De nieuwe Ford Tourneo Custom

Ford onthult nieuwe Tourneo Custom, met gedurfde koetswerkstijl en volledig nieuw,
hoogwaardig interieur
• Ruim en luxueus interieur biedt uniek passagierscompartiment met zes individuele
achterzetels die in conferentielay-out kunnen worden geplaatst
• Grootste Tourneo werd tot in de puntjes opnieuw ontwikkeld om een raffinement,
kwaliteit en technologie van topniveau te bieden met onder meer een intelligente
snelheidsbegrenzer en SYNC 3-connectiviteit
• Tourneo beschikt over 2.0 l Ford EcoBlue-dieselmotor, nieuwe SelectShiftzestrapsautomaat,
optionele achterwielophanging, verkrijgbaar in exclusieve
Titanium X- en Sport-modellen
• Nieuwe Tourneo Custom is ideaal als directieshuttle, voor persoonlijk gebruik en
voor lifestyleklanten. De productie gaat later in 2017 van start, eerste leveringen
vanaf begin 2018.


Sint-Agatha-Berchem, 5 juli 2017 – Ford onthulde vandaag de eerste details van zijn veelzijdige nieuwe monovolume, Tourneo Custom, die tot negen inzittenden in eerste klasse laat reizen dankzij het volledig nieuwe, hoogwaardige interieur. De nieuwe Tourneo Custom is ideaal als directieshuttle, voor persoonlijk gebruik en voor lifestyleklanten en gaat later dit jaar in productie. De eerste exemplaren zullen begin 2018 geleverd worden.
De nieuwe Tourneo Custom onderscheidt zich door zijn gedurfde nieuwe voorkant met een verchroomd radiatorrooster met vijf spijlen. Hij biedt klanten een ongeëvenaard, luxueus interieur met zes individuele zetels waarbij men de tweede rij naar achteren kan draaien om een conferentielay-out te bekomen.
De grootste Tourneo-monovolume werd van top tot teen opnieuw ontwikkeld om een superieur niveau van raffinement en verfijning te verzekeren, inclusief hoogwaardigebekledingsmaterialen, een hoger comfortpeil, een betere geluidsdemping en de nieuwste personenwagentechnologieën zoals de intelligente snelheidsbegrenzer en SYNC 3- connectiviteit.
“In de nieuwe Tourneo Custom geniet elke passagier van de beste zetels in dit segment,” verklaarde Pete Reyes, Vehicle Line Director voor Ford of Europe. “Deze veelzijdige monovolume kreeg een volledige make-over, met een stijlvol interieur dat het comfort en de kwaliteit van een luxewagen combineert met een zee aan ruimte en een doorgedreven functionaliteit.”

De nieuwe innovaties bouwen voort op de doorgedreven productverbeteringen die de Tourneo Custom in 2016 onderging, waaronder de baanbrekende 2.0 l Ford EcoBlue-dieselmotor, de nieuwe SelectShift-zestrapsautomaat en de optionele nieuwe achterwielophanging.
De Tourneo Custom, die in 2013 op de markt kwam, is het paradepaardje van Fords Tourneogamma van monovolumes. Andere monovolumes in dat gamma zijn de Tourneo Courier met vijf plaatsen en de Tourneo Connect met vijf of zeven plaatsen.
Geraffineerd design, vanbinnen en vanbuiten


De nieuwe Tourneo Custom heeft een gedurfde nieuwe look die het design-DNA van Fords nieuwste personenwagens deelt. Denk maar aan het hoog gemonteerde, trapeziumvormige radiatorrooster en de dynamische, fijne koplampen die naadloos overvloeien in de gespierde schouderlijn.
Er is ook een brede waaier aan geavanceerde koplamptechnologieën verkrijgbaar. Zo beschikken alle uitvoeringen over opvallende nieuwe led-dagverlichting en hebben de topversies recht op krachtige HID-xenonkoplampen.
De hoogstaande uitrusting zet zich ook in het interieur door, met een volledig nieuw instrumentenbord op basis van Fords nieuwe designfilosofie. Die werd voorgesteld door de volledig nieuwe Fiesta en biedt een aantrekkelijke, gebruikersgerichte lay-out, beïnvloed door consumentenproducten zoals smartphones en tablets.
Het nieuwe instrumentenbord is opgebouwd rond krachtige horizontale designelementen die de breedte van het interieur benadrukken. Bovendien versterken zacht aanvoelende oppervlakken en aantrekkelijke details met verchroomde en glanzend zwarte sierelementen de uiterst hoogwaardige look van het instrumentenbord.
De volledig nieuwe schermen en bedieningspanelen werden ontworpen met het oog op een betere ergonomie en groter gebruiksgemak. De hogere uitvoeringen kregen een zwevend 8”- aanraakkleurenscherm, geïnspireerd op tablets, dat zich laat bedienen met knijp- en veegbewegingen.
Er werd ook heel wat aandacht besteed aan de dagelijkse functionaliteit. Het interieur kreeg verbeterde opbergmogelijkheden waaronder twee afgesloten opbergvakken in het dashboard en een royaal opbergvak met dubbele bekerhouder en mooie rolafdekking in de middenconsole.
In dit segment unieke achterzetels voor een onovertroffen flexibiliteit en comfort
Om klanten de ultieme flexibiliteit te bieden bij het configureren en gebruiken van de achterste plaatsen, beschikt de Tourneo Custom als enige wagen in zijn segment over zes individuele zetels. Die kunnen allemaal naar voren worden gericht, maar bieden ook de mogelijkheid om de twee achterste rijen in conferentielay-out te plaatsen. Dat vergemakkelijkt de toegang en bevordert de interactie tussen de passagiers.
De zes individuele zetels, die standaard worden aangeboden op de hogere uitvoeringen, zijn neerklapbaar en wegklapbaar en kunnen ook volledig worden verwijderd. Zo kunnen klanten het plaatsaanbod van een limousine evenaren, de bagageruimte vergroten of voldoen aan de hun specifieke business- en lifestylebehoeften.

Het reiscomfort wordt nog verbeterd door nieuwe zeteldesigns met herwerkte schuimvulling en geometrie voor een optimale ondersteuning, plus een verbeterd raffinement dat voortvloeit uit de sterk opgewaardeerde geluidsdemping. Ook de achterpassagiers zullen in de wolken zijn met de doeltreffendere airconditioning, die het interieur sneller opwarmt of koelt, de zes USBpoorten en het audiosysteem met tien luidsprekers, dat is afgestemd op een rijke engebalanceerde klank, ongeacht de zetellay-out.
Doorheen de wagen werd de interieurbekleding volledig herzien, van de hemelbekleding en de zetels tot de zijpanelen en de tapijten, met de nadruk op uitmuntend vakmanschap en uitzicht.
De hoogwaardigere materiaalkeuze, zoals de dikke stoffen, de fijngenerfde lederen bekledingen en de keuze tussen een lichte of donkere interieuromgeving in stijlvolle, eigentijdse kleuren versterken de indruk van kwaliteit en aandacht voor details in het interieur.
Geavanceerde technologie en rijhulpsystemen
Fords communicatie- en entertainmentsysteem SYNC 3 zal Tourneo Custom-bestuurders in staat stellen om het audiosysteem, het navigatiesysteem en aangesloten smartphones te bedienen met eenvoudige gesproken commando’s. Een toets indrukken en zeggen ‘Ik heb koffie nodig’, ‘Ik heb brandstof nodig’ of ‘Ik moet parkeren’ volstaat om respectievelijk cafés, benzinestations en parkings op te zoeken. Ook treinstations, luchthavens en hotels kan de bestuurder op die manier snel opzoeken. Het systeem is compatibel met Apple CarPlay en
Android Auto™.
De nieuwe Tourneo Custom introduceert bovendien een brede waaier aan geavanceerde rijhulpsystemen. Als eerste auto in zijn segment is hij uitgerust met een intelligente snelheidsbegrenzer, die de maximumsnelheid automatisch aanpast aan de wettelijke limieten.
Hij baseert zich daarvoor op informatie aangeleverd door de verkeersbordenherkenning.
Het nieuwe model biedt ook een dodehoekassistent met Cross Traffic Alert, een systeem dat de bestuurder bij het achteruitrijden uit een parkeerplaats waarschuwt voor voertuigen die achter hem kunnen doorrijden.
Deze nieuwe functies vervolledigen het complete gamma van technologieën dat reeds beschikbaar is voor de Tourneo Custom, waaronder het noodremsysteem Pre-Collision Assist met voetgangersdetectie, de rijstrookassistent, de zijwindstabilisatie en de adaptieve  snelheidsregelaar.
Toonaangevende Ford EcoBlue-motoren met optionele automatische transmissie
De nieuwe Tourneo Custom plukt de vruchten van zijn uiterst geavanceerde Ford EcoBlue-dieselmotoren met keuze tussen 105 pk, 130 pk en 170 pk. Zij komen zowel de gebruikskosten als de prestaties ten goede: het brandstofverbruik daalde met 13 procent, de CO2-uitstoot begint al bij 162 g/km* en het koppel bij lage toerentallen steeg met 20 procent.
De recentste specificaties omvatten ook 17″ lichtmetalen velgen voor betere rij- en remprestaties en de soepele en responsieve SelectShift-zestrapsautomaat. Deze achterwielophanging die uniek is in dit segment, verzekert een soepel, gecontroleerd en vlak rijgedrag, ongeacht de belasting.

Hoogwaardige Titanium X en Sport voor de ultieme Tourneo
Om te voldoen aan de eisen van zakelijke en particuliere klanten die de ultieme luxe wensen, wordt de nieuwe Tourneo Custom standaard geleverd met een hoogwaardig Titanium X-pakket.
Dat pakket omvat een lederen bekleding, SYNC 3 met satellietnavigatie, een parkeercamera en
HID-xenonkoplampen.
Klanten die een dynamischer koetswerk en een stijlvol sportinterieur zoeken, kunnen terecht bij de nieuwe Sport-versie. Dat pakket combineert de optionele motor met 170 pk, een volledige koetswerkkit met dubbele motorkapstrepen, unieke 17” lichtmetalen velgen en een deels lederen bekleding.
Het Tourneo Custom-gamma omvat configuraties met acht of negen plaatsen, en biedt de keuze tussen een korte en lange wielbasis. Het langere model biedt meer bagageruimte achter de derde zetelrij.