Alfa Romeo keert terug naar de Formule 1™

  • Na meer dan dertig jaar afwezigheid keert Alfa Romeo terug naar de Formule 1
  • Alfa Romeo en het Sauber F1 Team hebben een overeenkomst voor een meerjarenpartnerschap afgesloten dat de strategische, commerciële en technologische samenwerking regelt
  • De officiële naam wordt Alfa Romeo Sauber F1 Team

Alfa Romeo, het prestigieuze Italiaanse merk van Fiat Chrysler Automobiles (FCA), heeft vandaag een technisch en commercieel partnerschap met het Zwitserse Sauber F1 Team ondertekend. De meerjarenovereenkomst voor deelname aan het Wereldkampioenschap Formule 1 gaat van start in seizoen 2018.

De eenzitters zullen de opvallende kleuren en het logo van titelsponsor Alfa Romeo dragen, en zullen worden aangedreven door Ferrari-motoren van 2018.

De overeenkomst heeft betrekking op de strategische, commerciële en technologische samenwerking in alle betrokken ontwikkelingsgebieden, waaronder de toegang tot ontwikkelingsexpertise en de inzet van het technische personeel van Alfa Romeo. Dit partnerschap zal beide organisaties bijkomende mogelijkheden bieden, zowel in de Formule 1 als in de autosector in het algemeen.

De officiële naam wordt Alfa Romeo Sauber F1 Team.

Sergio Marchionne, ceo van FCA, verklaarde: “Deze overeenkomst met het Sauber F1 Team is een belangrijke stap in de opwaardering van Alfa Romeo, dat na een afwezigheid van ruim dertig jaar terugkeert naar de Formule 1. Alfa Romeo, dat kan terugblikken op een rijk erfgoed en dat in ruime mate heeft bijgedragen tot de geschiedenis van de Formule 1, zal andere autoconstructeurs op de F1-grid vervoegen. Het merk zelf zal de vruchten plukken van de uitwisseling van technologieën en strategische knowhow van een hoog aangeschreven partner als het Sauber F1 Team. De ingenieurs en technici van Alfa Romeo, die hun capaciteiten reeds bewezen met de recent gelanceerde Giulia en Stelvio, zullen de kans krijgen om die ervaring ter beschikking te stellen van het Sauber F1 Team. Tegelijk zullen Alfa Romeo-liefhebbers opnieuw de kans krijgen om een autoconstructeur te ondersteunen die vastbesloten is om een opwindend nieuw hoofdstuk te schrijven in zijn unieke, legendarische sportgeschiedenis.”

Pascal Picci, Voorzitter van Sauber Holding AG, verklaarde: “We zijn verheugd Alfa Romeo te mogen verwelkomen in het Sauber F1 Team. Alfa Romeo heeft heel wat Grand Prix-successen op zijn naam staan en we zijn bijzonder trots dat deze internationaal befaamde constructeur het Sauber F1 Team heeft gekozen als partner voor zijn comeback in de hoogste discipline van de autosport. Nauw samenwerken met een autoconstructeur biedt de Sauber-groep de fantastische gelegenheid om zijn technologie- en ontwikkelingsprojecten verder uit te bouwen. Samen kunnen we het Alfa Romeo Sauber F1 Team erg succesvol maken en we kijken alvast uit naar een langlopend en vruchtbaar partnerschap

 

Verwacht wordt dat de terugkeer van Alfa Romeo, een van de voornaamste protagonisten uit de F1-geschiedenis, sterk zal bijdragen tot de aantrekkingskracht en toekomstige ontwikkeling van de sport. Alfa Romeo kan bogen op een doorgeven technische knowhow en een brede en enthousiaste schare fans. Bovendien zal de deelname aan het kampioenschap ook voordelen bieden voor technologieoverdracht en wegveiligheid.

Alfa Romeo staat wereldwijd bekend om zijn race-erfgoed en technologische uitmuntendheid. Als onbetwiste kampioen van de vooroorlogse Grote Prijzen (in 1925 domineerde de GP Tipo 2 het eerste Wereldkampioenschap), nam Alfa Romeo van 1950 tot 1988 deel aan de Formule 1, als constructeur maar ook als motorleverancier. Onmiddellijk na zijn debuut won Alfa Romeo de eerste twee pilotentitels, in 1950 en 1951, met Nino Farina en Juan Manuel Fangio aan het stuur. Van 1961 tot 1979 verbond Alfa Romeo bovendien zijn naam aan verscheidene F1-teams als motorleverancier. Nadat het merk in 1979 terugkeerde als constructeur behaalde Alfa Romeo zijn beste resultaat in 1983, toen het de zesde plaats in het constructeurskampioenschap opeiste. Meer dan dertig jaar nadat Alfa zich terugtrok (1985) keert het merk nu terug naar de Formule 1, vastberaden om indruk te maken.

Over Alfa Romeo en FCA

Alfa Romeo is een historisch merk van de FCA-groep. Sinds het in 1910 werd opgericht in Milaan (Italië) heeft Alfa Romeo enkele van de meest stijlvolle en exclusieve auto’s ter wereld ontworpen en gebouwd. Die traditie leeft ook vandaag nog, want Alfa Romeo hanteert nog steeds een unieke en innovatieve manier om auto’s te ontwerpen. In elke Alfa Romeo gaan technologie en passie hand in hand om een waar meesterwerk te creëren. FCA beschouwt het als een van zijn prioriteiten om de geest van Alfa Romeo te laten herleven en zijn wereldwijde aantrekkingskracht te maximaliseren. Aan de hand van een duidelijke en goed uitgekiende strategie schrijft Alfa Romeo een nieuw hoofdstuk in zijn meer dan honderdjarige geschiedenis, die een buitengewone kans biedt om het volledige potentieel van het merk te realiseren. Alfa Romeo is vandaag de dag een waar uitstalraam voor de beste resources, talenten en technologische expertise van de groep. Alfa Romeo wint de harten van een nieuwe generatie en eist zijn rechtmatige positie als een van de populairste prestigemerken ter wereld opnieuw op. Alfa Romeo is opnieuw een van de toonaangevende symbolen van Italiaanse engineering en stijl, een icoon van de technologische uitmuntendheid en creatieve geest van Italië.

FCA ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en verkoopt wereldwijd voertuigen, onderdelen en aanverwante diensten, componenten en productiesystemen via 162 productievestigingen, 87 onderzoeks- en ontwikkelingscentra en dealers en verdelers in meer dan 150 landen. Behalve Alfa Romeo heeft FCA ook de merken Abarth, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram en Maserati onder zijn vleugels, evenals het onderdelen- en servicemerk Mopar. Andere bedrijven van de groep zijn Comau (productiesystemen), Magneti Marelli (onderdelen) en Teksid (ijzer en mallen). FCA is op de beurs van New York genoteerd met de afkorting ‘FCAU’ en op de Mercato Telematico Azionario met de afkorting ‘FCA’.

Over Sauber Motorsport

In 1970 richtte Peter Sauber zijn onderneming op en ontwierp hij zijn eerste racewagen in de kelder van het huis van zijn ouders. Het raceteam groeide gestaag en realiseerde zijn eerste grote internationale successen eind jaren tachtig. Als fabrieksteam van Mercedes veroverde Sauber een dubbelzege in de 24 Uren van Le Mans 1989 en won het team de pilotentitel en constructeurstitel in het Wereldkampioenschap voor sportwagens in 1989 en 1990. In 1993 trad Sauber aan in de Formule 1. Enkele van de hoogtepunten van het F1-team zijn de vierde plaats in het constructeursklassement van het Wereldkampioenschap F1 van 2001 als onafhankelijk team en – samen met BMW – een dubbelzege in de Grote Prijs van Canada 2008, evenals een derde plaats in het constructeursklassement van dat jaar. In 2010 werd Sauber opnieuw een onafhankelijke renstal. 2012 was een erg goed jaar voor het Sauber F1 Team, met maar liefst vier podiumplaatsen, 126 punten in het Wereldkampioenschap en een zesde plaats in het constructeursklassement. 11 oktober 2012 was een ware mijlpaal in de geschiedenis van het team: op die dag trad Sauber af als teamdirecteur en gaf hij de fakkel door aan Monisha Kaltenborn. Tussen 1993 en 2016 nam het team deel aan 424 grote prijzen Formule 1. In 2017 vierde het Sauber F1 Team nog een mijlpaal: het 25e Formule 1-seizoen in de geschiedenis van het team. Het op drie na oudste F1-team trad samen met zijn nieuwe eigenaar, Longbow Finance S.A. een nieuw tijdperk binnen. In 2017 werd Frédéric Vasseur aangesteld als de nieuwe Managing Director en ceo van Sauber Motorsport AG en teamdirecteur van het Sauber F1 Team. Sauber heeft zijn hoofdkwartier in Hinwil, in het Zwitserse kanton Zürich. De hypergeavanceerde fabriek van het team huisvest productiefaciliteiten en kantoren op een oppervlakte van 15.600 vierkante meter en heeft een van de meest geavanceerde windtunnels in de F1-sector.