Ieper is de eerste asfaltwedstrijd van het Brits kampioenschap Wie volgt Kris Meeke op?

 

Voor de eerste keer in zijn 59-jarige historie, trekt het Prestone MSA British Rally Championship het Kanaal over. De top van het Brits kampioenschap, voor velen de kweekvijver voor internationaal talent op gravel, komt zich meten met de top van het Belgisch kampioenschap.

Wie kan in de voetsporen treden van Tony Pond, de Brit die als enige buitenlander twee keer kon zegevieren in Ieper. En wie volgt Kris Meeke op, de laatste Britse winnaar in 2009?

De Britse troepen worden aangevoerd door… een Zweed, Fredrik Ahlin. Hij won de Border Counties Rally en de Pirelli International, maar op de slotproef van de Scottish Rally moest hij opgeven. Ahlin is niet meteen een asfaltspecialist.
Zijn teamgenoot David Bogie won de Scottish Rally met zijn Skoda Fabia R5 gesteund door DMack. Welshman Osian Pryce is een voorbeeld van regelmaat met drie podiumplaatsen in zijn Ford Fiesta R5. Hij wordt op de voet gevolgd door Marty McCormack. Met zijn Fabia R5 op Kumho’s wil McCormack zijn terreinkennis verzilveren. McCormack was al eens te gast in Ieper, maar toen liet hij zich wel betrappen op een paar schoonheidsfoutjes. Hyundai rekent in het Brits kampioenschap op Tom Cave. Keith Cronin, nog een referentie, heeft dit jaar nog niet veel geluk gehad met zijn Fiesta R5, maar in Wervik bewees Cronin dat hij een zware rechter heeft. De Britse Ford-rijder zette meteen de snelste tijd neer op de openingsproef in Wervik. Alex Laffey, nog een Ford-rijder, en Johnny Greer, die kiest voor een DS 3 R5, voelen zich in hun sas op asfalt. Zeker de piloot uit Ulster moet je niet onderschatten.

Aan outsiders overigens geen gebrek. Denk maar aan de Ford Fiesta’s R5 van Rhys Yates, Matt Edwards, James Slaughter en Jamie Anderson, maar ook de Skoda Fabia’s R5 van Desi Henry en Thomas Preston.

Chris Ingram als referentie

Wat Guillaume de Mevius betekent voor de Belgische juniors, is Chris Ingram voor de Britse juniors: de abolute referentie. De Opel-rijder doet niet mee aan het Junior-kampioenschap, maar met zijn officiële Opel Adam R2 is hij een te duchten concurrent.
William Creighton komt met zijn Peugeot 208 R2 als leider naar Ieper, maar Cameron Davies, Meirion Evans en Marty Gallagher zijn erop gebrand om te schitteren met een gelijkaardige 208 R2. Oscar Solberg, de zoon van Henning, voert de Ford-troepen aan. Oscar won de openingsmanche van het kampioenschap. James Williams kiest ook voor een Ford, terwijl Callum Devine naar Ieper komt met een Opel Adam R2. Tom Williams kwam dit jaar al eens proefdraaien op de Monteberg. Benieuwd of het hem een voordeel zal opleveren. Andere jongeren zijn Josh Cornwell, Nabila Tejpar, Alex Waterman en James McDiarmid.

Naast de topklassen, komen ook de Production Cup, BRC4 en de National Rally Cup naar Ieper. En als toetje zijn er 5 Land Rovers van het Britse leger, bestuurd door militairen, die hun eigen onderlinge wedstrijd zullen rijden. Spektakel verzekerd!

Hun heldendaden in Vlaamse velden zullen alvast uitgebreid op televisie te volgen zijn, want Channel 4, Motorsports TV en BT Sports brengen elk van de 7 manches van het Prestone MSA British Rally Championship op televisie.

 

 

 

 

 

 

Photo1: David Bogie
Photo2: Tom Cave
Photo3: William Creighton