De BMW 530e iPerformance: de meest succesvolle zakenberline nu ook beschikbaar in plug-in hybride versie.

Slechts enkele weken na de lancering van de nieuwste generatie van de BMW 5 Reeks wordt nu ook een plug-in hybridevariant toegevoegd aan het gamma van ‘s werelds meest succesvolle zakenberline.

Slechts enkele weken na de lancering van de nieuwste generatie van de BMW 5 Reeks wordt nu ook een plug-in hybridevariant toegevoegd aan het gamma van ‘s werelds meest succesvolle zakenberline.

 

De BMW 530e iPerformance is de innovatiefste auto in zijn klasse, met alle mogelijke rijhulpsystemen van de BMW 5 Reeks – in alle rijmodi inclusief eDrive. Ook heeft de BMW 530e iPerformance alle beschikbare comfortverhogende functies en voorzieningen die lange ritten uiterst aangenaam maken. Ook heeft hij nog steeds een buitengewoon grote bagageruimte.

BMW’s vooruitstrevende eDrive-techniek en een BMW TwinPower Turbo benzinemotor vormen de zuinige en krachtige plug-inhybride aandrijflijn, die perfect past bij het efficiënte, soepele en dynamische karakter van de nieuwe BMW 5 Reeks. Het iPerformance-label geeft aan dat de kennis van BMW i is toegepast om de aandrijflijn te perfectioneren.

ISO-certificaat bevestigt milieuvriendelijk karakter.
De iPerformance-badge is te vinden op alle plug-in hybride modellen van BMW en vormt het bewijs dat de technologie van BMW i modellen ook zijn weg vindt naar andere modellen van BMW. De BMW 530e iPerformance is het zesde lid van het groeiende en succesvolle modellenportfolio van iPerformance. Het uitstekende milieuvriendelijke karakter wordt erkend in de vorm van een ISO-certificaat van het inspectiebedrijf TÜV Rheinland.

 

*Verbruikscijfers onder voorbehoud, gebaseerd op de EU-testcyclus en afhankelijk van de bandenmaat.

De complete levensduur van het voertuig – van het winnen van de grondstoffen voor de productie van de auto tot de gebruiks- en recyclingfase – wordt meegenomen in het onderzoek naar de impact op het milieu. Hieruit volgt het ‘global warming potential’, in de vorm van CO2-equivalenten (CO2e). Dit onafhankelijke certificaat volgens de standaarden ISO 14040 en ISO 14044 toont aan dat de milieu-impact van de BMW 530e iPerformance 15 procent kleiner is dan de milieu-impact van de BMW 530i met alleen een verbrandingsmotor. Wanneer alleen hernieuwbare energie wordt gebruikt om de hoogspanningsbatterij op te laden, valt de milieu-impact van het plug-in hybride model zelfs 47 procent lager uit.

Vermogensafgifte op niveau van verbrandingsmotor met grote cilinderinhoud.
De state-of-the-art elektromotor van het BMW eDrive-systeem heeft een vermogen van 83 kW (113 pk) en 250 Nm koppel. De viercilinder 2,0-liter verbrandingsmotor biedt 135 kW (184 pk) vermogen en 320 Nm koppel. De gemiddelde CO2-emissie bedraagt slechts 44 g/km. Het systeemvermogen en -koppel liggen op 185 kW (252 pk) en 420 Nm. De elektromotor en de verbrandingsmotor leveren beide hun kracht via een achttraps Steptronic-transmissie aan de achterwielen.

De BMW 530e iPerformance heeft slechts 6,2 seconden nodig voor de sprint vanuit stilstand naar 100 km/u en hij bereikt een topsnelheid van 235 km/u. In de praktijk bedraagt de actieradius tot wel 650 kilometer en puur elektrisch is het bereik 50 kilometer bij snelheden tot 140 km/u.

De elektromotor is vóór de transmissie geplaatst, zodat het vermogen ook in volledig elektrische rijmodus via de transmissie naar de achterwielen gaat. Daardoor is een koppelomvormer overbodig, wat grotendeels het extra gewicht van de elektromotor compenseert.

Unieke oplaadinnovaties voor de hogespanningsbatterij: de BMW Digital Charging Service en BMW Wireless Charging.
De hogespanningsbatterij is opgebouwd uit lithium-ion-cellen met een gezamenlijke capaciteit van 9,2 kWh. Het pakket is ondergebracht onder de achterbank en voorzien van een geïntegreerd koelcircuit. Opladen kan binnen vijf uur aan een standaard stopcontact thuis. Met een BMW i Wallbox (3,7 kWh laadcapaciteit) bedraagt de oplaadtijd slechts drie uur. Door de plaatsing van de batterij onder de achterbank heeft de BMW 530e iPerformance maar liefst 420 liter bagageruimte en een vlakke laadvloer.

Digital Charging Service (DCS).
Met Digital Charging Service (DCS) is BMW i de eerste autofabrikant die een intelligente service voor duurzaam en voordelig laden aanbiedt. DCS is een voorspellende, duurzame en geldbesparende laadoplossing voor (deels) elektrische BMW’s. DCS valt onder 360oELECTRIC dat intelligente producten en diensten behelst ter ondersteuning van elektrische mobiliteit.

Vanaf april 2017 is deze nieuwe dienst beschikbaar in Nederland en Duitsland – die lopen immers voorop als het gaat om elektrische mobiliteit, maar nog dit jaar volgen andere landen. DCS is uniek vanwege een aantal kenmerken. Dankzij een intelligent algoritme wordt de BEV (Battery Electric Vehicle) of PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) automatisch opgeladen in daluren, conform de laagste energieprijzen. Daarnaast kan de dienst gekoppeld worden aan bijvoorbeeld eigen zonnepanelen, waardoor de auto automatisch laadt op het moment dat er zonne-energie wordt opgewekt. Een gebruikelijk aantal van twaalf zonnepanelen levert jaarlijks zo’n 3.000 kWh op en dus voor ongeveer €600 aan stroom. Bovendien kan DCS op basis van de weersverwachting voorspellen hoeveel stroom de zonnecellen kunnen leveren.

DCS is standaard op elk nieuw BMW i en iPerformance model en is het eerste jaar gratis. De service kan verlengd worden voor €50 per jaar (dit is ook het bedrag voor BMW-klanten die de dienst achteraf willen aanschaffen), maar de besparing van de dienst weegt op tegen de kosten.

DCS voert het laadproces volledig autonoom uit. De intelligente laadsoftware analyseert automatisch het energieverbruikspatroon van de klant en kiest de voor het laadproces gunstigste periodes en energiebronnen. De laadtijd wordt automatisch aangepast en het systeem houdt rekening met de ingestelde vertrektijd zodat de batterij volledig geladen is en het interieur verwarmd of gekoeld op het moment dat de berijder instapt. Het algoritme leert bovendien van het gebruik waardoor het laadprogramma steeds efficiënter wordt. De gebruiker kan overigens ook kiezen om zijn auto ‘onmiddellijk’ te laden via de BMW Connected App.

Flexibele tarieven van groene energie.
De unieke laadservice is voorlopig voorbehouden aan BMW i en BMW iPerformance auto’s, de volledig elektrische en PHEV modellen van BMW. Later komt de service ook beschikbaar voor voertuigen van andere merken. De service gaat in eerste instantie alleen van start in Nederland en Duitsland. Een belangrijk verschil is dat DCS in Nederland ook rekening houdt met flexibele tarieven van groene energie bij een groot aanbod, bijvoorbeeld bij extreme zonneschijn of langdurig harde wind.

DCS kan zo de laadkosten aanzienlijk laten dalen. In samenwerking met energieleverancier Eneco, en voor de technologische spin-off Jedlix, worden speciale tarieven aangeboden. Bij andere aanbieders geldt alleen dag- en nachttarief. Indien ENECO de energie levert, is er met het intelligente laadsysteem bovendien geld terug te verdienen (€ 120 per jaar). DCS geeft tevens een overzicht van de laadprocessen, zodat duidelijk wordt hoeveel kWh elektriciteit is geladen, wat de kosten en de besparingen zijn en wat het aandeel zonne-energie is. Deze informatie kan ook geëxporteerd worden.

Persoonlijk laadportal.
De BMW Digital Charging Service is onderdeel van 360 ELECTRIC en is het eerste jaar gratis. Na het eerste jaar is DCS beschikbaar via de ConnectedDrive Store, aanvankelijk alleen in Nederland. Meer informatie is te vinden op www.charging.bmwgroup.com. Klanten van BMW i kunnen de service eenvoudig activeren in hun BMW ConnectedDrive portal. DCS dient eenmalig geconfigureerd te worden, waarna de gebruiker in zijn of haar persoonlijke portal toegang krijgt tot uitgebreide informatie, bijvoorbeeld over het aantal aangesloten auto’s en wallboxen, laadplannen en de opbrengsten en besparingen.

De BMW Digital Charging Service is gebaseerd op twee kernfuncties: geoptimaliseerd opladen op kostefficiënte momenten en het gebruik van zonne-energie. Met tarief-geoptimaliseerd laden past het laadplan zich aan het elektriciteitstarief van de klant aan, zodat het laadproces altijd zo voordelig mogelijk uitpakt. Als de klant een BMW Wallbox Connect heeft, wordt voorrang gegeven aan stroom opgewerkt uit de zonne-energie-installatie van het huis. Hiervoor gebruikt het systeem outputdata en actuele weersinformatie om de hoeveelheid lokaal gegenereerde zonne-energie te voorspellen. Zodra deze installatie is geplaatst kan deze informatie ook gebruikt worden om te bepalen hoeveel zonne-energie er niet gebruikt wordt.

BMW Wireless Charging.
BMW Wireless Charging voor de hoogspanningsbatterij wordt in 2018 optioneel verkrijgbaar voor de nieuwe BMW 530e iPerformance. Deze technologie maakt het mogelijk om de batterij op te laden, zonder gebruik te maken van laadkabels. Het systeem is al eerder in prototypevorm gepresenteerd door BMW, maar wordt nu werkelijkheid. Het systeem bestaat uit een basisstation met geïntegreerde primaire spoel die bijvoorbeeld in de garage geplaatst kan worden, maar ook in de buitenlucht. De tweede spoel is geplaatst aan de onderzijde van het voertuig. Wanneer de twee spoelen zich boven elkaar bevinden ontstaat ertussen een wisselend magneetveld. Zodoende is draadloos opladen mogelijk met een laadsnelheid van 3,2 kW. De totale oplaadtijd van deze zeer gebruiksvriendelijke laadmethode bedraagt ongeveer 3,5 uur.

Discreet onderscheidend, zowel binnen als buiten.
Een aantal discrete uiterlijke accenten verwijzen naar de vooruitstrevende aandrijftechniek van de BMW 530e iPerformance. Blauwe lamellen in de niervormige grille, blauwe naafdoppen, de laadaansluiting tussen de wielkast en de A-stijl aan de bestuurderskant, de eDrive-logo’s op de C-stijlen en de 530e-badge op de kofferdeksel zijn de opvallendste herkenningspunten van de plug-inhybridevariant. Naar wens wordt de auto zonder de blauwe elementen geleverd. Bij het openen van een portier, verschijnt op de blauw verlichte dorpelpanelen de tekst ‘eDrive’. De BMW 530e iPerformance is verder voorzien van een eDrive-knop in de middenconsole en specifiek voor deze modelvariant ontworpen displays in het instrumentenpaneel en in het centrale informatiescherm.

BMW eDrive past zich aan en anticipeert.
Met de Driving Experience Control-knop is te kiezen uit rijmodi Sport, Comfort en Eco Pro. Met de eDrive-knop is de werking van het hybridesysteem nog preciezer aan de omstandigheden aanpassen via de keuzemogelijkheden Auto eDrive, Max eDrive en Battery Control.

Auto eDrive zorgt ervoor dat de elektro- en verbrandingsmotoren optimaal samenwerken, tot een snelheid van 90 km/u. Dit is de standaardinstelling als de auto wordt gestart. In de rijmodus  Max eDrive is de BMW 530e iPerformance volledig elektrisch aangedreven. Dan gebruikt het systeem het volle vermogen van de elektromotor en kan de elektrische topsnelheid van 140 km/u worden bereikt. Bij het volledig indrukken van het gaspedaal (kickdown) springt de verbrandingsmotor bij voor een extra dosis kracht, bijvoorbeeld voor een inhaalmanoeuvre.

Met de Battery Control-modus is handmatig het laadniveau voor de batterij in te stellen op waarden van 30 tot 100% capaciteit. Het batterijmanagement behoudt de ingestelde capaciteit door bijvoorbeeld bij het rijden op de snelweg bij te laden, zodat in de stad zoveel mogelijk elektrisch is te rijden. De elektromotor fungeert dan als generator om te laden, wanneer dat mogelijk is.

iDrive van de nieuwste generatie voor nog intuïtievere bediening.
Net als in de andere versies van de nieuwe BMW 5 Reeks zijn telefoon, navigatie, entertainment en andere functies samengebracht in de optionele 10,25-inch display van hoge resolutie. Bediening van de functies kan via de iDrive Controller, via het touchscreen of via de intelligente Voice Assistant. BMW Gesture Control, dat reageert op vinger- en handbewegingen, is een optionele bedieningsmogelijkheid.

Alle rijhulpsystemen en voorzieningen zijn leverbaar.
De nieuwe BMW 530e iPerformance kent geen beperkingen als het gaat om uitrusting. Het uitgebreide scala een rijhulpsystemen van de nieuwe BMW 5 Reeks is beschikbaar. Die werken óók in de eDrive-modus. Het gamma omvat onder meer een uitwijkhulp, waarschuwing voor kruisend verkeer, Lane Change Assistant en actieve Lane Change Warning, inclusief stuuringreep bij een dreigende aanrijding. Het optionele Active Cruise Control (ACC) en Lane Keeping Assistant (die de bestuurder helpen een veilige afstand te bewaren, te remmen, te versnellen en in de rijstrook te blijven bij snelheden tot 210 km/u)  bieden nieuwe functies, onder meer de mogelijkheid om snelheidslimieten via Speed Limit Assist te versturen aan de ACC, waarbij het mogelijk is een marge van + of – 15 km/u in te stellen. Met deze voorzieningen komt de BMW 530e iPerformance weer een stap dichter bij autonoom rijden.

BMW Connected Onboard: persoonlijk startscherm.
Met de introductie van BMW Connected heeft BMW een allesomvattend digitaal concept gelanceerd om persoonlijke mobiliteit te ondersteunen. Met het platform Open Mobility Cloud als basis, integreert BMW Connected de auto naadloos in het dagelijkse leven van de bestuurder, via onder meer de iPhone, de Apple Watch, Android-smartphone of -watch. Ook nieuw is bijvoorbeeld BMW Connected Onboard, waarmee persoonlijke informatie, zoals het reisdoel, de geschatte aankomsttijd en het actuele weer op de bestemming op de display is te vertonen. BMW Connected kan ook geplande afspraken en ritten uit de mobiele telefoon naar het navigatiesysteem in de auto overbrengen.

Surround View en 3D View helpt de bestuurder in druk stadsverkeer door te allen tijde zicht te bieden op de situatie rondom de auto. Het systeem geeft zowel in vogelperspectief als in 3D de verkeerssituatie rond de auto weer. Met de Remote 3D View-technologie, geïntegreerd in BMW Connected zijn de driedimensionale beelden ook op afstand te bekijken met de smartphone via de BMW Connected App. Zo kan de eigenaar van de BMW 530e iPerformance zijn auto in de gaten houden.

E-mail met Microsoft Exchange.
BMW is de eerste autofabrikant die gebruikers van Microsoft Office 365 in de auto een veilige verbinding biedt met de server om e-mails te versturen en te ontvangen, de agenda en de contacten bij te houden via het in de auto geïntegreerde Microsoft Exchange. Adressen voor afspraken kunnen rechtstreeks in het navigatiesysteem worden geladen en telefoonnummers kunnen direct vanuit een gelinkte telefoon worden gebeld.

Zesde model met iPerformance-label.
Met het label iPerformance wil BMW aangeven dat kennis van het merk BMW i is benut voor alle plug-inhybride BMW modellen. Het gamma, waaraan nu de BMW 530e iPerformance is toegevoegd, omvat ook de BMW 225xe iPerformance, de BMW 330e iPerformance, de BMW X5 40e iPerformance, de BMW 740e/740Le iPerformance en de BMW X1 xDrive 25Le iPerformance, die BMW alleen in China aanbiedt. BMW biedt hiermee een uiterst gevarieerd gamma iPerformance-modellen, van compact tot topklasse. De nieuwe BMW 530e iPerformance is het zesde model in het iPerformance-gamma en er zullen meer volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait