louÿs, de man van de publiciteit, of Ravazé, ontwerper van de bekende Citroën garages.
Daarnaast krijgen we ook een overzicht van de verschillende jaargangen en de uitvoeringen van de verschillende carrossiers zoals ondermeer Antem, Figoni of Worblaufen. Ons besluit: een compact werk met een duidelijke indeling. Mooi.
Auteur: S. Bellu. Taal: Frans.
ISBN: 978-2-85120-835-4. 20 x 29 cm. 168 blz.
Uitgever: Editions du Chêne-Hachette Livre. editionsduchene.fr
 
Carrozzeria Riva.
Toegegeven, bij het horen van de naam Riva denk je meteen die luxueuze boten… of niet? Daarnaast was er echter ook een Carrozzeria Riva die startte als koetsenbouwer en later op auto’s overging. Het grootste deel van hun productie van +/- 1910 tot 1978 betrof koetswerken voor station wagons (bijv. lijkwagens), vrachtwagens en publicitaire voertuigen.
Auteur Sannia bracht in deze reeks reeds een boek over Scioneri en ook over Viotti. Voorzien van mooie foto’s geeft dit boek een goed beeld van de Italiaanse stijl inzake utilitaire voertuigen.
Auteur: A. Sannia. Talen: Italiaans en Engels.
ISBN: 978-88-96796-24-5. 22 x 30 cm. 87 blz.
Uitgever: Il Cammello Torino. ilcammello.it
IFA W 50/L 60 1965-1990.
De Oost-Duitse IFA-vrachtwagens rolden bijna zonder uitzondering enkel achter het Ijzeren Gordijn en zijn ons dan ook onbekend. Net dat maakt deze uitgave in de Schrader-reeks interessant want zo krijgen we een beeld van de toch wel uitgebreide vrachtwagenproductie in het voormalige Oost-Duitsland. Leerrijke lectuur voorzien van heel wat beeldmateriaal.
Auteur: F. Rönicke. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-613-03592-8. 22 x 25 cm. 95 blz.
Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch-verlag.de

 
The Porsche 924 Carrera. Evolution to excellence.
Dit boek gaat over een homologatiemodel, de 924 Carrera, die slechts op 1500 stuks werd gebouwd. Het is dan ook een exclusief verhaal over het ontstaan, de verschillende varianten, de wedstrijdresultaten en een nuttig overzicht van de chassisnummers. Het voorwoord is geschreven door Norbert Singer, Jürgen Barth en Derek Bell. Puik werk!
Auteur: R. Smith. Taal: Engels.
ISBN: 978-1-845846-45-9. 26 x 26 cm. 320 blz.
Uitgever: Veloce UK. veloce.co.uk

 
Lancia and De Virgilio: At the center.
Wie het Italiaanse rasmerk volgt weet dat het met vele ‘firsts’ scoorde in zijn tumultueuze geschiedenis, iets wat de huidige verwaarlozing door Marchionne & Co nog te schrijnender maakt. Onder die vele noviteiten is de presentatie van de eerste V6 ter wereld niet de geringste. De man die dit project verwezenlijkte heet Francesco De Virgilio en in dit bijzonder goed geïllustreerde en gedocumenteerde boek krijgen we een gedetailleerd zicht op zijn carrière bij Lancia. Die V6 was overigens niet zijn enige bijdrage, zo was hij ondermeer ook actief bij de ontwikkeling van de Stratos. Kortom een prachtboek met heel veel technische informatie en bijzondere foto’s uit Lancia’s glorieperiode. Een must!
Auteur: G. Goldberg. Taal: Engels.
ISBN: 978-1-935007-25-8. 28 x 29 cm.
Uitgever: David Bull Publishing. bullpublishing.com

 
Voisin. La différence.
Dit edele Franse merk komt onmiskenbaar steeds meer in de focus. De eigenzinnige koetswerken en interieurs samen met de groeiende belangstelling van grote verzamelaars zijn daar zeker niet vreemd aan. In dit prachtig en luxueus uitgevoerde boek (met mooie art deco kaft gepresenteerd in een verzorgd foedraal) word je ingewijd in de ontstaansgeschiedenis van Avions Voisin en krijg je een overzicht van de verschillende modellen, van C1 tot C31. De vele mooie foto’s en de uitgebreide technische tabellen maken van dit boek, gerealiseerd in samenwerking met het Mullin Automotive Museum, een verdiend eerbetoon aan het bijzondere merk en zijn extravagante stichter.
Een juweeltje!
Auteurs: P. Ladure/ P. Moch/ P. Vanier/R. Winstone. Talen: Frans / Engels
ISBN: 978-2-85120-824-8. 30 x 33 cm. 329 blz.
Uitgever: Editions du Chêne/EPA. editionsduchene.fr
Tekst: Vincent Arpons
Foto’s: Collage d’images (Stephen Sarre en Annelies Van Belleghem)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait