5de Editie van de Damme GT Classics een zomerse voltreffer. Alain Mervilde

Damme GT Classics 2017

5de jubileum editie onder een stralende zon.

 

Het zag er bij de voorbereidingen al heel goed uit en de inschrijvingen kwamen vlot binnen. Met verzekering Callant vonden we een ervaren partner. Het programma en parkoers kregen een perfecte invulling en we konden weer, voor enkele unieke locaties zorgen waar we de deelnemers mochten opwachtten.

Zaterdag bleek dat niet minder 95 teams zich hadden ingeschreven. Het leek wat veel, maar door het verkeersvrij maken van de Jacob van Maerlantstraat en enkele ingrepen op de Markt. Zo vond het podium een andere plaats  en werden wat verkeerspaaltjes en verkeersborden verplaats, wat de Markt als perfecte locatie benadrukte.

Kwantiteit okee, maar de Damme GT gaat vooral voor kwaliteit en dat bleek op het appel. Niet zo zeer het exclusieve maar vooral de variatie aan deelnemers is een troef. Van een 2CV fourgonette “dans sons jus” tot unieke, Maserati SM. De vele variaties van Porsche, Jaguar en Ferrari, maar ook de Renault 16tx , Lancia Aurelia, Daimler 250sp, Datsun 2000 spider of een Panhard Compétion uit 1952 spreken de liefhebbers aan. De laatste leek wel direct uit de verhalen van Suske en Wiske of Robbedoes gereden en unieke verschijning voor het eerst aan het publiek getoond na lange tijd in de privécollectie van zijn vorige eigenaar te zijn verborgen.

De eerste ronde van de rally ging op vlotte wijze en onder een stralende zon van start om via de polders van West Vlaanderen een eerste stop aan te doen in Houtave. Daar onder niet minder dan 130 pispotten aan het plafond  in “Herberg de  3 koningen”, zat de ambiance er meteen in en zagen we niets dan lachende gezichten.  Meteen een voltreffer en een goede binnenkomer voor het verdere verloop van het weekend.

Onze Antoon en Jean zijn er alvast weer in geslaagd om een pittig parkoers uit te tekenen, die ons dwars door West Vlaanderen naar de lunchmeeting bracht.

De tafels bleken gedekt in “Restaurant Normandy”. De pakketboot die “verankerd” ligt in Oostduinkerke en een mooie en lekkere locatie bleek, waar de deelnemers  een gesmaakte lunch kregen voorgeschoteld. Buiten was er ondertussen veel belangstelling, voor onze geparkeerde bolides en was ook menig fotograaf, druk bezig met beelden en video.  De Cobra, Sabra en Tr3 Racing stonden zo bijvoorbeeld mooi voor de deur.

Van De Kust ging het dan gezwind naar de “Dodengang” in Diksmuide. Deze historische locatie, uit een minder fraaie periode van  onze  vaderlandse geschiedenis was een volgende stop, waar allen van onder de indruk waren.

Het mooie weer en de goede luim hadden er ondertussen voor gezorgd dat de timing wat uit de hand liep en we en voor etappe 3 wat vertraging  hadden opgelopen.

De naam doet misschien iets anders vermoeden, maar domein “De Cellen” het hoofdkwartier van onze Sponsor Callant verzekeringen, is een waarlijk unieke locatie . De oldtimers  via de majestueuze oprit door het park  naar het kasteel zien oprijden, was dan ook een mooie gelegenheid om ze allemaal nog eens te bewonderen.  Het drankje en hapjes op de terrassen werden dan ook zeer gesmaakt.  Een mooie “meet and greet” voor klassiekers.

Traditioneel werd de zaterdagrit besloten met een drink in de hallen van het Damse stadhuis. Terwijl het talrijke publiek de auto weer kon bewonderen op het marktplein.

Ik vernoem graag nog een paar toppers waar veel aandacht voor was. De Bentley S1 drophead of de Jaguar XK120 dhc.  Een Lancia Aurelia B24s convertible of de Daimler SP250 dart zijn zeker geen alledaagse verschijning. Maar de ¨”Pagode” , een Ford Cobra of Ford Osi 20M zijn er niet minder om.

Zondagmorgen alweer een stralende zon, een massale opkomst en nog een paar andere mobielen die zich bij het deelnemersveld aansloten. Vandaag een korte rit op het programma en het concours die altijd voor de nodige verassing zorgd. Onze jury met ook de burgemeester Joachim Coens als gewaardeerd jurylid doet immers onbevreesd en onpartijdig zijn werk. De selectie ging nu reeds traditioneel door op de “Quarter House” B&B. Tusen haakjes vanaf heden het nieuwe lokaal van de organiserende club de “Damme driving gloves club”.  Terwijl de piloten en co’s genoten van de apero deden de juryleden hun werk in de ruime paddocks waar de paarden voor een keer hadden plaats gemaakt voor de Pk’s.

 

Het slotoffensief, de presentatie van het concours op de markt van Damme, lokte alweer de massa en we kunnen met een gerust hart zeggen dat de editie 5 een voltreffer was.  De prijzen en trofeeën werden nog verdeeld op de afscheidsreceptie in de Stadhalle.  Een Le Plan Bubbels en een hapje later, was alweer afspraak gemaakt voor de 6de editie die zal doorgaan op 25/26 augustus 2018. Ondertussen geniet van de vele beelden die deze korte verslaggeving veel beter weergeven.

Alain Mervilde

Fotografie: Pauline Mervilde