Design nieuwe Opel Crossland X: sterke mix van stijl en functionaliteit

 

  • Unieke cross-overinterpretatie van Opels designfilosofie
  • Combinatie van stijlvolle typische Opel-karakteristieken en functionele SUV-kenmerken
  • Veelzijdige Crossland X vervoegt ruige Mokka X in snelgroeiende B-CUV/SUV-markt

 

 

 

 

Een auto ontwerpen met de kenmerken van een SUV, die tegelijkertijd afgestemd is op de stedelijke levensstijl: dat was de uitdaging waar de designers van de Crossland X voor stonden. Opels coole nieuwe cross-over zal zich voor de eerste maal tonen aan het grote publiek tijdens het Internationale Autosalon Van Genève (van 9 tot 19 maart 2017). De Crossland X geeft samen met de volledig elektrische Ampera-e en de nieuwe vlaggenschepen van Opel, de Insignia Grand Sport en Sports Tourer, de aftrap voor ‘7 in 17’. Met dit productoffensief lanceert het merk zeven nieuwe modellen in 2017.

 

De nieuwe Crossland X vervoegt de meer ruige Mokka X in het aanbod van Opel binnen het bruisende B-CUV/SUV-marktsegment. De designers ontwierpen daarvoor een unieke cross-overinterpretatie van Opels designfilosofie – een combinatie van sculpturale vormgeving en Duitse precisie – wat resulteerde in het stijlvolle en tegelijkertijd functionele karakter van de Crossland X.

 

“De nieuwe Crossland X is duidelijk een Opel met een sterke mix van stijl en functionaliteit”, zegt Mark Adams, Vice President Design Europe. “Wij zijn er trots op een voertuig te hebben ontworpen met een dergelijk mooi evenwicht tussen beide elementen, waarbij een maximale binnenruimte aangeboden wordt binnen de compacte buiten­afmetingen van het voertuig.”

 

De Crossland X kreeg het doorgedreven vakmanschap en de harmonieuze vormen mee die zo typisch zijn voor het design van Opel. Representatief voor het merk uit Rüsselsheim zijn de stoere grille en de vleugels die trots het bliksemvormige embleem van Opel omarmen. Hetzelfde geldt voor de vleugelvormige koplampen en de sikkel die beide zijkanten van het koetswerk siert. De oppervlakken zijn vloeiend en sculpturaal, met scherpe, precieze lijnen, terwijl het met chroomlijsten afgewerkte, zwevende dak in een andere kleurschakering ruimte laat voor personalisatie. De hoogtechnologische integrale ledkoplampen benadrukken de hoogstaande kwaliteit van de volledige afwerking, terwijl de horizontale, rond het koetswerk vloeiende lijnen en de hoger geplaatste achterlichten de Crossland X breder doen lijken.

 

De stijlvolle karakter van de buitenkant weerspiegelt zich ook aan de binnenkant, wat het gevoel van ruimte versterkt en aangevuld wordt met royale opbergruimten. De invloed van de nieuwe Insignia en de Astra is duidelijk zichtbaar in het sculpturale instrumentenbord dat volledig op de bestuurder gericht is en elegant overvloeit in de deuren om een uitnodigende sfeer te scheppen. De rijkelijk afgewerkte decorelementen sluiten naadloos aan bij het algemene design en geven elk uitrustingsniveau een eigen persoonlijkheid. De subtiele verchroomde randen rond de instrumenten en de ventilatieopeningen stralen samen met de zachte afwerking van het instrumentenbord en de deuren kwaliteit en vakmanschap uit. Het grote, makkelijk bedienbare aanraakscherm en de achterbank die in een verhouding van 60/40 kan worden neergeklapt, maken de passagiersruimte van de Crossland X tot de perfecte omgeving voor gezinnen. Tot de opties behoren achterzetels die 150 millimeter kunnen verschuiven, om meer beenruimte te creëren of tot 520 liter kofferruimte (1.255 liter als de achterzetels volledig neergeklapt zijn), een toonaangevend volume in deze klasse.

 

De actieve, functionele levensstijl van gezinnen wordt onderlijnd door de ruigere SUV‑elementen, zoals de beschermende zijprofielen onderaan en de beschermplaten voor- en achteraan. In de Crossland X genieten bestuurder en passagiers van de hoge zitpositie die kenmerkend is voor een SUV, in een koetswerk dat 16 centimeter korter, maar 10 centimeter hoger is dan dat van de Astra.

 

Stijlvolle en functionele, compacte auto’s, die even geschikt zijn voor korte ritten naar de winkel als voor lange reizen naar de vakantiebestemming, zijn steeds populairder, vooral bij gezinnen die in de stad wonen. Dat blijkt duidelijk uit de CUV/SUV-verkoopcijfers in het B‑segment (waarin de trendsettende Mokka X een van de bestsellers is), die sinds 2010 vervijfvoudigd zijn. De Crossland X zal deze snelgroeiende markt een extra impuls geven en de groei van Opel verder stimuleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait