Opel Grandland X: opvallend design onderscheidt nieuwe SUV van rivalen

 

  • Robuust maar sportief: nieuwe Opel Grandland X met dynamische lijnen en strakke verhoudingen
  • Cool maar praktisch: SUV met aantrekkelijk samengaan van stijl en functionaliteit
  • Nieuwe mededinger: markant uiterlijk in combinatie met interieur van hoge kwaliteit

 

Een belangrijke speler in Opels productoffensief “7 in 17”, waarmee het merk dit jaar niet minder dan zeven modellen lanceert, is de Grandland X. De SUV van de Duitse autofabrikant sluit met zijn aantrekkelijke offroad-look, verhoogde zitpositie, goede zichtbaarheid rondom, comfort bij het in- en uitstappen en royale bagageruimte perfect aan op de hedendaagse actieve levensstijl. Zijn design is tegelijkertijd robuust en elegant, terwijl het interieur heel wat comfort biedt en uiterst praktisch ingericht is. De Grandland X is een nieuwe mededinger in de hevige concurrentiestrijd op de markt van de compacte sport utility vehicles. De designers van Opel hebben hun nieuwe product een markant uiterlijk gegeven, wat de wagen tot een absolute blikvanger onder de concurrenten maakt.

 

“Onze doelstelling voor de Grandland X was een robuust en toch dynamisch design te creëren met een optimale interactie tussen harmonieuze, sculpturale oppervlakken en heel scherpe vouwlijnen, alsook een goed evenwicht tussen stijl en functionaliteit”, zegt Vice President of Design, Mark Adams. “We streefden ook naar een gevoel van elegantie en luxe met zorgvuldig ontworpen oppervlakken en grensvlakken, plus een consistent gebruik van kwaliteitsvolle materialen.”

 

Om de sportieve look te verkrijgen, trokken de designers bijvoorbeeld de chroomvleugels in de rechtopstaande grille vooraan vanaf het Opel-embleem door tot aan de kenmerkende ledlampen met dubbele vleugelvorm van de slanke koplampen, wat de Grandland X een zeer breed postuur bezorgt. Het krachtige karakter wordt onderstreept door de sculpturale vorm van de motorkap, met zijn typische vouw in het midden en de grote wielen, tot 19 inch in diameter.

 

“Achteraan zorgen de strakke C-stijlen, het “zwevende” dak en de slanke ledlichten in het zuivere, uitgeholde oppervlak van de achterklep voor een dynamisch, sportief uiterlijk van de Grandland X, wat zo belangrijk is in het SUV-marktsegment.”

 

De robuustheid – een ander SUV-attribuut – omt ook tot uiting in het onderste deel van het koetswerk dankzij de stoere bekleding aan de voorkant, rond de gespierde wielkasten, aan de zijkanten en aan de achterkant. De precies uitgevoerde chroomaccenten in de bumper zorgen voor een verbredend effect en dragen ook bij tot een hoogwaardige uitstraling.

 

In zijaanzicht hebben de designers een bijzonder gebalanceerd, dynamisch en functioneel silhouet gecreëerd. De Grandland X heeft een snel aflopende daklijn met de voor Opel kenmerkende doorbroken en dynamisch oplopende C-stijlen en een krachtig, strak onderstuk dat vanaf de voorkant van de wagen doorloopt tot achteraan. De unieke interpretatie van de Opel-sikkel in het onderste gedeelte van de deuren versterkt het atletische profiel verder door de bovenkant van het koetswerk optisch op te tillen. De dakrails dragen ook bij tot het typische SUV-karakter.

 

“Het interieur van de Grandland X biedt een aantrekkelijke harmonie van stijl en functionaliteit”, zegt Adams. “Instappen is gemakkelijk, ook voor grotere passagiers, en het goede zicht vanaf de verhoogde zitposities is typisch voor een SUV. De bestuurder en de passagier vooraan kunnen genieten van het extra comfort van optionele ergonomische AGR-zetels.” De duidelijke lay-out van het infotainmentsysteem en het minimale aantal schakelaars zijn kenmerkend voor Opel. “Voor een optimale zichtbaarheid is het scherm van het infotainmentsysteem hoog in het instrumentenbord geplaatst, en het omringende kader geeft de vingers een stabiele basis om op te rusten zodat het gemakkelijk bediend kan worden”, legt Adams uit.

 

Onder het scherm in de centrale console zijn de schakelaars van het infotainmentsysteem, de verwarmings-, ventilatie- en aircosystemen en de chassiscontrole (tractiecontrole bijvoorbeeld) logisch ondergebracht in drie zones. Ook de middenconsole tussen de voorzetels is gekenmerkt door een hoog niveau van functionaliteit. Deze biedt namelijk veel ruimte voor bekerhouders en kleinere voorwerpen, terwijl de diepe bergruimte onder de handige armleuning ook de optionele draadloze oplader voor smartphones bevat.

 

“We hebben de Grandland X een bijzonder stijlvolle en ergonomische cockpit gegeven. De oppervlakken van het instrumentenbord, de middenconsole en de aanvullende decoratieve elementen zijn allemaal in kwaliteitsvolle, tactiele materialen uitgevoerd die een rijke, luxueuze indruk creëren”, zegt Adams.

 

Na zijn wereldpremière op de IAA Frankfurt International Motor Show van dit jaar (van 14 tot 24 september) zal de Opel Grandland X een bloeiende markt betreden: over een periode van tien jaar, tussen 2007 en 2017, is het aandeel van SUV’s en cross-overs in alle verkochte nieuwe auto’s in Europa gestegen van zeven naar 20 procent. Mark Adams: “We zijn ervan overtuigd dat de stoere en praktische, maar ook dynamische en elegante Opel Grandland X in de smaak van onze klanten zal vallen en de voortdurende groei in het compacte SUV/CUV-segment zal stimuleren.”