Verschueren, Princen en Abbring op titeljacht

Prachtige affiche met 14 R5’s, 5 Porsches en 2 WRC’s

Met de East Belgian Rally, die aanstaande zaterdag 30 september wordt verreden in de omgeving van Sankt-Vith, is het Belgian Rally Championship toe aan zijn voorlaatste wedstrijd. Na zijn overwinning in de Omloop van Vlaanderen leek Vincent Verschueren op weg naar de titel, maar Kevin Abbring en Kris Princen geven de titelstrijd nog niet op. Het belooft razend spannend te worden op de 13 technische, vloeiende en snelle klassementsproeven in de Oostkantons, want aan kanshebbers en outsiders geen gebrek.

Kan Vincent Verschueren zijn eerste Belgische titel vieren in Sankt-Vith? De kans bestaat, maar dan moet de Oost-Vlaming vijf punten meer scoren dan zijn rechtstreekse titelconcurrenten, Kris Princen en Kevin Abbring. Niet onmogelijk, maar ook niet evident, want het startveld in de Oostkantons is bijzonder sterk en de verschillen zijn er meestal bijzonder klein.

Kris Princen had aangekondigd een punt te zetten achter zijn seizoen, maar de Skoda-rijder zal zijn kansen toch verdedigen in de wedstrijd waarin hij al eens tweede werd. Kevin Abbring heeft eveneens 16 punten achterstand  in het kampioenschap. De Peugeot-rijder wacht af of zijn maatje Pieter Tsjoen hem zal kunnen navigeren, nadat de 8-voudige Belgische rallykampioen een aantal ribben brak bij een verkeersongeval tijdens de voorbereiding op de Manx Rally op het Eiland Man. Geen van de drie titelkandidaten kon ooit winnen in Sankt-Vith…

Wie al wel een zege op zijn naam heeft is Cédric Cherain, die vorig jaar won met een Skoda Fabia R5. De Luikenaar, dit jaar van de partij met een DS 3 R5, was eerder al eens tweede achter Thierry Neuville en het feit dat hij zijn zege in Spa moest inleveren zal Cherain ongetwijfeld extra prikkelen. Cédric Cherain is een van de favorieten, net als Hans Weijs Jr, die vorig jaar al zijn snelheid bewees met zijn Ford Fiesta R5. Weijs, genavigeerd door Bjorn Degandt, wil dit jaar hoger mikken dan een podiumplaats. Ook Adrian Fernémont kiest voor een Ford Fiesta R5, net als Alain Litt.

En wat te denken van Ghislain de Mevius, die vorig jaar erg sterk presteerde in de Condroz Rally met de Skoda Fabia R5 van BMA. Wellicht zal de Skoda-rijder kampen met een tekort aan ritme, maar hij heeft zeker het potentieel om snelste tijden te klokken. Achiel Boxoen, knap vierde in Roeselare, verdedigt de kleuren van de invoerder van Skoda. De poulain van Freddy Loix zal in Sankt-Vith aan vergelijkingspunten geen gebrek hebben.

Kevin Demaerschalk mikt op een goed resultaat met de DS 3 R5 van J-Motorsport, net als Guillaume Dilley, die het potentieel van de Hyundai i20 R5 nog eens wil bevestigen na zijn vierde plaats in de Rally van Wallonië.

Cédric De Cecco kondigde aan dat hij mikt op een Top 5 met de Peugeot 208 T16 van Pevatec geschoeid op DMack-banden. Xavier Lannoo verrast door eveneens met een Peugeot 208 T16 aan te treden, meer bepaald een wagen die recent werd gekocht bij het Hongaarse Takacs Motorsport. Kevin Hommes kon vorig jaar ook al proeven van het potentieel van de 208 T16 voor eigen publiek.

Guino Kenis is met zijn Mini Cooper WRC (in RRC-configuratie) opnieuw van de partij, nadat hij in Bocholt in Historic aan de start kwam.

Naast de R5’s is het voor de podiumplaatsen en zelfs de zege uitkijken naar de chrono’s van de Skoda Fabia’s WRC van Manuel Canal-Roblès en Michaël Albert.

Maar, er is op alle fronten spektakel te verwachten op het prachtige parcours van de East Belgian Rally. De vijf Porsches, aangevoerd door de 997 GT3 van Tim Van Parijs en Jochen Claerhout krijgen hun geliefde snelle proeven voor de wielen. En voor eigen publiek mogen we zeker ook vuurwerk verwachten van Stephan Hermann, die aan de start komt met zijn nieuwe aanwinst: een Fiat Punto S1600. Sensatie verzekerd!

In de BMW M Cup is Franky Boulat zeker van de titel, maar voor de titel van vice-kampioen zal nog flink gestreden worden. Kurt Braeckevelt heeft een kleine achterstand op Wim Muilwijk, terwijl ook Tom Ceuppens nog niet uitgeteld is voor de tweede plaats.

Verder verwachten we een boeiende strijd in het Junior BRC en gaat de titelstrijd in
het Historic BRC in alle hevigheid verder. In het Criterium, verreden over de eerste 8 chronoritten, neemt Bruno Blaise het met zijn befaamde Renault Clio op tegen kersvers kampioen Stefaan T’joens.

Afspraak zaterdag in Sankt-Vith, waar we mogelijk de naam zullen kennen van de opvolger van Freddy Loix op de erelijst van het Belgian Rally Championship.