Volvo Cars brengt Sir Roger Moore’s 1800 S naar Techno-Classica, het autosalon voor oldtimers

Op de Volvo Cars Heritage-stand op Techno-Classica in het Duitse Essen van 21 tot 25 maart zal Volvo Cars de Volvo 1800 S 1967 tentoonstellen die ooit eigendom was van Sir Roger Moore en gebruikt werd voor de televisiereeks ‘The Saint’.

Het is de eerste keer dat de auto op een autosalon voor oldtimers in Europa zal worden getoond.

Moore’s auto werd in november 1966 gebouwd in de Volvo-fabriek in het Zweedse Torslanda. De 1800 S in Polar White is uitgerust met Mini-Lite-velgen met de zeldzame, originele, ‘afgeknotte’ spaken, Hella-mistlampen en een houten Volvo-stuurwiel. Aan de binnenkant heeft de auto nog steeds details van de verfilming van ‘The Saint’, zoals een thermometer op het dashboard en een aparte ventilator voor de acteurs wat afkoeling te bieden bij het filmen in de studio.

Moore is de eerste geregistreerde eigenaar van deze beroemde 1800 S. De Londense kentekenplaten – NUV 648E – werden op 20 september 1967 uitgegeven. Twee weken later ondertekende Moore de inschrijvingspapieren, die de auto sindsdien zijn gevolgd.

  Op Techno-Classica zal Moore’s auto geparkeerd staan naast een andere Volvo 1800: een onberispelijk model uit 1967 dat eigendom is van Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Cars. De oldtimer van Samuelsson – in de ietwat ongewone kleur Light Green – is misschien wel een van de mooiste 1800’s in Europa.

“’The Saint’ met Roger Moore was mijn favoriete tv-show in de jaren ‘60 en sindsdien heb ik altijd een P1800 gewild”, zei Samuelsson. “Het is het meest legendarische Volvo-model aller tijden en een schitterend voorbeeld van Scandinavisch design.”

In ‘The Saint’ pronkte de wagen met de beroemde ‘ST 1’-kentekenplaten en hij was voor het eerst te zien in de aflevering ‘A Double in Diamonds’, die in februari 1967 werd opgenomen. Daarna was het de wagen van personage Simon Templar tot het einde van de serie in 1969.

Moore verkocht de wagen later aan acteur Martin Benson, die Mr. Solo speelde in de James Bold-film ‘Goldfinger’ (1964). Er volgden nog verschillende eigenaars en in het begin van deze eeuw werd de auto in zijn bijna originele staat hersteld.

“Enkele jaren geleden kocht Volvo Cars met trots deze auto en we zijn verheugd dat we hem op Techno-Classica kunnen tonen. Het is een unieke wagen met een opmerkelijke geschiedenis”, zei Per-Åke Fröberg, Head of Volvo Cars Heritage.

Volvo Cars toont op Techno-Classica ook een uniek prototype van de 1800 ES 1968 gebouwd door de Italiaanse carrosseriebouwer Pietro Frua; een niet-gerestaureerde 1800 ES 1973 in Orange, die nooit op de weg heeft gereden; een uiterst zeldzame 1800 Volvoville cabrio uit 1966, waarvan er slechts 30 werden gemaakt; en een vroege P1800 uit 1961, ontdekt in een schuur.

Ook de toekomst zal op het autosalon te zien zijn in de vorm van de nieuwe XC40, Volvo’s eerste model in het segment van de kleine premium SUV’s. De XC40 werd in september 2017 gelanceerd en is erg in trek bij autokopers, want wereldwijd werden er ondertussen al meer dan 20.000 XC40’s besteld.

 

‘The Saint’ was de alias van Simon Templar, een personage dat in de jaren ‘20 werd gecreëerd door auteur Leslie Charteris. Na de boekenreeks volgde een aantal films en later de populaire ITC-televisiereeks.

Tussen oktober 1962 tot februari 1969 werden 118 afleveringen uitgezonden van die reeks, die vooral in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten erg populair was. De TV-reeks werd later in meer dan 80 landen verkocht. The Saint, die altijd door Roger Moore werd vertolkt, reed met een witte Volvo P1800 coupé.