4×4 SPOTTING IN IJSLAND (tekst en foto’s : Jan Wintein)

Wie IJsland zegt, denkt wellicht meteen aan adembenemende landschappen, vulkanen, geisers, metersdikke sneeuwlagen en een waar paradijs voor off-roaders. Dat klopt natuurlijk allemaal, maar dit eiland halfweg tussen Europa en Amerika is ook de ideale plaats om aan 4×4 spotting te doen. Voor IJslanders zijn flink uit de kluiten gewassen terreinvoertuigen niet alleen een noodzaak voor hun verplaatsingen op moeilijk berijdbare wegen of naar verafgelegen plaatsen, maar ook een echte hobby waarbij ze hun creativiteit aan de dag kunnen leggen.

In de hoofdstraten van Reykjavik kan je plotseling oog in oog staan met een imposante 4×4 en ook onderweg zie je soms staaltjes van huisvlijt om u tegen te zeggen… IJslanders hebben een voorkeur voor aangepaste versies van terreinvoertuigen waarmee ook wij vertrouwd zijn, zoals de Toyota Landcruiser, de Landrover Defender en de Nissan Patrol, maar ze importeren ook graag Amerikaanse pick-ups zoals de Ford F250, die je bij ons minder ziet. Zowat de helft van de 4×4’s die je ziet rondrijden, hebben een verhoogde vering en banden die meer dan een maatje groter zijn dan wat bij ons is toegelaten. Als je geluk hebt, kruis je soms het pad van een Amerikaanse pick-up die wij onder de noemer ‘Monstertruck’ zouden kwalificeren. En het leuke is dat je daarmee overal op de openbare weg mag in IJsland, ja zelfs in de winkelstraten van de hoofdstad !

Oordeel zelf aan de hand van de volgende foto’s :