Renault e.dams viert zijn derde opeenvolgende titel in de Formule E en stelt zijn nieuwe race-outfit en partners voor seizoen 4 voor.

Vertegenwoordigers van de renstal Renault e.dams, onder wie mede-eigenaars Alain Prost en Jean-Paul Driot; Jérôme Stoll en Cyril Abiteboul, respectievelijk Voorzitter en Algemeen Directeur van Renault Sport Racing; Gilles Normand, Directeur EV van Renault; en de rijders Sébastien Buemi en Nicolas Prost zijn samengekomen om de teamtitel voor Seizoen 3 te vieren. Ze deden dat in aanwezigheid van de Franse en internationale media en de partners van de renstal in L’Atelier Renault op de Champs Elysées.

2017 – Renault e.dams célèbre son troisième titre consécutif en Formule E

De teamtitel is al de derde op rij voor Renault e.dams, waardoor het meteen ook de enige renstal is die deze titel sinds het begin van de Formule E op zijn naam wist te schrijven. Vorig jaar behaalde Renault e.dams de double, met naast de teamtitel ook de rijderstitel voor Sébastien Buemi. In Seizoen 4 zal het proberen die krachttoer nog eens over te doen en dus onverslagen te blijven in een kampioenschap met een steeds scherpere concurrentie.

Naar aanleiding van de viering werd de Renault Z.E.17 onthuld door de rijders Sébastien Buemi en Nicolas Prost, en voorgesteld door Alain Prost en Jean-Paul Driot. Net als vorig jaar heeft de nieuwe race-outfit ook dit jaar weer felblauw als hoofdkleur, de typerende kleur van Renault voor zijn elektrische wagens. Het blauw wordt volledig in overeenstemming met de esthetische geplogenheden van het merk ondersteund door wit dat het geheel een elegante toets geeft. Een horizontale witte lijn verwijst naar de race-outfit in de Formule 1 en geeft Renault in de F1 en FE een coherent beeld.

Renault e.dams wilde graag zijn partners (HP, Richard Mille en 8Js) danken die de renstal ondersteunen bij zijn sportieve successen en technische activiteiten. Voor Seizoen 4 verwelkomt het team met trots Acronis als nieuwe partner. “Renault Sport Racing eist de allerbeste betrouwbaarheid, flexibiliteit en prestaties voor de opslag en back-up van gegevens, die cruciaal zijn in de autosport. Renault Sport Racing heeft behoefte aan de beste technologie op de markt. Daarom hebben ze gekozen voor de oplossingen Acronis Storage en Acronis Backup Cloud, die snel aan het uitgroeien zijn tot de geprefereerde keuze in de autosector,” aldus Serguei Beloussov, CEO en medeoprichter van Acronis.

2017 – Révélation de Renault Z.E.17

Cyril Abiteboul

“Veertig jaar is de activiteit als motorenbouwer de rode draad geweest doorheen de carrière van Renault in de autosport, in de Formule 1 en nu ook in de Formule E. Renault is momenteel de enige constructeur die deelneemt aan de twee kampioenschappen, en realiseerde tal van synergieën tussen de twee. Eerst en vooral technisch, met een gezamenlijke engineering. Ik denk trouwens dat onze suprematie in de Formule E voor een groot deel verklaard kan worden door de knowhow die ontwikkeld werd voor de Formule 1 sinds het verschijnen van de hybride systemen in 2009. Voor seizoen 4 zal de uitdaging voor Renault Sport Racing erin bestaan de middelen evenwichtig te verdelen tussen het verdedigen van de drie teamtitels – door een service te bieden die van het hoogste niveau zal moeten zijn in een seizoen waarin technisch alles hetzelfde blijft – en de voorbereiding van Seizoen 5, waarin het reglement grondig verandert. De synergieën komen ook tot uiting aan de buitenkant. Zo laat de nieuwe race-outfit van Renault e.dams al zien hoe ook onze identiteit in de Formule 1 voor het seizoen 2018 zal veranderen. Een laatste voorbeeld betreft onze sponsors: Acronis, wereldwijd technisch partner van Renault Sport Racing, zal nu te zien zijn op het koetswerk van de wagens van Renault e.dams.”

Alain Prost

“Ik ben blij dat ik eindelijk de kleuren kan laten zien waarmee we in het nieuwe seizoen onze titel zullen verdedigen. Onze ambitie blijft dezelfde als de voorbije drie jaar: de teamtitel en de rijderstitel op onze naam schrijven. We hebben kunnen zien dat de concurrentie steeds scherper wordt. Enkele grote constructeurs zitten nu ook in het kampioenschap, maar we hebben een zeer goed team en een zeer solide technische samenwerking met Renault. We hebben ook twee uitstekende rijders, die al sinds het begin van ons avontuur zeer goed samenwerken en zeer complementair zijn. Onze kracht is dat we op alle niveaus een echte cohesie hebben. Voor dit jaar zijn we nog sterker gemotiveerd, ook al weten we dat de uitdaging des te groter zal zijn.”

Jean-Paul Driot

“De nieuwe race-outfit voor seizoen 4 geeft Renault e.dams een nieuw elan om zich vooraan te blijven tonen op de startgrid. Anderzijds moeten we, zoals altijd in de autosport, bescheiden blijven. De concurrentie met de grote constructeurs zal scherp zijn. Maar hoe meer tegenstand, hoe sterker onze motivatie, dus…”

Gilles Normand

“Ik wil graag het Renault e.dams-team danken voor het onvergetelijke spektakel dat ze ons nog maar eens gegeven hebben in het hart van onze steden. De stille en uitstootvrije Formule E-races herinneren er ons in de eerste plaats aan dat elektrische wagens authentiek rijplezier bieden. De nieuwe titel bevestigt het leiderschap van Renault wat de elektrische aandrijving betreft, zowel op het circuit als op de weg. In Europa is trouwens meer dan een kwart van alle elektrische wagens een Renault, en ZOE staat aan de kop van dit snel groeiende segment.”


Bijlagen

Renault
Al sinds het begin van de Formule E is Renault de leider in de discipline door zijn knowhow op het vlak van elektrische wagens en zijn palmares in de autosport. Renault was de eerste constructeur die in de Formule E stapte en in Seizoen 1 de motoren leverde voor het hele deelnemersveld. Als technisch partner van de e.dams-renstal, en later hoofdsponsor van het Franse team, heeft Renault de autosport een nieuw gezicht gegeven en daarmee opnieuw zijn traditie bevestigd als onderneming die focust op innovatie en vernieuwing.

In Seizoen 4 blijft het reglement onveranderd. Met Seizoen 5 zal het grondig gewijzigd worden. Renault werkt daarom nu al aan de ontwikkeling van de powertrain voor de Seizoenen 5 tot 8 en bevestigt zo zijn engagement voor dit toekomstgerichte kampioenschap.

De visionaire Renault-groep was in 2012 de eerste Europese constructeur die een volledig gamma van 100% elektrische voertuigen lanceerde. Vandaag domineert Renault nog steeds de markt van de elektrische voertuigen in Europa: ruim een op de vier in Europa verkochte elektrische voertuigen is een Renault.

Renault heeft een solide knowhow op het vlak van elektrische mobiliteit, die versterkt wordt door zijn verleden en leiderschap op de markt van de elektrische voertuigen. De spitstechnologie die Renault ontwikkelt voor de Formule E, kan rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verdere optimalisering van de elektrische modellen van Renault uit de serieproductie.

HP
Ook dit jaar draagt de Z.E.17 trots het logo van HP, met wie Renault e.dams zijn officiële technologische samenwerking voortzet. Met zijn gamma printers, pc’s, mobiele apparaten, oplossingen en diensten ontwikkelt HP unieke ervaringen en biedt het technologie aan die het leven voor iedereen beter maakt, overal. In het kader van zijn samenwerking met Renault e.dams levert HP ook nu weer innoverende pc’s om de technische activiteiten van het team en zijn sportieve successen te ondersteunen.

Acronis
Met zijn oplossingen voor back-up, actieve bescherming tegen ransomware, disaster recovery, en het veilig synchroniseren en delen van bestanden is Acronis normbepalend op het vlak van hybrid cloud-toepassingen voor gegevensbescherming. Met de Acronis AnyData Engine en zijn voortreffelijke imagingtechnologie als basis biedt Acronis een eenvoudige, snelle, volledige en betaalbare gegevensbescherming voor alle bestanden, applicaties en besturingssystemen in alle omgevingen – zowel virtueel, fysiek, cloud, mobile als applicaties. Acronis werd opgericht in 2003 en beschermt de data van meer dan 5 miljoen consumenten en 500 000 ondernemingen in meer dan 150 landen en 20 talen. Met ruim 100 octrooien worden de producten van Acronis continu uitgeroepen tot beste product van het jaar en bieden ze uiteenlopende functionaliteit als migratie, cloning en replicatie. De oplossingen van Acronis zijn vandaag over de hele wereld verkrijgbaar dankzij een wereldwijd net van serviceproviders, verdelers en cloud resellers.

Richard Mille

Richard Mille verlengt zijn samenwerking met Renault e.dams als officiële leverancier van precisie-uurwerken. Elk uurwerk van Richard Mille heeft drie elementen als basis: het beste dat techniek en innovatie te bieden hebben, een sterke artistieke en architecturale dimensie gecombineerd met een hoog comfort, en het beste van Haute Horlogerie met een afwerking met de hand. Richard Mille creëert buitengewone en compromisloze uurwerken met technieken en materialen uit de meest innoverende sectoren, van de Formule 1 tot de lucht- en ruimtevaart.

8Js
Ook het logo van 8Js is weer op de wagen te zien. Het innoverende kledingmerk blijft dus de geprefereerde textielpartner van de renstal. 8Js zal de officiële kledij van het team leveren, die qua kleuren en stijl aansluit bij de nieuwe race-outfit van de wagen en tegelijk het talent toont van het jonge merk op het gebied van coupes, functionaliteit en elegantie.

LEMO
LEMO Connectors blijft het team begeleiden als officiële partner. Als erkende marktleider in de ontwikkeling en productie op maat van connectoren, precisiekabels en bekabelingssystemen levert LEMO hoogwaardige Push-Pull-connectoren die worden gebruikt in de meest veeleisende sectoren: geneeskunde, industriële sturing, tests en metingen, audio/video en telecommunicatie.

Julius Bär

Julius Bär ziet het nieuwe seizoen met veel enthousiasme tegemoet, met name na de officiële bekendmaking door de Formule E dat er na ruim 60 jaar afwezigheid op Zwitsers grondgebied een ePrix zal plaatsvinden in Zürich. Van bij het begin bestond het concept van de Formule E erin gevestigde regels in vraag te stellen en de grenzen van de autosport op het vlak van technologie en entertainment te verleggen. Met het vierde seizoen blijft de steven resoluut gericht op innovatie. Julius Bär is met trots de officiële partner van het FIA Formule E-kampioenschap en is zeer blij dat het voor het derde opeenvolgende jaar Renault e.dams en zijn twee rijders Sébastien Buemi en Nicolas Prost mag ondersteunen.

2017 – Renault Z.E.17

Kalender Seizoen 4

De bekendmaking van de kalender voor het Formule E-seizoen 2017-2018 bevestigt de historische terugkeer van een autorace in Zwitserland. In totaal staan er vier nieuwe races op het programma: Santiago, Sao Paulo, Rome en Zürich.

Race

Stad

Land

Datum

1

Hongkong

China

2 december 2017

2

Hongkong

China

3 december 2017

3

Marrakesh

Marokko

13 januari 2018

4

Santiago

Chili

3 februari 2018

5

Mexico

Mexico

3 maart 2018

6

Sao Paulo

Brazilië

17 maart 2018

7

Rome

Italië

14 april 2018

8

Parijs

Frankrijk

28 april 2018

9

Berlijn

Duitsland

19 mei 2018

10

Zürich

Zwitserland

10 juni 2018

11

New York

Verenigde Staten

14 juli 2018

12

New York

Verenigde Staten

15 juli 2018

13

Montreal

Canada

28 juli 2018

14

Montreal

Canada

29 juli 2018

* Alle races nog te bevestigen na homologatie van de circuits door de FIA

Nicolas Prost: “Het is altijd leuk om nieuwe steden te ontdekken. Ik ben blij om circuits te zien als Hongkong, Parijs, New York en Montreal. Ik kan niet wachten om de nieuwe bestemmingen in Zuid-Amerika te ontdekken. Het onthaal is daar altijd hartelijk!”

Sébastien Buemi: “Ik ben zeer blij met de bestemmingen dit jaar, maar vooral ook omdat er eindelijk een ePrix op eigen bodem is, in Zwitserland. Dat is een droom die uitkomt. Zürich is de grootste stad, en daar rijden wordt ongelofelijk. Ik zit te popelen om het circuit te leren kennen en mijn kleuren te verdedigen.”