Volvo Cars lanceert driecilindermotor in nieuwe XC40

Volvo Cars, de fabrikant van premiumwagens, heeft vandaag zijn nieuwe Drive-E-driecilindermotor gelanceerd in de XC40, de allereerste Volvo in het segment van de compacte SUV’s.

Het is de eerste driecilindermotor die de onderneming op de markt brengt sinds haar oprichting in 1926.

Volvo ontwikkelde de benzinemotor van 1,5 liter met drie cilinders en directe injectie intern en op basis van hetzelfde modulaire ontwerp als de Drive-E-viercilindermotoren. De driecilindermotor is gelinkt aan een zestrapstransmissie en vanaf volgend jaar zal ook een achttrapstransmissie als optie verkrijgbaar zijn.

In het kader van streven van Volvo Cars naar optimale schaalvoordelen zal de motor op de productie­lijnen van de viercilinderbenzine- en -dieselmotoren worden geproduceerd.

“Onze nieuwe driecilindermotor is een boeiende ontwikkeling voor de XC40 en voor Volvo Cars in het algemeen”, zei Alexander Petrofski, Senior Director Cluster 40 bij Volvo Cars. “Het compacte ontwerp van deze motor zorgt voor de nodige flexibiliteit om meer motoropties te introduceren voor de XC40-klanten.”

Naast de driecilindermotor worden ook de bestaande D3-dieselmotor met 150 pk en T4-benzinemotor met 190 pk toegevoegd aan het motoraanbod voor de XC40.

Bovendien werd de nieuwe driecilindermotor ontworpen met het oog op integratie in de Twin Engine plug-inhybridewagens. Er volgen dan ook later nog XC40-varianten met een hybridemotor en met een volledig elektrische aandrijving.

XC40-klanten hebben nu ook een ruimere keuze aan afwerkingsniveaus, inclusief het basismodel, de varianten Momentum en R-Design (die al bij de lancering verkrijgbaar waren) en het luxueuze nieuwe niveau Inscription.

Het Inscription-model is langs buiten afgewerkt met unieke skidplates, chroom aan de zijruiten en het grillegaas, modelspecifieke carrosseriekleuren en velgen van 18″, 19″ of 20″. In de cabine bevinden zich een nieuw ontworpen kristallen versnellingspookknop en mooie Driftwood-inleg, die al eerder verkrijgbaar waren in Volvo’s bekroonde middelgrote SUV, de XC60.

XC40-klanten kunnen hun wagen verder personaliseren met accessoires zoals de 21″ lichtmetalen Black Diamond Cut-velgen en de nieuwe, als accessoire verkrijgbare stylingkit met skidplates in geborsteld roestvrij staal en geïntegreerde dubbele uitlaat.

“De nieuwe XC40 straalt vitaliteit uit en is uitermate geschikt voor bestuurders met een sterk gevoel voor eigenheid”, aldus Alexander Petrofski. “We willen dat klanten hun persoonlijkheid kunnen uitdrukken zoals zij dat willen – subtiel of net niet – en daarom bieden we een grotere waaier aan keuzes, wat betreft zowel prestaties als afwerking.”