ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK – geoptimaliseerd interieur en exterieur

  • ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK met nieuw koetswerkdesign
  • Bi-xenonverlichting en ledtechnologie
  • Nieuw ontworpen interieur met hertekende instrumenten
  • Connectiviteit – ‘altijd online’ met geïntegreerde wifihotspot
  • Efficiënte en sportieve 1.0 TSI-motoren met drie cilinders
  • Première op het internationale autosalon van Genève 2017

ŠKODA optimaliseert de elegante en betaalbare gezinslievelingen ŠKODA RAPID en RAPID ŠKODA SPACEBACK met tal van innovaties. Nieuwe verlichtingssystemen zorgen voor nog meer veiligheid. Passagiers zijn ‘altijd online’ dankzij een wifihotspot. Het nieuwe gamma omvat twee efficiënte en milieuvriendelijke 1.0 TSI-motoren met drie cilinders, die tegelijk dynamische prestaties leveren. De opgewaardeerde modellen zullen voor het eerst aan het publiek worden voorgesteld op het internationale autosalon van Genève (7-19 maart 2017).

 

 

 

De ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK, gepositioneerd tussen de ŠKODA FABIA en de ŠKODA OCTAVIA, behoren tot de klasse van de compacte auto’s en vormen op het vlak van ruimte een referentie voor de rechtstreekse concurrentie. Ondanks hun compacte buitenafmetingen bieden ze een bijzonder ruim interieur. Nu zijn beide modellen geoptimaliseerd.

 

Hertekende voor- en achterkant

De visuele opwaardering van de ŠKODA RAPID is vooral duidelijk aan de voorzijde. De gewijzigde mistlampen schitteren in de hertekende onderkant van de bumper. Een smalle chroomstrip (standaard vanaf Style) verbindt de lichten en laat de neus breder ogen.  Zwart getinte covers op de achterlichten in de kenmerkende C-vorm (ŠKODA RAPID LED-technologie als optie) geven de achterkant een nog sportievere look. De ŠKODA RAPID SPACEBACK beschikt nu ook over een grotere achterruit. De grote, brede en dus handige kofferklep maakt het gemakkelijk om bagage in en uit te laden. Het zijaanzicht van beide modellen wordt gekenmerkt door de lange wielbasis en het coupéachtige silhouet, met een scherpe tornadolijn die een spel van licht en schaduw creëert.

 

De velgen zijn beschikbaar met nieuwe designs: COSTA voor de maat 15 duim, EVORA (zilver) en VIGO (zilver / zwart metallic) voor de maat 16 duim, TRIUS (zilver) en TORINO (zwart gepolijst, voor de Monte Carlo-versie) voor de maat 17 duim.

 

Nieuwe intelligente verlichting

De koplampen van de ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK schitteren nu met bi-xenonverlichting, terwijl de dagrijlichten gebruikmaken van ledtechnologie. De Light Assistant maakt het gamma compleet: dit systeem activeert de dagrijlichten zodra het contact wordt ingeschakeld. Een sensor meet voortdurend de lichtomstandigheden en schakelt de koplampen automatisch in of uit. Dit gebeurt zowel bij schemering als bij het rijden door tunnels. Met behulp van de Coming Home- en Leaving Home-functies kan een vooraf bepaalde verlichtingstijd ingesteld worden. Daarbij wordt de omgeving van het voertuig verlicht, zodat de inzittenden veilig kunnen in- of uitstappen.

 

Ten slotte zorgt de grootlichtassistent altijd voor een optimale verlichting van de weg. In het donker en bij snelheden boven 60 km/u detecteert de sensor zowel voorliggers (tot op een afstand van 400 meter) als tegenliggers (tot 1000 meter) en indien nodig worden de lichten gedimd.

 

Maatstaf voor binnenruimte

Het interieur van de vernieuwde ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK werd op diverse vlakken hertekend. Om te beginnen kregen de vier deuren nieuwe inzetstukken. Ook de verluchtingsopeningen in het instrumentenbord, de instrumenten en het bedieningspaneel van de manuele klimaatregeling werden hertekend.

 

Dankzij hun compacte buitenafmetingen en hun relatief grote binnenruimte zijn de ŠKODA RAPID (4,48 meter lang, 1,71 meter breed, 1,46 meter hoog) en de ŠKODA RAPID SPACEBACK (4,30 meter lang, 1,71 meter breed en 1,46 meter hoog) zeer populair bij gezinnen. Het interieur biedt plaats aan  maximaal vijf inzittenden. De royale hoofdruimte achter in de ŠKODA RAPID bedraagt 972 millimeter (ŠKODA RAPID SPACEBACK: 980 millimeter), terwijl beide modellen achterin 65 millimeter beenruimte verschaffen. Met een volume van 550 liter (ŠKODA RAPID SPACEBACK: 415 liter) vormt de kofferruimte van de ŠKODA RAPID een maatstaf voor de concurrentie.

 

Nieuw: dynamische en efficiënte TSI-driecilindermotoren

De opgewaardeerde ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK zijn nu ook verkrijgbaar met een 1.0 TSI-motor. Alertheid en efficiëntie kenmerken deze driecilinder, die met twee vermogensniveaus beschikbaar is:

 

ŠKODA RAPID

1.0 TSI met 70 kW (95 pk), topsnelheid 187 km/u, 0-100 km/u in 11,0 s, gecombineerd verbruik 4,4 l/100 km, CO2 101 g/km

1.0 TSI met 81 kW (110 pk), topsnelheid 200 km/u, 0-100 km/u in 9,8 s, gecombineerd verbruik 4,5 l/100 km, CO2 104 g/km .

 

ŠKODA RAPID SPACEBACK

1.0 TSI met 70 kW (95 pk), topsnelheid 184 km/u, 0-100 km/u in 11,0 s, gecombineerd verbruik 4,4 l/100 km, CO2 101 g/km

1.0 TSI met 81 kW (110 pk), topsnelheid 198 km/u, 0-100 km/u in 9,8 s, gecombineerd verbruik 4,5 l/100 km, CO2 104 g/km .

 

De nieuwe benzinemotor combineert tal van voordelen: dankzij zijn compacte ontwerp en zijn aluminium motorblok weegt hij tien kilo minder dan de vroegere 1.2-motor en is hij bijzonder stil. Dankzij de beperkte inertiekrachten is een balansas, die gebruikelijk is voor een driecilinder, hier niet vereist. Dat beperkt het gewicht en helpt om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen. De oliepomp bereikt hetzelfde effect met een debietafhankelijke capaciteit; de gewenste oliedruk wordt continu aangepast aan de motorbelasting. De turbolader met intercooler is geïntegreerd in het inlaatspruitstuk, waardoor de turbodruk spontaan wordt opgebouwd.

 

Naast de twee 1.0 TSI-versies zijn nog drie andere motoren beschikbaar voor de ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK. Alle motorversies zijn voorzien van een remenergierecuperatie- en een stop-startsysteem, en voldoen aan de EU6-emissienorm. De dieselmotoren werken met directe common-railinjectie en roetfilters. Volgende motoren zijn beschikbaar:

 

ŠKODA RAPID

1.4 TSI met 92 kW (125 pk), topsnelheid 208 km/u, 0-100 km/u in 9,0 s, gecombineerd verbruik 4,8 l/100 km, CO2 113 g/km

1.4 TDI met 66 kW (90 pk), topsnelheid 185 km/u, 0-100 km/u in 11,7 s, gecombineerd verbruik 3,9 l/100 km, CO2 103 g/km

1.6 TDI met 85 kW (116 pk), topsnelheid 201 km/u, 0-100 km/u in 10,0 s, gecombineerd verbruik 4,1 l/100 km, CO2 107 g/km

 

ŠKODA RAPID SPACEBACK

1.4 TSI met 92 kW (125 pk), topsnelheid 205 km/u, 0-100 km/u in 8,9 s, gecombineerd verbruik 4,8 l/100 km, CO2 113 g/km

1.4 TDI met 66 kW (90 pk), topsnelheid 183 km/u, 0-100 km/u in 11,6 s, gecombineerd verbruik 3,9 l/100 km, CO2 103 g/km

1.6 TDI met 85 kW (116 pk), topsnelheid 198 km/u, 0-100 km/u in 9,9 s, gecombineerd verbruik 4,1 l/100 km, CO2 107 g/km

 

ŠKODA Connect – wifihotspot en hulp met een druk op een knop

De passagiers in de opgewaardeerde ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK zijn altijd online dankzij de wifihotspot. De nieuwe ŠKODA Connect-diensten omvatten Infotainment Online en Care Connect. Infotainment Online biedt de online verkeersinformatie, die de doorstroming op de geselecteerde route in real time weergeeft en een fileroute voorstelt. Andere beschikbare informatie betreft tankstations (met de actuele brandstofprijzen), parkeerplaatsen, actueel nieuws en het weer.

 

De Care Connect-diensten staan de bestuurder in veel situaties bij; ze zijn beschikbaar voor alle uitrustingsversies en de Amundsen- en Swing-infotainmentsystemen. De dataoverdracht verloopt via een permanent geïntegreerde simkaart. Het aanbod omvat de automatische noodoproep, die kan worden gebruikt om een verbinding te maken met een alarmcentrale of handmatig bediend kan worden, zelfs nadat een beveiligingssysteem werd geactiveerd.

 

De CareConnect-diensten omvatten ook een pechoproepfunctie, die kan worden gebruikt om hulp te regelen indien nodig of vragen te stellen over voertuigtechnologie, evenals de Proactive Service. Dit maakt het mogelijk om gegevens in verband met het onderhoud van het voertuig tijdig aan de ŠKODA-werkplaats door te geven voor een servicebeurt. Via de ŠKODA Connect-app op zijn smartphone kan de bestuurder op elk moment vanop afstand toegang krijgen tot voertuiginformatie in verband met zijn ŠKODA RAPID of ŠKODA RAPID SPACEBACK, controleren of de ruiten, de deuren of het schuifdak gesloten zijn, en het brandstofpeil nakijken. Bovendien kan hij navigatie-informatie naar de auto sturen en de actuele parkeerplaats van het voertuig op zijn smartphone weergeven.

 

De audio- en navigatiesystemen van de ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK zijn gebaseerd op de tweede generatie van het modulaire infotainmentplatform. Elementen zoals een ŠKODA-surroundsysteem, een handsfree bluetooth-kit en een Apple-compatibele USB-aansluiting zijn standaard of als optie verkrijgbaar. De smartphone-interface SmartLink+, die Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM en SmartGate ondersteunt, kan ook worden gebruikt via het scherm van de ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK.

 

Omvangrijke actieve en passieve veiligheid

De ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK zijn nog steeds uitgerust met een groot aantal veiligheidssystemen: de elektronische stabiliteitscontrole ESC en een permanente bandendrukcontrole zijn bijvoorbeeld standaard. Tevens beschikken ze over een anti-multicrashremsysteem, dat na een ongeval het risico op meervoudige botsingen beperkt door te voorkomen dat het voertuig voortrolt. De aanhangwagenstabilisatie is een uitbreiding van de elektronische stabiliteitscontrole.

 

Ook moderne rijhulpsystemen, zoals vermoeidheidsdetectie en Front Assist inclusief de noodremfunctie voor in de stad zijn beschikbaar voor beide modellen. Optionele functies, zoals mistlampen met geïntegreerde bochtverlichting en vertrekhulp bergop vergroten de actieve veiligheid. De parkeersensoren voor- en achteraan zorgen voor extra comfort en veiligheid.

 

De passieveveiligheidssystemen beschermen de inzittenden in geval van een botsing, met standaard onder meer zes airbags (frontale, zij- en hoofdairbags) en in de hoogte verstelbare driepuntsveiligheidsgordels met gordelspanners. KESSY biedt nog meer comfort. De afkorting staat voor ‘keyless entry and start-stop system’. Door aanraking van de sensor op de deurgreep wordt het voertuig automatisch ont- of vergrendeld. Een druk op de ‘Start/Stop’-knop volstaat om de motor te starten of te stoppen.

 

‘Simply Clever’: twee extra USB-aansluitingen achterin

ŠKODA staat bekend om zijn talloze ‘Simply Clever’-oplossingen, ideeën die de verplaatsing voor de passagiers nog aangenamer maken. Een nieuwigheid voor de opgewaardeerde ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK zijn twee USB-aansluitingen achterin, die gebruikt kunnen worden om smartphones of andere kleine mobiele toestellen op te laden. Daarnaast zijn ook nog de volgende handige details te vinden in het voertuig (standaard of optioneel): een ijskrabber in de tankklep, een tweezijdige koffermat (tapijt-rubber), een houder voor het veiligheidshesje onder de bestuurderszetel, een paraplu in de ruimte onder de passagierszetel, een uitneembaar vuilbakje, een USB-aansluiting en multimediahouders in de middenconsole, een tickethouder aan de voorruit, diverse bekerhouders, netten aan de rugleuning van de voorzetels en netten in de kofferruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait