Renties Ypres Rally – 21-23 juni 2018

In Manchester werd dit weekend op feestelijke wijze het einde gevierd van het British Rally Championship 2017. De Ypres Rally had dit seizoen voor de eerste keer en als allereerste buitenlandse wedstrijd ooit, de eer deel uit te maken van het Brits rallykampioenschap. En, de liefde was blijkbaar wederzijds, want de Ypres Rally was bijzonder welkom in het BRC. De eerste geslaagde samenwerking leverde een schitterende en onverhoopte Award op: de Ypres Rally werd meteen verkozen tot beste wedstrijd van het BRC 2017.

De Ypres Rally stapte afgelopen seizoen uit het ERC, maar in de plaats werd het een BRC-manche in het kwadraat, of “BRC2”. De Ypres Rally telde mee voor zowel het Belgian als het British Rally Championship. Het leverde een ongezien sterk startveld op, zowel in de categorie R5 als bij de jongeren in R2. Bovendien was de sfeer uitstekend tussen de teams, met kameraadschap en erg veel wederzijds respect. Keith Cronin, die de trofee als winnaar van de BRC-manche, de Tony Pond Trophy, mocht ontvangen uit handen van Fred Gallagher, zette in Ieper een beslissende stap naar zijn vierde Britse rallytitel.

In Manchester werd de 60ste verjaardag van het British Rally Championship gevierd. Het kampioenschap was voor veel jonge rallytalenten de springplank naar het Wereldkampioenschap. Er waren dan ook enkele toppers aanwezig op het gala, zoals Ari Vatanen, Malcolm Wilson, David Richards, Jimmy McRae en Russell Brookes.

“Het BRC is voor mij puur jeugdsentiment,” vertelde Alain Penasse, die de Award in ontvangst nam namens Superstage. “In die tijd was het Brits kampioenschap de absolute referentie. Het kampioenschap sprak tot de verbeelding en was een springplank voor jonge rijders, zoals Hannu Mikkola, Per Eklund, Stig Blomqvist en Ari Vatanen. Het BRC is duidelijk weer aan een opmars bezig. Met de Wales Rally GB als afsluiter van het seizoen, is het BRC op weg om de uitstraling van weleer weer te evenaren. En wij zijn natuurlijk verheugd deel uit. te maken van het Brits kampioenschap op 21-23 juni 2018!”