Sportieve slag bij Mesen

Op 7 juni was Prins William te gast in Mesen. Samen met de Ierse premier Enda Kenny en onze Prinses Astrid werd de befaamde mijnenslag bij Mesen herdacht. Op 7 juni 1917 streden de Ieren en de Britten, katholieken en protestanten, voor de eerste keer zij aan zij aan het front. Op die dag werd een geniaal plan uitgevoerd. De Britse troepen hadden via tunnels onder de Duitse linies maar liefst 19 dieptemijnen geplaatst die tot ontploffing werden gebracht. Het was de grootste kunstmatige aardschok in de geschiedenis tot op dat moment en de kraters in het landschap van heuvelland zijn nog altijd stille getuigen van de heldendaden van die historische dag.

Ieren en Britten zullen op zaterdag 24 juni opnieuw het beste van zichzelf geven in Mesen, maar deze keer in een veel plezantere context, de Ypres Rally. De klassemensproef van Mesen, zaterdag twee keer op het menu van de Ypres Rally en twee keer voor de Ypres Historic Rally, is volledig vernieuwd. Vooral het eerste deel van de proef is prachtig, met een showgedeelte op de Markt in het centrum van Mesen. Daarna trekken de deelnemers naar de bekende baantjes van de Middelhoek, gekend bij heel wat teams als het ideale testterrein om het snijden te leren.

Zonnebeke, de nieuwe openigsproef

Het opdelen van de proef van Hollebeke in twee delen, waarbij het tweede deel onder de naam Zillebeke wordt verreden, is een andere belangrijke nieuwigheid. Maar, de grootste vernieuwing is de terugkeer van een klassieker, want op speciaal verzoek van de gemeentelijke overheid gaat de Ypres Rally vrijdag van start met de klassementsproef van Zonnebeke.


Zonnebeke is een oude bekende, maar het is toch al van 2007 geleden dat er nog een proef van Ieper werd gereden. Toen waren Freddy Loix, Mister Ieper, en Nicolas Vouilloz de snelsten. Benieuwd wie dit jaar het snelste opent op de 9,90 km van Zonnebeke.