Volvo Cars gaat volledig elektrisch

Volvo Cars, de fabrikant van premiumwagens, heeft aangekondigd dat elke nieuwe Volvo vanaf 2019 een elektrische motor zal hebben. Dit historische moment betekent het einde van wagens met enkel een verbrandingsmotor en plaatst elektrificatie centraal in Volvo’s toekomstige activiteiten.

S90

De aankondiging is een van de belangrijkste beslissingen op dat vlak van autoconstructeurs wereldwijd en toont aan hoe elektrificatie meer dan een eeuw na de uitvinding van de verbrandingsmotor de weg opent naar een nieuw hoofdstuk in de automobielgeschiedenis.

“De klant staat hierbij centraal”, zegt Håkan Samuelsson, President en Chief Executive Officer. “De vraag naar elektrische wagens blijft toenemen en we willen inspelen op de huidige en toekomstige behoeften van onze klanten. Wij zorgen ervoor dat u voortaan om het even welke elektrische Volvo kunt kiezen.”

Volvo Cars zal elektrische wagens introduceren in zijn volledige assortiment, met zowel volledig elektrische wagens, plug-inhybridewagens als milde hybridewagens.

Tussen 2019 en 2021 worden vijf volledig elektrische wagens geïntroduceerd: drie Volvo-modellen en twee modellen van Polestar, de sportwagendivisie van Volvo Cars. Meer informatie over deze modellen wordt later bekendgemaakt.

Deze vijf wagens worden aangevuld met een aantal plug-inhybridewagens op diesel of benzine en milde hybrideopties (48 volt) voor alle modellen, wat een van de uitgebreidste assortimenten elektrische wagens oplevert van alle autoconstructeurs.

Dat betekent dat er in de toekomst geen Volvowagens meer zullen zijn zonder elektrische motor. Wagens met enkel een verbrandingsmotor zullen geleidelijk aan van de markt verdwijnen en vervangen worden door wagens die toegerust zijn met elektrische opties.

“Deze aankondiging betekent het einde van onze uitsluitend door verbrandingsmotoren aangedreven wagens”, aldus dhr. Samuelsson. “Volvo Cars heeft aangegeven tegen 2025 een miljoen elektrische wagens te willen verkopen. En dat menen we ook. Dit is hoe we ons doel zullen bereiken.”

De aankondiging benadrukt het engagement van Volvo Cars om zijn impact op het milieu te beperken en de steden van de toekomst schoner te maken. Volvo Cars wil bovendien niet alleen de uitstoot verminderen van zijn wagens, maar ook van zijn bedrijfsactiviteiten. Het streeft ernaar om klimaatneutraal te produceren tegen 2025.

Deze beslissing volgt op de eerdere aankondiging deze maand dat Volvo Cars Polestar zal omvormen tot een nieuw, afzonderlijk autobedrijf voor elektrisch aangedreven sportwagens. Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design bij Volvo Cars, zal als Chief Executive Officer aan het hoofd van Polestar staan.