Nieuwe boeken voor de autofan 02-17 Vincent Arpons

The Essential Buyer’s Guide. Mercedes-Benz SL R129.

Deze reeks is ons goed bekend als handige gids voor wie een bepaald type oldtimer wil kopen of de restauratie ervan wil aanvatten. Ditmaal draait alles omtrent de R129 van Mercedes en wie zich intensief inlaat met deze ‘Sport Leicht’ doet er best aan dit boekje steeds op zak te hebben.

Auteur: J. Parish. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845848-98-9. 14 x 19 cm. 64 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

Erlebnisziele Auto. Deutschland und Österreich.

Wie op reis graag een museum wil meepikken kan met deze gids zijn route ideaal plannen. Het gaat hier dan wel enkel om adressen in Duitsland en Oostenrijk maar de korte beschrijving en de essentiele coördinaten helpen je om een leuke daguitstap te organiseren. Handig is ook het repertorium achteraan maar een overzichtskaart ontbreekt helaas.

Auteur: D. Stanka. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-941784-35-5. 15 x 23 cm. 158 blz.

Uitgever: A. Grebennikov. grebennikoff.de

Il paradigma Scaglione.

Reeds eerder verscheen een overzicht van Francesco Scaglione’s levenswerk in de Libreria Automotoclub Storico Italiano (ASI) van Giuliano Silli maar in dit boek tracht auteur Massimo Grandi, die les geeft aan de universiteit van Firenze, de evolutie en de ingewikkelde persoonlijkheid van Scaglione te verklaren aan de hand van de studie van de verschillende etappes (Bertone, Freelance enz.) in zijn beroepsleven. Een mooie aanvulling voor de designbibliotheek!

Auteur: M. Grandi. Taal: Italiaans.

ISBN: 978-889834445-1. 23 x 30 cm.151 blz.

Uitgever: ASI Service srl.

The cars of Harley Earl.

Auteur David W. Temple bezorgde ons reeds de titel ‘Motorama: GM’s Legendary Show and Concept Cars’ en voegt daarnu dit overzicht van de carrière van Earl aan toe. Dit prachtig boek met extra veel info is een must voor wie houdt van Detroit Iron… Het bevat vele foto’s en sluit af met een handige index.

Auteur: D.W. Temple. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-61325-234-5. 23 x 29 cm. 192 blz.

Uitgever: P. Johnson CarTech Inc. cartechbooks.com

Pontiac Concept & Show Cars.

Auteur Don Keefe is uitgever van het Pontiac magazine en historicus van het merk. Hij is dus goed geplaatst om een beeld te scheppen van alle showcars die vanaf 1940 ontworpen werden. Pontiac wou immers af van zijn conservatieve imago in de jaren vijftig en dat kon het best met innovatieve showcars. Dit is een goed geïllustreerd en interessant boek over de stijloefeningen van het merk dat in continue rivaliteit met Chevrolet leefde en na de prachtige Solstice helaas ten grave werd gedragen eind 2009.

Auteur: D. Keefe. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-61325-216-1. 26 x 26 cm. 192 blz.

Uitgever: P. Johnson CarTech Inc. cartechbooks.com

Muscle Car Source Book.

Een decennium lang bouwde Detroit & Co de krachtigste wagens die een liefhebber zich kon wensen tot de Amerikaanse wetgeving en de verzekeringsmaatschappijen het welletjes vonden.

Mike Müller, die we ook kennen van Mustang-titels, overstelpt ons hier met een vloed aan info omtrent de ‘muscle cars’. Of het nu technische specificaties, performance gegevens, productieaantallen of opties en uitvoeringen zijn, je vindt het allemaal hier in het overzicht van Chevrolet, Ford, Dodge, Buick en ga zomaar door. Dat alles ook nog eens mooi geïllustreerd met zwart-wit en kleurfoto’s en voorzien van een index. Great!

Auteur: M. Mueller. Taal: Engels.

ISBN: 978-0-7603-4857-4. 25 x 28 cm. 240 blz.

Uitgever: Quarto Publishing. quartoknows.com

The complete illustrated history of Willys 1903-1963.

Wat we hier krijgen is de geschiedenis van het befaamde Willys-merk dat in 1933 haast failliet ging, tijdens WOII de bekende Jeep produceerde, in 1953 in de handen van Kaiser kwam, in 1963 tot Kaiser-Jeep werd omgedoopt en onder die naam uiteindelijk in 1970 bij AMC zou belanden. Dat alles wordt geïllustreerd met heel wat fotomateriaal. De presentatie is niet meteen top, het Brazilië-luik van het merk komt echter wel aan bod maar de naoorlogse periode wordt minder uitgespit. Uiteindelijk zijn er niet zoveel boeken omtrent het merk dus kunnen we wel tevreden zijn met deze uitgave.

Auteurs: P. Foster en B. Tilden. Taal: engels.

ISBN: 978-1-58388-341-9. 22 x 28 cm. 126 blz.

Uitgever: Enthusiast Books. enthusiastbooks.com

Strom-Linien-Form. Die Faszination des geringen Widerstandes.

Deze uitgave kwam er naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling van november 2016 tot april 2017 in het Zeppelin-Museum in Friedrichshafen (D). In de aanvang worden de beginselen van de ‘Stromlinie’-aerodynamiek uitgelegd en de geschiedenis van de windtunnels tot 1945. Daarna krijg je info omtrent ontwerper Jaray, de Mercedes en Auto-Union Rekordwagens, de stroomlijnperiode in Amerika, de hedendaagse aerodynamiek, een luik over Tatra en nog heel wat meer. Ieder hoofdstuk wordt verzorgd door een andere auteur waaronder bekende namen zoals Kirchberg, Schrader, Ludvigsen of Manthey. Een eenvoudig maar prachtig boek dat gekoesterd wordt in onze bibliotheek!

Auteurs: Löfdahl/Bleibler/Wichner/Sloniger/Ludvigsen/Kirchberg/Manthey/Knittel/

Faul/Görg/Schütz/Kanamüller/Kaluza/Schrader/Älfväg/Berse

Illustraties: R. Lutz. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-487-08581-4. 23 x 25 cm. 227 blz.

Uitgever: H-D Görg/ Georg Olmsverlag.

Carrozzieri Italiani. Italian Coachbuilders.

We kennen Elvio Deganello ondermeer van zijn artikels in het Italiaanse tijdschrift Epoc’Auto. Dit boek brengt ons heel wat geschiedenis van en info over de meer bekende Italiaanse carrossiers. In meer dan 400 pagina’s en met meer dan 1300 foto’s wordt hier je kennis omtrent 61 Italiaanse meesters aangescherpt. Een must voor wie autodesign hoog in het vaandel draagt!

Auteur: E. Deganello. Talen: Engels en Italiaans.

ISBN: 978-88-7911-657-2. 27 x 30 cm. 408 blz.

Uitgever: G. Nada. giorgionadaeditore.it

Lancia. Audace et élégance.

E.T.A.I. lanceert in zijn collectie ‘Prestige’ mooie boeken met een prachtige presentatie in een foedraal. In die reeks verschenen reeds Hispan-suiza, Panhard & Levassor en Jaguar. Dit keer is het edele merk Lancia aan de beurt en het leuke is dat auteur Pagneux naast de algemene geschiedenis ook de Franse fabricage in Bonneuil-sur-Marne behandelt en tevens de prestaties van de dynamische importeur Chardonnet.

Waarheidsgetrouw komt in hoofdstuk 11 ook het verval van het mooie merk aan bod, een trieste zaak. Hoofdstuk 12 is dan weer voorzien voor Lancia in de competitie.

Kortom, een waardevol degelijk gepresenteerd werk.

Auteur: D. Pagneux. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0130-9. 25 x 29 cm. 367 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France.

Des Carrosses à l’Automobile. Kellner, une dynastie de carrossiers.

Het boek start met een hoofstuk ‘Georges Kellner’ over koetsen, iets wat de gemiddelde oldtimerfan minder zal boeien. Daarna komen de eerste autokoetswerken onder de titel ‘Kellner et ses fils’ en dan wordt het heel interessant. De afbeeldingen volgen elkaar op met koetswerken voor Panhard, Bollée, Serpollet enz. Dat alles geïllustreerd met documenten uit de tijd. Knap! Daarna volgt de periode Kellner Frères 1910-1923 met ondermeer de auto’s voor de tsaar. De geschiedenis gaat verder met de ‘Années folles’ en de dertiger jaren. Uiteindelijk betekent het fusilleren van Jacques Kellner in 1941 samen met andere leden van het verzet waaronder de beroemde stylist Georges Paulin het einde van de gerenommeerde carrossier.
Het boek bevat dan misschien niet zo heel veel tekst maar de vele tijdsdocumenten zijn bijzonder waardevol. Een must.

Auteur: F. Vanaret. Taal: Frans.

26 x 28 cm. 192 blz.

Uitgever: F. Vanaret. francoisvanaret.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait