Blijf alert en rij veilig: Opel Grandland X waarschuwt vermoeide bestuurders

  • Meer veiligheid: nieuwe compacte SUV met waarschuwing voor slaperigheid bij bestuurders
  • Eersteklas aanbod: ultramoderne rijhulpsystemen aan boord
  • Debuut op IAA: orderboeken nu open, kort na Autosalon van Frankfurt bij de dealers

 

De gloednieuwe Opel Grandland X gaat in première op het 67ste Internationale autosalon van Frankfurt (IAA, 14-24 september) en zal kort daarna bij de dealers staan. De Grandland X heeft een eersteklas aanbod ultramoderne rijhulpfuncties: de aanrijdingswaarschuwing vooraan (Forward Collision Alert) met automatische noodrem (Automatic Emergency Braking) en voetgangersdetectie, de geavanceerde parkeerhulp (Advanced Park Assist) en de 360°-camera zijn maar een greep uit de mogelijkheden. Andere systemen verhogen de veiligheid nog meer, zoals de automatische cruisecontrol (Automatic Cruise Control) met stopfunctie, die de ingestelde snelheid en volgafstand behoudt en de Grandland X indien nodig doet vertragen of versnellen. En dan is er nog een ander zorgzaam rijhulpsysteem, namelijk de waarschuwing voor slaperigheid bij bestuurders (Driver Drowsiness Alert).

 

Een onderzoek op de Duitse autosnelwegen wees uit dat één op de vier dodelijke auto-ongevallen veroorzaakt wordt door een bestuurder die in slaap valt (volgens ADAC[1]). Auto’s uit de hoogste klassen zijn vaak uitgerust met systemen die tekenen van vermoeidheid herkennen en de bestuurder aanmanen een pauze in te lassen. Opel maakt dergelijk veiligheidsvoordeel nu beschikbaar voor een breder publiek, onder meer in de nieuwe Grandland X, de verrassende nieuwe compacte SUV (Sports Utility Vehicle) met een Belgische instapprijs van 25.000 euro.

 

De systeem in de Grandland X dat waarschuwt voor slaperigheid slaat alarm wanneer uit het traject van het voertuig blijkt dat de bestuurder vermoeid of onoplettend is. Er verschijnt dan een bericht op het instrumentenbord van de bestuurder en er gaat een geluidssignaal af. Na drie waarschuwingen van het eerste niveau, geeft het systeem een tweede waarschuwing met een ander bericht op het instrumentenbord en een luider geluidssignaal. Door 15 minuten aan een stuk trager dan 65 km/u te rijden, wordt het systeem gereset.

 

“Vermoeide bestuurders vormen een gevaar voor alle weggebruikers, niet alleen voor zichzelf”, zegt Managing Director Sales & Aftersales Peter Küspert. “De waarschuwing voor slaperigheid bij bestuurders in de Opel Grandland X detecteert typische tekenen van vermoeidheid en raadt bestuurders aan regelmatig te stoppen tijdens lange ritten, voor er iets ergers gebeurt.”

 

Naast het systeem dat waarschuwt voor slaperigheid biedt de Opel Grandland X nog andere eersteklas rijhulp- en veiligheidssystemen. Opels nieuwe uitdager in de hevige competentiestrijd binnen de SUV-markt zorgt ook voor optimale zichtbaarheid ‘s nachts zonder anderen te verblinden. De AFL-ledkoplampen verdrijven de duisternis met een doeltreffend, wit licht en passen zich automatisch aan de rijsituatie aan.

 

Voor totale gemoedsrust bij de bestuurders van een Grandland X zorgt Opel OnStar[2]. De persoonlijke connectiviteits- en hulpverleningsdienst biedt niet alleen diensten zoals bijstand na diefstal maar kan vermoeide bestuurders ook helpen een parkeerplaats[3] te vinden of een hotelkamer te boeken[4]. De ‘beschermengel’ reageert bovendien automatisch in noodgevallen zoals aanrijdingen. De passagiers in het voertuig worden dan door­verbonden met een behulpzame adviseur en dus niet met een machine.

[1] Flyer van ADAC “Müdigkeit im Straßenverkehr”, blz. 6

[2] OnStar-services vereisen activering en een account bij OnStar Europe Ltd. Na de gratis proefperiode worden er kosten aangerekend. Alle diensten zijn afhankelijk van de dekking en beschikbaarheid van het mobiele netwerk.

[3] Via Parkopedia.

[4] Via Booking.com. E-mailadres en kredietkaart vereist.