eCall vanaf 31 maart verplicht op élke wagen. I

eCall vanaf 31 maart verplicht op élke wagen. In 2017 reeds meer dan 600 succesvolle ondersteuningen bij
BMW.
Vanaf vrijdag 31 maart 2018 verplicht de Europese Commissie de automobielfabrikanten om elke nieuw verkochte wagen uit te rustenmet ‘eCall’. Deze dienst zorgt ervoor dat de auto in geval van een ongeluk automatisch voor een direct contact zorgt met een nooddiensten-contactcenter. De eCall-dienst moet de responstijd in het platteland tot 50% verkorten en in stedelijk gebied tot 60%. De Europese Commissie schat dat dit elk jaar honderden levens zal
redden. BMW heeft een geavanceerde versie van deze dienst op elke nieuwe wagen en was in België de eerste grote autofabrikant om dit standaard aan te bieden op al zijn modellen.
In het geval van een ‘eCall’ oproep, komt de BMW bestuurder automatisch in contact met een contactcenter in zijn eigen taal. Daar bovenop heeft dit contactcenter ook zicht op de exacte locatie van de BMW én op de rijrichting,
snelheid, het aantal inzittenden, metingen van crashsensoren en het aantal airbags die afgegaan zijn. Ook de kleur van de wagen wordt meegedeeld, omdat dit handig kan zijn om de wagen te kunnen onderscheiden.
Standaard bij BMW sinds 2015.
BMW Belux kondigde in oktober 2015 al aan dat zij als eerste grote premium autofabrikant élke nieuw bestelde wagen in onze markt reeds zouden uitrusten met de automatische noodoproepdienst eCall. Vandaag is de dienst reeds actief in meer dan 121.500 nieuwe BMW’s en 17.500 nieuwe MINIs op de Belgische markt en in respectievelijk meer dan 10.500 en 1.500 in Luxemburg.
Daar bovenop bieden we de dienst sinds eind 2017 ook optioneel aan voor de BMW R 1200 GS en enkele andere grote reismotorfietsen van BMW Motorrad.
Zo kiest bij de K 1600 GT en K 1600 B zelfs méér dan 50% van de klanten voor deze optie.
TPS eCall bij BMW Group.
BMW Group maakt gebruik van een onafhankelijk callcenter om de dienst eCallaan te bieden (Third Party Service). Bovenop de uitgebreide gegevensoverdracht, zorgt dit ervoor dat bestuurders van een BMW en een
MINI in elk Europees land direct geholpen worden in hun eigen taal – geen overbodige luxe in geval van nood – én dat de crisiscallcenters van de hulpdiensten niet overbelast worden met overbodige testoproepen.

BMW Group biedt TPS eCall aan in België sinds 2013. De eerste implementering van deze dienst bij BMW dateert zelfs al van 1999.
Directe ondersteuning in méér dan 600 gevallen.
In 2017 deed het BMW Group eCall-contactcenter 637 keer beroep op de nooddiensten in binnen- en buitenland. Christophe Weerts, woordvoerder van BMW Group Belux, licht toe: “In 637 keer werd een BMW, MINI of BMW
Motorrad-bestuurder vorig jaar verder geholpen in zijn eigen taal. Dit cijfer omvat zowel de manuele als de automatische noodoproepen in België en Luxemburg. Wetende dat er in België alleen al méér dan 40.000 ongevallen op jaarbasis gerapporteerd worden, is dit nog aan de lage kant.”
BMW ConnectedDrive dankzij de ingebouwde 4G SIM-kaart.
Naast de overduidelijke veiligheidsvoordelen voor zijn klanten, bouwden BMW en MINI ook verder op de standaard ingebouwde 4G SIM-kaart. Zo kunnen ze hun klanten een heleboel connectiviteitsdiensten bieden. Dit gaat van BMW Remote Services, waarmee de wagen vanop afstand bvb zichzelf kan voorverwarmen of ontgrendelen, tot Real Time Traffic Information en BMW Concierge Services, waarmee de bestuurder een callcenter allerhande
informatie kan laten opzoeken en naar zijn GPS laten sturen zonder zijn aandacht weg te moeten nemen van het verkeer. Daar bovenop zijn ook meer geavanceerde diensten als BMW Online Entertainment en 3D Remote View
beschikbaar.