Enquête bij 13.464 Belgen:

Enquête bij 13.464 Belgen: 95% voelt zich rustiger op de weg met een rijhulpsysteem

Coyote-ambassadrice Andrea Croonenberghs pleit voor verkeersveiligheid

Donderdag 18 mei 2017 — Een rijhulpsysteem bevordert de verkeersveiligheid, zo blijkt uit een enquête bij meer dan 13.000 Belgen. Maar liefst 95% van de gebruikers voelt zich rustiger op de weg dankzij een dergelijk systeem. Samen met ambassadrice Andrea Croonenberghs onderstreept Coyote daarom haar doelstelling: bestuurders informeren over gevaren op de weg en over snelheidsbeperkingen, om zo de verkeersveiligheid te verhogen.

Het rijhulpsysteem Coyote heeft een tweevoudige functie. Enerzijds verwittigt het systeem chauffeurs bij gevaren en onverwachte hindernissen op de weg (bv. ongeval, vertraging, spookrijder, wegversmalling, ongevalszones aangeduid door een vaste of mobiele radar of trajectcontrole, voorwerp op de weg, auto’s aan de kant van de weg, glad wegdek,…). Anderzijds helpt het toestel je om veilig te rijden (bv. tijdig luchtdruk van je banden checken, waarschuwen voor GSM-gebruik achter het stuur, regelmatig pauze nemen als je lange afstanden aflegt, bewustwording van de risico’s van alcohol).

Enquête bij meer dan 13.000 Belgen

Verkeersveiligheid is dus het onmiskenbare hoofddoel. Want wie een Coyote heeft, erkent duidelijk het preventieve karakter van het rijhulpsysteem. Dat blijkt uit een enquête bij 13.464 Belgen:

 • 95,8% houdt zich meer aan de snelheidsbeperkingen dankzij het rijhulpsysteem
 • 97% is van oordeel dat de waarschuwingen de verkeersveiligheid verbeteren (59,5% is ‘helemaal akkoord’, 37,5% is ‘akkoord’)
 • 94,8% procent van de respondenten voelt zich rustiger op de weg, sinds hij / zij Coyote gebruikt (46,7% is ‘helemaal akkoord’ met deze stelling, 48,1% verklaart zich ‘akkoord’)

Andrea Croonenberghs nieuwe Coyote-ambassadrice

Het onderzoek toont duidelijk aan dat gebruikers van rijhulpsystemen zich rustiger gedragen en veiliger voelen in het verkeer. Eén van die gebruikers is actrice en zangeres Andrea Croonenberghs. Zij vertegenwoordigt Coyote voortaan in Vlaanderen:

Voor mijn job ben ik vaak onderweg. Op drukke momenten durf ik al eens afgeleid te geraken in het verkeer. Gelukkig houdt mijn Coyote me bij de les. Het is mijn virtuele ‘autobuddy’, die me altijd veilig door het drukke Belgische verkeer loodst. En ja, ik ben fier dat ik deel uitmaak van de community van meer dan 1 miljoen gebruikers. Omdat ik verkeersveiligheid heel belangrijk vind, help ik als ambassadrice de missie uitdragen.”

Een boodschap waar Vincent Hébert (algemeen directeur van Coyote Systems Benelux) zich volmondig bij aansluit:

Coyote en Andrea gaan samen voor een betere wereld op de weg. Met onze kersverse ambassadrice streven we ernaar om het verkeer in Vlaanderen vlot en veilig te laten verlopen.”

Samenwerking tussen Coyote en Samsung voor een veilig smartphonegebruik in het verkeer

Samsung en Coyote delen de ambitie om verkeersveiligheid in België te bevorderen, ieder vanuit zijn expertise. Het gebruik van de smartphone achter het stuur en op de fiets is een gangbare praktijk, hoewel we allemaal de gevaren kennen die ermee verbonden zijn.

“De digitale app In Traffic Reply, ontwikkeld door Samsung, biedt een slimme oplossing om smartphonegebruik in het verkeer te verminderen: In Traffic Reply antwoordt automatisch op inkomende berichten wanneer de gebruiker zich in het verkeer bevindt, en waarschuwt de afzender dat de ontvanger zich in het verkeer bevindt”, zegt Bart Devos, Corporate Social Responsability verantwoordelijke bij Samsung Electronics België.

Zo speelt de app in op de neiging van veel weggebruikers om inkomende berichten te beantwoorden wanneer men zich in het verkeer bevindt. De automatische reacties, afhankelijk van de keuze van de gebruiker, kunnen ‘professioneel’, ‘fun’ of gepersonaliseerd zijn. De In Traffic Reply-applicatie wordt, eenmaal geïnstalleerd, automatisch geactiveerd bij het gebruik van de auto (of fiets).

Coyote is een cruciale partner in deze campagne: de directe toegang die Coyote heeft tot een indrukwekkend groot aantal weggebruikers, zorgt ervoor dat Coyote een essentiële rol speelt in het promoten van de applicatie. Coyote ondersteunt Samsung bij de promotie van de app In Traffic Reply. Concreet gebeurt dit door de app bekend te maken via de website, op social media en in digitale nieuwsbrieven naar abonnees. Coyote en Samsung zijn dan ook trots op dit privaat-privaat partnerschap voor de verkeersveiligheid.

Het gebruik van Coyote in het buitenland

Binnenkort vertrekken weer heel wat landgenoten met de wagen op zomervakantie. Op de vaak lange en drukke wegen naar vakantiebestemmingen helpt het Coyote rijhulpsysteem om onaangename verrassingen te voorkomen en je eindbestemming veilig te bereiken.

Met een community van 5,5 miljoen gebruikers in Europa, waarvan meer dan 1,1 miljoen in België, informeert Coyote in real time en accuraat de vakantiegangers die door Europa reizen. Coyote helpt hen te anticiperen en hun rijgedrag aan te passen, zodat het verkeer veiliger verloopt. Coyote mag wettelijk gebruikt worden in België, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Spanje, Italië en Polen.

Coyote signaleert accuraat en in real-time :

 • de te respecteren snelheidsbeperkingen, overal in Europa
 • de vertragingen, hun duur en lengte
 • de ongevallen
 • de wegversmallingen
 • de voorwerpen op de weg
 • de spookrijders
 • de stilstaande voertuigen langs de kant van de weg
 • de ongevalrijke zones uitgerust met vaste en mobiele radars en trajectcontrole (of gevaar-en risicozones in Frankrijk en Duitsland)
 • plaatsen waar de weg in slechte staat is
 • plaatsen waar de zichtbaarheid beperkt is
 • gladde wegdelen

Coyote vecht ook tegen het gevaar van slaperigheid. Door het analyseren van vier criteria (variaties in snelheid, verandering van richting, het tijdstip en de duur van de reis) kan Coyote de bestuurder aanraden om even te stoppen voor het te laat is.

Frankrijk

Wanneer je de grens met Frankrijk oversteekt, krijgt je Coyote een automatische update (zonder enige manuele interventie). Op die manier zijn de Coyote-producten volledig compatibel met de Franse en Europese wetgeving.  Voor de Belgische gebruikers is er dus geen enkel risico op een inbreuk of een boete. Het Coyote-waarschuwingssysteem is dus ook in Frankrijk een perfect wettelijk hulpmiddel bij het rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait